Zapomenutý orientalista Alois Musil v korespondenci píše o těžkém životě v Americe. Děkuje TGM a těší se na domov

31.10.2021 16:29 | Zprávy

Biblista, orientalista, cestovatel a spisovatel Alois Musil nepatří mezi známé osobnosti naší historie. ParlamentníListy.cz ovšem na jeho existenci a tvůrčí činnost v uplynulých týdnech upozornilo hned několik čtenářů. Neměli bychom jej prý nechat bez povšimnutí. Proto dnes přinášíme nejen stručnou vizitku jeho životní práce, ale také poukážeme na aktuální publikace shrnující jeho rozsáhlou korespondenci. Oba hutné tituly vydal Masarykův ústav a Archiv AV ČR. Konkrétně je pod ně podepsána trojice Adéla Jůnová Macková, Pavel Žďárský a Tomáš Gecko.

Zapomenutý orientalista Alois Musil v korespondenci píše o těžkém životě v Americe. Děkuje TGM a těší se na domov
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Profesor ThDr. Alois Musil

První díl edice korespondence Aloise Musila (1868-1944), orientalisty, arabisty, teologa a cestovatele, sleduje kulturní a politický kontext společenských sítí první Československé republiky v souvislosti s budováním Orientálního ústavu.

Výběr osob pro edici vycházel především z okruhu vědců a vysoce postavených úředníků ministerstev a obchodních a živnostenských komor, kteří se podíleli na výstavbě struktury, zákona, stanov a výběru členů Orientálního, respektive Slovanského ústavu a následně se významně prosadili ve vedení těchto ústavů. Generace „otců zakladatelů” – právník a specialista na zahraniční obchod Zdeněk Fafl, právník, ministr zahraničního obchodu a vedoucí Úřadu pro zahraniční obchod Rudolf Hotowetz, a archeolog a etnolog Lubor Niederle – zanechala o své činnosti svědectví v korespondenci s Aloisem Musilem.

Ačkoli se laik takto odborně pojatého textu možná lekne, naprostý opak je pravdou. Korespondence je ryzím dokumentem zachycujícím Musila ve všech polohách. Od zdravotních potíží přes rodinu po americkou štaci. Zejména dopisy mezi Musilem a Niederlem patří v I. díle k nejcennějším. Musil nejenže bez přetvářky popisuje strasti amerického života, zvyky a těžký jazyk, ale rovněž nabádá k pracovitosti a studiu, bez něhož se ve Spojených státech nikdo neobjede a neprosadí. Dopisy mezi těmito dvěma tvoří podstatnou část prvního vydaného svazku.

Jako příklad citujme list z 5. prosince 1927 adresovaný z New Yorku Lubomíru Niederlemu.

„Na bytě se nemám lépe. Bydlím ve starém dřevěném domě. Nad sebou mám tři obydlené pokoje, kolem své světnice chodbu na třech stranách a v rohu koupelna a záchod. Američané neumějí choditi po tichu; prkna praští, kroky bubnují. Tam pracuji v neděli a každý den ráno a večer. Děkuji Pánu Bohu, že mi dovolili spávati na půdě. Mrzne tam sice, ale mám aspoň klidnou noc; nade mnou je pouze střecha a z dolu hluk tak neproniká.“

Korespondence Aloise Musila

zdroj: Masarykův ústav a Archiv AV ČR

Knihy jsou rovněž opatřeny životopisnými medailony, soupisem kompletní korespondence, archivními prameny a rejstříkem. Pro zájemce o studium nabízí také vybranou bibliografii. Bedřich Hrozný, Pavel Žďárský, Milena Klímová, Adéla Jůnová Macková, Vincenc Lesný, Oldřich Klobas, Edvard Reich a další.

Do obou knih je velmi snadné se začíst, a to nejen díky zpracovanému jazyku popsanému v ediční poznámce, ale především kvůli erudici autorů. Ti nejenže po formální stránce neudělali jedinou chybu, dovolili si taktéž mírnou nadsázku. Ta především přibližuje zdánlivě složitý útvar do zcela přijatelné polohy. Na mysli máme zejména úvody kapitol k medailonům „otců zakladatelů". Jsou totiž uvozeny větami; Korespondence Aloise Musila a Lubora Niederleho aneb Musíme si pomáhat. Či Korespondence Aloise Musila a Zdeňka Fafla aneb Zápas o zrození Orientálního ústavu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Róbert Teleky, MBA byl položen dotaz

Návykové látky

Proč je tolik povyku kolem legalizace třeba HHC, CBD, ale i THC pro DOSPĚLÉ? Vždyť v čem jsou tyto látky horší než je třeba alkohol, který je legální, přitom je to také droga a způsobuje dost problémů? Navíc, když něco bude legální, tak se s tím dá trh lépe regulovat a stát si přijde na peníze. Netv...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šílené, chtějí zatáhnout NATO do války.“ Zelenskyj představil vítězný plán. Přišel smích i ťukání na čelo

18:25 „Šílené, chtějí zatáhnout NATO do války.“ Zelenskyj představil vítězný plán. Přišel smích i ťukání na čelo

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu představil ukrajinskému parlamentu svůj dlouho oč…