Za Zemanem přijede do Lán kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek

10.12.2021 6:15 | Zprávy

Za prezidentem Milošem Zemanem přijede dnes na lánský zámek kandidát na ministra zdravotnictví v nové vládě Vlastimil Válek z TOP 09. Prezidentovi dneškem končí izolace kvůli nákaze covidem-19, od Válka ho však ještě bude dělit plexisklo. Původně měl být Válek posledním z ministrů, které prezident v abecedním pořádku přijímal. Zatím se ale nemohl setkat s kandidátem na ministra zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL), který měl těsně před schůzkou s prezidentem pozitivní test.

Za Zemanem přijede do Lán kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek
Foto: TOP 09
Popisek: Vlastimil Válek

S Válkem bude prezident zřejmě probírat návrhy vlády na další řešení epidemie covidu-19. V koaličním programu nová vláda zmiňuje také změny v systému veřejného zdravotního pojištění. Plánuje pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce, která tvoří asi třetinu příjmů veřejného zdravotního pojištění.

Chce také umožnit připojištění na v současné době z pojištění nehrazenou zdravotní péči nebo zavést úhrady nemocnicím za diagnózu místo současné úhrady podle počtu zdravotních výkonů z předchozích let. Úhrady by se pak neměly plánovat meziročně jako dosud, ale na tři roky.

Hrad zatím neoznámil, kdy bude případný náhradní termín setkání s kandidátem na ministra zemědělství Nekulou. Pak by se měl prezident znovu setkat s Fialou. Ten už ohlásil, že bude nucen podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, pokud Zeman nejmenuje všechny ministry nové vlády. Výhrady má prezident podle médií ke kandidátovi na ministra zahraničí Janu Lipavskému (Piráti).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nakupuj v Polsku, ušetříš. Vysvětlení, proč českého spotřebitele lze „oholit“ víc

18:53 Nakupuj v Polsku, ušetříš. Vysvětlení, proč českého spotřebitele lze „oholit“ víc

Už jsme si zvykli, že pro některé zboží se Čechům (a nejen těm příhraničním) vyplatí zajet do soused…