Výstup Stehlíkové o Zemanovi byl „drobnohled“, řekl soud. A zamítl žalobu

24.10.2024 17:10 | Monitoring

Žaloba Miloše Zemana vůči Džamile Stehlíkové byla soudem zamítnuta. Stehlíková se nemusí omlouvat bývalému prezidentovi za to, že o něm těsně po sněmovních volbách 2021 v době Zemanovy hospitalizace v Ústřední vojenské nemocnici šířila spekulace o jeho zdravotním stavu. Zeman kromě omluvy požadoval i milion korun na Fond ohrožených dětí. Soud zamítl i tuto část žaloby. „Když je závislý bez alkoholu, dochází k život ohrožujícímu stavu a nastává delirium,“ tvrdila o prezidentově zdravotním stavu. Mluvila i o tom, že Zeman není schopen se ani trefit lístkem do volební urny, a věštila jeho brzkou smrt.

Výstup Stehlíkové o Zemanovi byl „drobnohled“, řekl soud. A zamítl žalobu
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Džamila Stehlíková rozebírá psychiku Vladimíra Putina

„Když je závislý bez alkoholu, dochází k život ohrožujícímu stavu a nastává delirium,“ podotkla v době hospitalizace prezidenta Zemana Stehlíková s tím, že prezident ztrácí paměť. Nabádala, aby se občané připravili na jeho odchod.

„Pan prezident je bohužel lidská tragédie. Nevíme, kdo jeho jménem jedná, a jsme v situaci, kdy se můžou dít různé věci. Zeman je vrchní velitel ozbrojených sil a člověk, na kterém závisí budoucnost Česka,“ upozorňovala. Zeman podle jejího soudu nebyl schopen hodit obálku do volební urny. „Pan prezident není schopen trefit ani obálku do urny. Hrad potřebuje nafingovat fotku a hrát silnou politickou kartou,“ šířila v té době Stehlíková o hlavě státu.

Mluvila také o těžce poškozeném mozku prezidenta nebo metabolickém rozvratu kvůli alkoholické jaterní cirhóze.

K věci se v reakci na její slova vyjádřil i tehdejší prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Paní Džamila Stehlíková, která bez jakékoliv znalosti skutečného zdravotního stavu prezidenta republiky a přístupu k jeho zdravotní dokumentaci vydává autoritativní veřejná lékařská stanoviska, která přitom nemají žádný základ ve skutečnosti,“ řekl k vyjádření Džamily Stehlíkové Ovčáček a připomněl, že stejně se zachovala i v případě syna Andreje Babiše.

„Paní Stehlíková má podle webových stránek atestaci psychiatra. Přesto se na základě střípků informací posbíraných v médiích a vyslovených drbů dopouští dalekosáhlých závěrů z oboru interního lékařství. V nedávné době byl také bezprostředně před volbami zveřejněn její účelový lékařský posudek zdravotního stavu Andreje Babiše mladšího, který zcela popírá závěry nejvyšší české autority v oboru psychiatrie, Národního ústavu duševního zdraví,“ pokračoval s poukazem na odbornost Stehlíkové Ovčáček.

„Prezident republiky se proto prostřednictvím svého právního zástupce obrátí nejen s žalobou na příslušný soud, ale formou stížnosti osloví též Českou lékařskou komoru,“ napsal ve své době Ovčáček.

„Přemýšlím, kdo jste a kde se ve vás vzala ta drzost, zášť, nenávist a nedostatek taktu. Nikdy jsme se osobně nepotkaly, a tak se mohu jen dohadovat. Skutečně jste kdysi získala vysokoškolský titul doktora medicíny? Zdráhám se tomu uvěřit. Jakým způsobem, v jaké zemi a za jakých podmínek? Nemáte v mozku a v srdci vrytou Hippokratovu přísahu? Nejspíš ne, tak vám připomenu, že jste slíbila za každých okolností činit vše ve prospěch nemocného a nikdy mu neublížit. Opakuji: hlavně neškodit. Ve vašem lékařském slibu není nic o svolení veřejně šířit nepodložené zdravotní informace a spekulace, urážky a obvinění blížící se šíření poplašné zprávy a pomluvě hlavy státu,“ zmínila Kovářová. „Stydím se za vás, za váš nenávistný aktivismus, který vás omámil natolik, že jste zapomněla na lékařskou přísahu, na slušnost i na dobré vychování.“

Žaloba byla letos zamítnutá s tím, že Obvodní soud pro Prahu 3 dospěl k závěru, že Stehlíková dostatečně prokázala pravdivost svých hodnoticích soudů. Stehlíková měla podle soudu dostatek veřejně dostupných zdrojů a podkladů vedoucích ke zhodnocení Zemanova zdravotního stavu. Soud dodal, že Zeman jako veřejně známá osoba musí počítat s tím, že bude pod drobnohledem. Soudkyně pak připomněla Zemanovo vystupování směrem k veřejnosti a médiím, jeho vulgarismy a urážlivé projevy. Odvolací senát s verdiktem soudkyně souhlasil.

Právní zástupce bývalého prezidenta řekl, že zváží podání dovolání k Nejvyššímu soudu. 

 

 

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Jiří Vosecký byl položen dotaz

Máte na navýšení platů nějaký názor? Jaký?

Dobrý den, v prvé řadě děkuji, že jste si na mě našel čas, jen jste se z odpovědi vykroutil. Mě zajímal váš názor. Ten přeci nějaký máte nebo ne? A k tomu, co jste mi napsal. Proč senát nemá na schvalování rozpočtu žádný vliv, i když jste o dost důležitou věc? Pořád slyšíme, že je senát pojistkou de...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 50 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kdo má moc, má i soudy. Každý jiný by uložil Stehlíkové nutnost omluvy a dáal symbolickou pokutu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 24.10.2024 17:54:26
Podle sudu ČR může o Pavlovi tvrdit cokoliv s nemusíme se bát trestu.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Rozpočet ve Sněmovně, Kalousek u telefonu. Vláda asi věří, že voličům nabulíkuje cokoliv

18:21 Rozpočet ve Sněmovně, Kalousek u telefonu. Vláda asi věří, že voličům nabulíkuje cokoliv

Bývalý ministr financí a nyní i bývalý člen TOP 09 Miroslav Kalousek velmi silně nesouhlasí s navrže…