WHO má vzkaz pro gaye: Buďte věrní. Jinak riskujete opičí neštovice

27.07.2022 22:22

Světová zdravotnické organizace (WHO) v sobotu vyhlásila kvůli opičím neštovicím nejvyšší stupeň varování, globální stav nouze, vysoké riziko je podle ní v Evropě. Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus apeloval, že všechny země by se měly zaměřit zejména „na komunitu mužů, kteří mají sex s muži“, aby se snížilo riziko nákazy a jejího dalšího přenosu.

WHO má vzkaz pro gaye: Buďte věrní. Jinak riskujete opičí neštovice
Foto: Repro. Youtube
Popisek: Šéf Světové zdravotnické organizace WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39132 lidí
V současné době bylo WHO ohlášeno více než 18 tisící případů opičích neštovic z celkem 78 zemí. Více než 70 % případů opičích neštovic bylo hlášeno v rámci Evropy a 25 % z Ameriky. Dosud bylo hlášeno 5 úmrtí. Přibližně 10 % případů je hospitalizováno kvůli bolestem způsobených touto nemocí.

Generální ředitel WHO věří, že jde o epidemii, kterou lze zastavit, pokud se rizika této nemoci budou brát vážně a jednotlivé země a jejich občané učiní opatřené nezbytná k zastavení přenosu nemoci a k ochraně zranitelných skupin.

Tedros Adhanom Ghebreyesus apeloval na to, že nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je se snažit této nemoci nevystavovat a dělat bezpečná rozhodnutí nejen pro sebe, ale i vůči ostatním.

  • Původní zdroj ZDE

V této souvislosti vyzdvihl především ochranu při sexuálním styku. Opičí neštovice se podle jeho slov šíří hlavně mezi muži, kteří mají sexuální vztahy s muži, zejména s více partnery „Pro muže, kteří mají sex s muži, to v současné době zahrnuje snížení počtu sexuálních partnerů, zvážení sexu s novými partnery a výměnu kontaktních údajů s novými partnery, aby bylo možné je v případě potřeby sledovat,“ uvedl.

Všechny země by se podle jeho slov měly zaměřit „na komunitu mužů, kteří mají sex s muži“, aby se snížilo riziko nákazy a jejího dalšího přenosu. „Aby se tím poskytla péče nakaženým a byla zajištěna lidská práva a důstojnost,“ doplnil. Upozornil, že to nesmí vést, je stigmatizování a diskriminaci, což může být v takovém případě stejně nebezpečné jako samotný virus a může to podnítit k propuknutí epidemie opičích neštovic.

Před měsícem šéf WHO svolal krizový výbor, který měl vyhodnotit riziko opičích neštovic. Tehdy podle něj bylo zaznamenáno na 3040 případů ve 47 zemích, a výbor proto došel k závěru, že tato nemoc není ohrožením zdraví světového významu.

Jedním z důvodů, proč kromě nárůstu případů krizový výbor své stanovisko přehodnotil, byla otázka, zda se opičí neštovice více šíří i mezi zranitelnými skupinami obyvatel, například mezi dětmi.

Členové expertního výboru, kteří rozhodli o vyhlášení nejvyššího stupně varování, byli nicméně v názoru rozděleni. Devět bylo proti a šest pro, rozhodující hlas měl šéf WHO. K jeho rozhodnutí mohla přispět i skutečnost, že je na trhu stále malé množství vakcín proti této nemoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

8:59 „Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

TÝDEN V MÉDIÍCH O slovenském premiérovi řekl český prezident, že jeho vítězství ve volbách je zklamá…