Vzpoura, ohně a rabování v anglickém Leedsu. Vše začalo romskou rodinou

22.07.2024 20:24 | Monitoring

V severoanglickém Leedsu v noci na čtvrtek vypukly v ulicích masové nepokoje. Dav zapálil dvoupatrový autobus, převrátil policejní vozidlo, uvádějí zahraniční média. Vzpoura je proti odebírání dětí lidem ze strany státu, popisuje na sociální síti blogerka Jana Frank.

Vzpoura, ohně a rabování v anglickém Leedsu. Vše začalo romskou rodinou
Foto: X
Popisek: Vzpoura v Leedsu

„Vše začalo kauzou romské rodiny, která přišla do nemocnice s dítětem. Lékaři měli podezření na zanedbání péče, dali vědět sociálním pracovníkům. Ti šli ve čtvrtek do domu rodiny a odebrali jim okamžitě všechny ostatní děti. Kolem rodiny se semkla místní romská komunita, k níž se přidala pákistánská a další lidé. Vzpoura je proti odebírání dětí lidem ze strany státu,“ líčí blogerka Jana Frank.

Britská levicová vláda tak čelí první velké vzpouře od svého zvolení – a to v severoanglickém Leedsu. Lidé v ulicích zapálili autobus doubledecker a rabují. „Nepokoje v ulicích vygradovaly tento víkend obrovskou vzpourou v ulicích. Nová levicová vláda tak řeší první velký problém,“ pokračuje blogerka vystupující jako Janina z Londýna.

Při nepokojích v Leedsu byl zapálen dvoupatrový autobus, převráceno policejní auto, házeny kameny a obyvatelé byli vyzváni, aby zůstali doma, protože v oblasti zasahuje policie, uvedl deník Independent.

Ministryně Cooperová podle blogerky řeší zajímavé dilema, „snaží se spory urovnat a zdůrazňuje, že ‚vše prošetří‘. Snaží se nalézt cestu, jak zajistit právo dítěte a zároveň zarazit voličům vzpouru, aby na ně nemusela poslat policii.“

Cooperová, která zastupuje volební obvod West Yorkshire, ve svém příspěvku na X ke vzpouře uvedla: „Jsem zděšena šokujícími scénami a útoky na policejní vozidla a veřejnou dopravu v Leedsu. Výtržnosti tohoto druhu nemají v naší společnosti místo.“

Šéf euroskeptické strany Reform UK Nigel Farage celou kauzu označil za snahu nesnahu situaci řešit ze strany vlády. Kritizuje všechny včetně celé pravice, která poukazuje na to, že mezi vzbouřenci nelze najít lidi bílé barvy pleti.

„Celá situace nabírá obrátky do dalších stupňů. Musím říci, že vláda Labour party začala opravdu famózně,“ dodává Jana Frank.

 

 

Jeden z místních obyvatel, který tvrdí, že se s rodinou zná, novinám řekl, že nepokoje začaly jako protest proti nespravedlivému odebrání dětí, uvedl britský server Inews.

Řekl, že nemocnice zavolala úřady poté, co bylo přijato dítě se zraněním způsobeným sourozencem. „Slyšel jsem, že to bylo dítě, které bylo zraněno – sourozencem,“ řekl obyvatel, který hovořil anonymně. „Ale byla to jen nehoda,“ uvedl.

Na záběrech ze sociálních médií bylo vidět, jak byl zapálen dvoupatrový autobus, který několik lidí naplnilo hořlavinami. Požár byl vidět z celého města, protože autobus byl zcela zničen.

Podle očitých svědků byl zničen i další autobus, jehož řidič a cestující se byli nuceni evakuovat, než se výtržníci pustili do vozidla.

 

 

 

Při dalším incidentu výtržníci házeli na policii trosky, když se snažila situaci uklidnit.

Na dalších videích bylo vidět převrácené policejní auto na silnici s blikajícími modrými světly, houkajícími sirénami, spuštěnými alarmy a davy lidí na ulici - někteří z nich křičeli.

Policie potvrdila, že při událostech nebyl nikdo zraněn, a vyzývá lidi, kteří mají informace, aby pomohli s vyšetřováním.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A naše média dlouho držely..... , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantigreen , 23.07.2024 10:53:05
Hubu a basu. Čekali na pokyny.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Carlson na pódiu s Kennedym. Výbušné: Deep State v USA. EU cenzuruje. Covid, umlčování

22:25 Carlson na pódiu s Kennedym. Výbušné: Deep State v USA. EU cenzuruje. Covid, umlčování

Tucker Carlson se vypravil napříč Spojenými státy se svou živou diskusní show. Do Kalifornie si pozv…