Vzdělaní věří státu a nechali se očkovat. Institut zkoumal, kdo poslouchá Foltýnova slova

12.07.2024 4:44 | Zprávy

„Jsme Češi, důvěřujeme českým institucím,“ prohlásil plukovník Foltýn. Jenže podle statistik Češi státu moc nevěří. Rozhodně méně než jiné národy. Jsou tu ovšem rozdíly. Institut SYRI zjišťoval, jak tato důvěra souvisí například s ochotou se nechat očkovat. Ukázalo se, že silně. A že ochotu nechat se očkovat další dávkou projevili zejména vzdělaní a movití.

Vzdělaní věří státu a nechali se očkovat. Institut zkoumal, kdo poslouchá Foltýnova slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch otevřel v pražském obchodním domě Kotva další očkovací centrum umožňující očkování bez registrace

„Jsme Češi, důvěřujeme českým institucím.“ S touto logikou nedávno vystoupil v médiích plukovník Otakar Foltýn, zmocněnec vlády pro strategickou komunikaci.

Důvěra v instituce je v poslední době šířeji propagovaným tématem, stále častěji se hovoří o tom, že je třeba, aby lidé důvěřovali státu a jeho složkám.

Nedůvěra ve státní instituce je podle něj tím, o co usiluje Rusko. A Rusko vede válku, proto bychom měli institucím věřit. „Pakliže nevěříte vlastnímu státu, usnadňujete kremelským šmejdům, aby na váš stát útočili,“ řekl natvrdo v červnu v pořadu Řetězák na serveru Novinky.cz.

Do toho je česká veřejnost z různých stran přesvědčována, že je vadná, protože svým autoritám nevěří. „Češi byli vždy instruovaní k tomu, neuznávat autority, a to je špatně,“ tvrdil nedávno v rozhovoru režisér Jiří Mádl.

„Použiju slova, která nejsou moje, ale přijdou mi úplně přesná: že tahle společnost není rozdělená, ale rozdělovaná. Musíme potírat trolly, kteří se vetřou do bezbranné skupiny, šíří hromadné e-maily, straší seniory. Vedou systematický boj. V jejich zájmu je, aby byla Evropa rozdělená. Je to podle mě jednoduché jako facka,“ dodal protagonista někdejšího předvolebního videa „Přemluv bábu“.

Před nedůvěrou Čechů vůči svým institucím varovala i OECD, které vyšlo z průzkumů, že Češi věří institucím ze všech zemí této organizace nejméně.

Například vládě věřilo v roce 2023 pouze 19 procent lidí. Průměr OECD byl 39 procent. Ještě méně tu pak lidé věří politickým stranám.

A organizace se pozastavovala i nad nízkou důvěrou Čechů vůči ostatním lidem. U nás jim věří 47 procent, průměr je 63.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Už prosím dál nelžete, Foltýn to nevytrhne, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSaba , 12.07.2024 16:18:21
Základním a neoddiskutovatelným problémem tenkrát bylo, že se do vakcinačního nátlaku na obyvatelstvo nezapojil jediný na slovo vzatý a odborně fundovaný virologický odborník, který by do extrému vyděšenému národu sdělil, co jsou mRNA vakcíny, kdy a kým byly vynalezeny a jaký pozitivní vliv mají na genom člověka. Už samo o sobě srovnávat očkování proti TBC, klíšťové encefalitidě, obrně atd s mRNA vakcínami je zákeřně zavádějící. Tak nedělejte z neočkovaných tlupu ....., kteří když nedosáhli požadovaného vzdělání vakcinaci odmítali. A pokud je mi známo, tak ve světě se již na rozdíl od opožděného Česka řeší daleko závažnější problém spojený s trvalým poškozením zdraví, nebo úmrtími v souvislosti s vakcinací proti Covidu-19.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…