Zásadní rozhovor: Trump u Elona Muska. Došlo na Ukrajinu, zlé k Bidenovi

13.08.2024 8:50 | Monitoring

Bývalý prezident a republikánský kandidát na prezidenta Spojených států amerických Donald Trump spolu s miliardářem Elonem Muskem v očekávaném rozhovoru diskutovali o bezpečnostních otázkách a vlivu amerického prezidenta na globální scénu. Trump mluvil o nedávném pokusu o atentát na něj, vyjádřil obdiv k rychlé reakci tajné služby a kritizoval současnou administrativu Joea Bidena za neefektivní řešení nelegální migrace a globálních krizí. Musk vyjádřil názor, že Biden a Kamala Harrisová nedokážou dostatečně zastrašit autoritářské vůdce.

Zásadní rozhovor: Trump u Elona Muska. Došlo na Ukrajinu, zlé k Bidenovi
Foto: Repro: YouTube
Popisek: Rozhovor mezi miliardářem Elonem Muskem a ex-prezidentem USA Donaldem Trumpem (13.08. 2024)

Více než dvouhodinovému rozhovoru mezi Donaldem Trumpem a Elonem Muskem předcházel Trumpův návrat na Muskovu sociální síť X. Trump byl z platformy tehdy známé jako Twitter vykázán dva dny po událostech z 6. ledna – útoku na Kapitol, společnost jako důvod uvedla „riziko dalšího podněcování násilí“. V listopadu 2022 Musk společnost koupil a Trumpův účet byl obnoven. Trump však byl více spokojen a vyjadřoval se převážně na své vlastní platformě Truth Social.

Na síti X po svém návratu během pár hodin před rozhovorem zveřejnil několik videí ze své prezidentské kampaně. Samotný rozhovor, následně sdílený právě na X, měl začínat ve středu ve dvě hodiny ráno středoevropského času. Kvůli technickým problémům byl však zpožděn o více než 40 minut.

Prvním tématem rozhovoru se přirozeně stal pokus o atentát na Donalda Trumpa z 13. července v Pensylvánii. Musk pochválil Trumpova bojovného ducha. „Vaše reakce během toho atentátu byla inspirativní. Místo abyste se stáhl nebo schovával, zvedl jste pěst a volal: boj, boj, boj,“ řekl Musk republikánskému kandidátovi. „Prezident Spojených států reprezentuje Ameriku, a já si myslím, že právě tohle je Amerika – síla tváří v tvář nebezpečí. To je jeden z důvodů, proč jsem s nadšením podpořil vaši kandidaturu na prezidenta USA,“ uvedl miliardář a zeptal se Trumpa, jaká to byla zkušenost pro něj.

„Ne příjemná,“ odpověděl se smíchem Trump. Vzpomněl, že všude bylo hodně krve. Že ho však útočník trefil do ucha bylo pravděpodobně nejlepší alternativou. „Okamžitě jsem věděl, že to byla kulka. Okamžitě jsem věděl, že mě zasáhla do ucha,“ řekl Trump a dodal, že to byl zázrak. V Boha věřil i předtím, nyní po pokusu o atentát v něj věří ještě víc. „Kdybych neotočil hlavu, tak bych teď s vámi nemluvil – i když vás mám rád,“ řekl Trump majiteli platformy X, Elonu Muskovi.

Trump také pochválil pohotovost odstřelovače Tajné služby Spojených států amerických, který útočníka během několika vteřin odstranil. Na střeše, ze které Thomas Matthew Crooks střílel, však dle jeho názoru nikdo neměl být. „O tajné službě však musím říct, že když jsem se sklonil... létaly mi kulky nad hlavou, slyšel jsem je svištět, a tihle chlapi – a jedna dáma – na mě skočili… udělali to tak rychle, že to vyžadovalo obrovskou odvahu,“ nešetřil na chválou na tehdy přítomné agenty Tajné služby.

Během přátelského rozhovoru mezi Trumpem a Muskem se bývalý prezident převážně zaměřil právě na nedávný pokus o atentát a nelegální migraci. „Do naší země přišlo více než 20 milionů lidí. Mnozí z nich přicházejí z věznic, psychiatrických léčeben nebo blázinců, a mnozí z nich jsou teroristé. A řeknu vám, nepřicházejí jen z Jižní Ameriky, přicházejí z Afriky a z celého světa…“ uvedl Trump.

V souvislosti s nelegální migrací do Spojených států mluvil o „nefunkční vládě“ prezidenta Joea Bidena a jeho viceprezidentky Kamaly Harrisové, která je i jeho protikandidátkou do nadcházejících listopadových voleb. „Den 7. října… to se nikdy nemělo stát,“ zmínil den, kdy Hamás v říjnu loňského roku napadl Izrael. „Je to smutné, podíváme-li se na Ukrajinu… to se nikdy nemělo stát. Máme nefunkční vládu, jsou v ní nefunkční lidé, kteří by neměli vést naši zemi,“ řekl Trump.

I přesto za největší problém považuje nelegální migraci. „Měsíčně přicházejí miliony lidí. A pak se (vláda) snaží tvářit, že něco udělá. Měla tři a půl roku a dalších pět měsíců, kdy mohla něco udělat. Ale neudělají nic, jen o tom mluví,“ stěžoval si Trump na administrativu Joea Bidena, který odstoupil z kandidatury do Bílého domu 22. července.

Zastavením pohybu migrace na jižní hranici Spojených států amerických byla Bidenem oficiálně 24. března 2021 pověřena Kamala Harrisová. Nyní ve své kampani zaujala proti imigraci tvrdé stanovisko a hovoří o „komplexní reformě“ imigračního systému a „silné ochraně hranic“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechci, aby mě zastřelil černoch. Slovo „rasista“ je zbraň. Student napsal černé na bílém

18:55 Nechci, aby mě zastřelil černoch. Slovo „rasista“ je zbraň. Student napsal černé na bílém

V některých amerických městech dlouhodobě bují černošská kriminalita, jež se dotýká celé tamní spole…