Češi, Moravané a Slezané toho snědí hodně. A i turisté by mohli kvalitu českého masa ocenit. Agrární komora ČR upozorňuje, že české vepřové maso je skutečně kvalitní.
„České vepřové je lepší než to z Belgie, Německa, Polska, Portugalska nebo Španělska. Na nevýhody masa z dovozu ukázali vědci z Výzkumného ústavu živočišné výroby a Mendelovy univerzity v Brně. Zkoumali například obsah intramuskulárního tuku (takzvané mramorování masa). Zatímco u domácích vzorků byla vysoká hodnota 1,19 %, u zahraničních vzorků průměrně jen 0,86 %. Čím vyšší je podíl intramuskulárního tuku, tím je maso křehčí a šťavnatější. České vepřové vyniklo i v hodnocení ztráty masové šťávy. Celková ztráta šťávy byla u českého masa 6,6 %, u dovezeného masa v průměru 8,71 %. Přitom největší ztráty byly zaznamenány u masa pocházejícího z oblastí jako je Španělsko (10 %) a Polsko (9,56 %). Potvrzuje se tak, že české vepřové je vysoce kvalitní. Dejte mu proto v obchodě přednost,“ požádala Čechy, Moravany a Slezany Agrární komora ČR.
CNN Prima News varuje, že by vepřové maso mohlo zdražit. Kvůli nařízení EU. Nové směrnice z Bruselu vyžadují větší prostor v tzv. porodně prasat, jinými slovy v „prasečích porodnicích“.
To, že bude muset upravovat kotce, se ani trochu nelíbí chovateli Jiřímu Horákovi.
„Pokud teď budeme muset zvětšovat kotce, byť o pár centimetrů, pro nás by to znamenalo celou stavbu zbourat a postavit znovu,“ konstatoval Horák. „Nedokážu si to představit ani s nějakými dotacemi,“ dodal skepticky.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Miloš Polák