Zastřelený vyjednávač: Jedna ukrajinská tajná služba píše o zrádci, druhá oplakává hrdinu

06.03.2022 12:01 | Zprávy

Ukrajinský vyjednavač z prvního kola jednání s Ruskem Denis Kirejev byl údajně zastřelen jako zrádce Ukrajiny. V sobotu tato zpráva obletěla svět. Jenže o den později se zdá, že to mohlo být jinak. Z oficiálních ukrajinských míst teď zaznívá, že Kirejev je hrdina, který zemřel v boji.

Zastřelený vyjednávač: Jedna ukrajinská tajná služba píše o zrádci, druhá oplakává hrdinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinská vlajka

V sobotu obletěla celý svět zpráva, že ukrajinská bezpečnostní služba SBU odhalila a zastřelila údajného špiona, který byl členem první ukrajinské delegace jednající s ruskou delegací poblíž běloruských hranic.  

Informace měla určité nejasnosti, například ohledně místa smrti. Podle původní zprávy měl být zastřelen v Bělorusku, podle další v Kyjevě. Podle zprávy měl být zastřelen „náhodou při zatýkání“.

Ještě větší rozpor se však ukázal o několik hodin později.

Ukrajinské ministerstvo obrany uvádí, že Kirejev byl hrdina, který zemřel při speciální operaci. Informuje o tom server listu Times of Israel.

„Během plnění speciálních úkolů byli zabiti tři zvědi – zaměstnanci hlavního zpravodajského oddělení ministerstva obrany Ukrajiny. Zemřeli při obraně Ukrajiny a jejich čin nás přiblížil k vítězství. Hrdinové neumírají! Žijí tak dlouho, dokud si je pamatujeme!“ uvedlo prohlášení a mezi zabitými jmenovalo Kirejeva.

Předchozí informace o údajné Kirejevově zradě však zůstaly bez komentáře a nebyly dosud vysvětleny.

Jako logické vysvětlení se jeví, že Kirejev se podílel na operaci rozvědky a kvůli tomu byl v kontaktu s Ruskem. Toho si všimla kontrarozvědka, která má naopak za úkol odhalování cizích špionů. Tomu odpovídá i informace v první zprávě, že proti Kirejevovi existovaly důkazy v podobě zachycených telefonátů. Jako vysvětlení se tedy nabízí nedorozumění mezi tajnými službami, které je v hektických časech války nejspíš pravděpodobnější, než kdy jindy.

Celý článek serveru Times of Israel naleznete zde.

Ukrajinské ministerstvo obrany informuje

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

mír

To, že si většina lidí přeje mír, je logické a pochopitelné, ale zeptám se vás jinak. Když Ukrajina teď přistoupí na podmínky Ruska, vzdá se části svého území a zaváže se nevstoupit do NATO ani EU nebude tak její dosavadní snaha ubránit se, při které vyhaslo spousta životů úplně zbytečná? A má vůbec...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec ODS? „Fiala bude chtít post předsedy SPOLU.“ Václav Klaus už tuší

20:02 Konec ODS? „Fiala bude chtít post předsedy SPOLU.“ Václav Klaus už tuší

Zakladatel ODS, první český premiér a druhý český prezident Václav Klaus pro měsíčník TO komentoval …