Zdražuje se jak po másle. Doslova

25.09.2024 15:22 | Monitoring

Ceny másla v roce 2024 zaznamenávají prudký nárůst, kdy se od ledna do září zvýšily o téměř 19 %. Tento trend ukazuje na pokračující růst cen potravin, který zatěžuje rozpočty českých domácností. Prognózy přitom naznačují, že meziroční inflace v následujících měsících mírně poroste. Podle té, kterou na základě dat od Consensus Forecast sdílel ekonom Jakuba Seidlera, se očekává, že inflace dosáhne vrcholu v lednu 2025 na hodnotě 2,8 %, než začne znovu klesat k cílovým 2 %.

Zdražuje se jak po másle. Doslova
Foto: Repro Facebook
Popisek: Máslo v obalu s čipem proti odcizení

Spotřebitelské ceny v České republice v srpnu meziměsíčně vzrostly o 0,3 %, přičemž růst byl výrazně ovlivněn zdražením v sektorech alkoholických nápojů, tabáku a potravin. Meziročně se ceny zvýšily stejně jako v červenci o 2,2 %. I přes zpomalující tempo růstu však zůstává inflace, zejména v oblasti potravin a bydlení, klíčovým faktorem ovlivňujícím životní náklady českých domácností, uvádí Český statistický úřad.

Zdražování potravin a nápojů dominuje cenovému růstu

V meziměsíčním srovnání došlo k výraznému zdražení v oblasti potravin a nealkoholických nápojů. Nejvíce vzrostly ceny uzenin o 2,1 %, ovoce o 2,2 % a polotučného trvanlivého mléka, jehož cena stoupla o výrazných 8,8 %. Další výrazné nárůsty zaznamenaly čokoládové výrobky (4,7 %), máslo (4,8 %) a oleje a tuky (3,1 %). Mírnější růst cen byl patrný u nealkoholických nápojů (1,0 %) a vepřového masa (1,0 %).

Zároveň se v oddíle alkoholických nápojů a tabáku zvýšily ceny tabákových výrobků o 1,3 %, lihovin o 1,7 % a vína o 1,8 %

Ceny másla v České republice v roce 2024 vykazují trvalý růst, který se v druhé polovině roku výrazně zrychlil. Zatímco v lednu stála 1 kg másla 208,02 Kč, v září už jeho cena vzrostla na 247,29 Kč, což představuje nárůst o téměř 19 %. Pokud tento vývoj bude pokračovat, spotřebitelé mohou očekávat další růst cen másla v následujících měsících.

Meziročně se spotřebitelské ceny v srpnu zvýšily o 2,2 %, což odpovídá stejnému růstu jako v červenci. Výrazně k tomu přispěly ceny potravin a bydlení. Zatímco ceny pohonných hmot meziročně klesly o 4 %, potraviny se naopak zdražily, i když mírnějším tempem. Ceny másla meziročně vzrostly o 22,4 % (v červenci o 15,2 %) a čokoládové výrobky zdražily o 18,6 %. Naopak některé potraviny, jako mouka (pokles o 10,6 %) a uzeniny (pokles o 2,8 %), se meziročně zlevnily.

Očekávaný vývoj inflace v následujících měsících:

Podle nejnovějšího vydání Consensus Forecast, které na svém profilu sociální sítě X sdílel hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler, se očekává, že meziroční inflace v České republice bude v nadcházejících měsících mírně růst. V srpnu 2024 dosáhla inflace 2,2 %, což představuje relativně stabilní úroveň po předchozích obdobích výrazného růstu cen. Tento trend však nemusí zůstat dlouhodobě udržitelný, jelikož předpovědi naznačují nárůst inflace v dalších měsících.

Do konce roku 2024 se očekává, že inflace postupně vzroste na 2,5 %, přičemž vrchol bude pravděpodobně v lednu 2025, kdy může meziroční růst cen dosáhnout až 2,8 %. Tento lednový nárůst je často spojen s tradičními sezónními faktory, jako jsou změny v daňových předpisech, zvýšení cen energií a regulovaných cen, což má na růst inflace výrazný vliv.

Po tomto vrcholu by se měla inflace začít snižovat. Prognózy naznačují pokles na 2,3 % v únoru 2025 a další postupný pokles až na 1,8 % v květnu 2025. Ve druhé polovině roku 2025 se inflace předpokládá na úrovni přibližně 2,0 %, což odpovídá inflačnímu cíli České národní banky.

Pokud se prognózy naplní, české domácnosti by se po několika letech výrazných cenových výkyvů mohly těšit na stabilnější ekonomické prostředí. Očekávané hodnoty kolem 2 % odpovídají dlouhodobému inflačnímu cíli, což by mohlo znamenat méně kolísavý vývoj životních nákladů a příznivější podmínky pro plánování rodinných i firemních rozpočtů.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Robert Králíček byl položen dotaz

Neslibovalo růst platů i ANO?

Podle mě jste všichni stejní. Před volbami slibujete hory doly a po volbách se z toho jen vykrucujete. Nebo máte dojem, že za vás rostly platy dostatečně? Komu? Vždyť kdo může, tak utíká za prací do zahraničí.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 5 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Po výkonu Olgy Richterové na ČT přišlo oznámení na Pirátském fóru

14:45 Po výkonu Olgy Richterové na ČT přišlo oznámení na Pirátském fóru

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová má za to, že premiér Petr Fiala piráty podrazil…