Výročí války v Brně: Souboj mezi světlem a tmou. Ukrajinská vlajka stále vlaje. Dobro, svoboda, demokracie, volala primátorka

26.02.2023 7:20 | Reportáž

Stovky lidí zaplnily v pátek večer Dominikánské náměstí v Brně. „Sláva Ukrajině!“ znělo opakovaně. Lidé se sešli v den, kdy od začátku války na Ukrajině uplynul přesně rok. „Musíme se na situaci dívat příběhem těch lidí. Lidí, kteří přišli o své domovy, kteří musí utíkat před ruským agresorem, kteří s ním musí bojovat,“ pronesl na pietním shromáždění jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) řekla, co překvapilo ruského prezidenta Vladimira Putina.

Výročí války v Brně: Souboj mezi světlem a tmou. Ukrajinská vlajka stále vlaje. Dobro, svoboda, demokracie, volala primátorka
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pietní shromáždění na Dominikánském náměstí v Brně

Před rokem, 24. února, se Ukrajina probudila za zvuku sirén a výbuchů. „Začal nejstrašnější rok v životě mnoha Ukrajinců,“ uvedla na začátek pietního shromáždění z připraveného pódia moderátorka.

„24. únor zůstane navždy jizvou v našich duších. Začal boj mezi dobrem a zlem, mezi světlem a tmou. Všichni víme, že světlo vždycky nad tmou zvítězí. Už celý rok tento boj trvá. Už celý rok Ukrajina a její lidé... a to díky obrovské podpoře světa, který ví, že Ukrajina jako štít brání evropské a světové hodnoty, hodnoty demokracie, lidských práv, svobody slova, nezávislosti, svobody být sama sebou,“ dodala.

Pietní shromáždění v Brně. Foto: Daniela Černá

Na pietní shromáždění přišli lidé vybavení ukrajinskými vlajkami, jednu velkou drželi společně hned vedle pódia, kde se střídali řečníci.

Vaňková: Mysleli jsme si, že slovo válka v Evropě patří jen do učebnic

Na setkání přišla podpořit Ukrajinu brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). „Mysleli jsme si, že slovo válka v Evropě patří jen do učebnic dějepisu a historických filmů. Pak jsme se probudili do rána, které naprosto změnilo naše vnímání, které nás připravilo o naše ideje a o svobodu našich přátel, našich sousedů,“ vzpomínala Vaňková.

Připomněla, že válka stále trvá a má za sebou mnoho obětí. „Co je ale důležité a co si myslím, že Vladimira Putina naprosto překvapilo, že západní svět se semknul a přišel na pomoc Ukrajině. Co ho možná překvapilo ještě více, že hrdý ukrajinský lid se nebál postavit silnému nepříteli a se zbraní v ruce mu úspěšně čelí. Myslím si, že tyto skutečnosti jsou důvodem, proč nad Kyjevem a většinou území stále ještě vlaje ukrajinská vlajka,“ řekla primátorka.

Primátorka Markéta Vaňková hovořila z pódia na Dominikánském náměstí. Foto: Daniela Černá

„Pevně věřím, že bude vlát na celém území a bude prezentovat to, že dobro zvítězilo. Dobro, svoboda a demokracie. Jsme tu proto, abychom si připomněli smutné výročí a uctili památku všech, kteří položili život v této nesmyslné válce. Ať už to byli civilní oběti, nebo ti, kteří hrdinně bojovali. Věřím, že jejich oběti nebyly zbytečné. Sláva Ukrajině!“ zvolala závěrem Vaňková a sklidila velký potlesk.  

Lidé oceňovali hlavně to, že se mohli sejít na náměstí, které je bezpečné a nikdo je nemůže ohrozit. O válce pak hovořil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich z KDU-ČSL.

„Všichni si pamatujeme na den 24. února, kdy jsme celý den četli zprávy a nestačili se divit. Brali jsme to jako zprávy. Myslím si, že moment, kdy jsme si uvědomili, že je válka skutečná, byl, když jsme se podívali lidem přicházejícím z Ukrajiny do očí. Nikdy nezapomenu na moment, když jsme otevřeli dveře našeho krajského asistenčního centra a začali tam přicházet lidi z Ukrajiny, maminky s dětmi, babičky, všichni strašně unavení po dlouhé cestě, po dlouhém čekání na hranicích,“ popsal Grolich. „To musí hnout s každým člověkem, a se mnou to hnulo hodně,“ doznal. 

Grolich: Musíme se na vše dívat příběhem Ukrajinců

Grolich upozornil na současnou atmosféru. „Dnes už dost lidí situaci vnímá tak, že jsme přišli o nějaké své pohodlí. Že máme dražší energie, je nedostatek nějakých materiálů. To samozřejmě nepříjemné je, to přináší každá válka. Musíme se na situaci dívat příběhem těch lidí. Lidí, kteří přišli o své domovy, kteří musí utíkat před ruským agresorem, kteří s ním musí bojovat. Musíme se na to podívat pohledem rodin, kteří přicházejí o své blízké. Tohle nesmíme tolerovat a musíme stát na správné straně. Musíme těmto lidem pomáhat,“ pravil hejtman.

„Jsem na naši zemi hrdý, nejen proto, že se od první chvíle postavila na správnou stranu a nezaváhala ani na chvilku, ale že také okamžitě a vzorově pomáhala. Nikdo z vládních stran nekalkuloval a neřekl si, že kdyby kritizoval postup, mohl by získat např. politické body. Nestalo se to. Postavili se k tomu skvěle,“ pochválil pětikoalici Grolich.

Jihomoravský hejtman Jan Grolich. Foto: Daniela Černá

Hejtman poděkoval také všem Ukrajincům, kteří žijí s námi naprosto přátelsky a v míru. Válka ale neskončila. „Ukrajinci pořád přicházejí o své blízké a nežijí v míru. My vzpomínáme na oběti. Nikde na světě se nepřipomínají začátky válek. Já věřím v to, že tohle je poslední připomínka začátku války a věřím, že se znovu na náměstích sejdeme, abychom oslavili vítězství Ukrajiny,“ vyjádřil Grolich.

Hovořila řada dalších řečníků, například konzulka Ukrajiny v Brně Anna Proško.  

Světlo zvítězí nad temnotou

Pietní akce byla součástí kampaně #LightWillWinOverDarkness, v překladu „světlo zvítězí nad temnotou“, do které se 24. února zapojilo více než 80 měst.

Organizátoři na akci rozdávali modré a žluté papírky, pomocí kterých mohli účastníci proměnit fotoaparáty svých mobilů v malé barvené svítilny.

Pietní shromáždění v Brně. Foto: Daniela Černá

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vesmírná mise za 1,5 miliardy? Poslat Fialu s vládou na Mars, radá Babiš

22:13 Vesmírná mise za 1,5 miliardy? Poslat Fialu s vládou na Mars, radá Babiš

Expremiér Andrej Babiš (ANO) – po vládním plánu na vyslání vesmírné mise s cenou 1,5 miliardy pro je…