Že by se hnuly ledy? Bývalý Obamův muž uznal, že vláda USA končí. Starý pořádek také

21.06.2024 9:52 | Zprávy

Prakticky v každém projevu Vladimira Putina i Si Ťin-pchinga se objevuje přání vytvořit tzv. multipolární svět, tedy uspořádání, ve kterém už by nebyly jedinou dominantní mocností Spojené státy. A v USA se objevila vlaštovka, že někteří si to uvědomují. Konkrétně od bývalého náměstka poradce pro národní bezpečnost Barracka Obamy, Bena Rhodese. Ten v magazínu Foreign Affairs píše: „Starý mezinárodní řád založený na pravidlech už ve skutečnosti neexistuje.“ A uznává, že USA už nemohou hrát první housle.

Že by se hnuly ledy? Bývalý Obamův muž uznal, že vláda USA končí. Starý pořádek také
Foto: Repro Bílý dům
Popisek: Bílý dům, sídlo prezidenta USA

Když se po Donaldu Trumpovi ujal funkce prezidenta Spojených států Joe Biden, oznámil světu, „že Amerika je zpět“. Naznačil tak, že se chce po chaotickém, Trumpovi vrátit k mezinárodnímu řádu, který si svět ještě pamatoval. Ale bývalý náměstek poradce pro národní bezpečnost Barracka Obamy v magazínu Foreign Affairs tvrdí, že už to nebylo možné, protože tento mezinárodní řád byl již nenávratně poškozen.

„Starý mezinárodní řád založený na pravidlech už ve skutečnosti neexistuje. Jistě, zákony, struktury a summity zůstávají v platnosti. Ale hlavní instituce, jako je Rada bezpečnosti OSN a Světová obchodní organizace, jsou svázány kvůli neshodám mezi jejich členy. Rusko je odhodláno narušit normy opevněné Spojenými státy. Čína se zavázala budovat svůj vlastní alternativní řád. Pokud jde o obchodní a průmyslovou politiku, dokonce i Washington se vzdaluje základním principům globalizace po studené válce. Regionální mocnosti jako Brazílie, Indie, Turecko a státy Perského zálivu si v závislosti na problému vybírají, kterého hráče zapojí. Dokonce i hranice pro mnohostrannou akci v Bidenových letech – podpora Ukrajiny v jejím boji proti Rusku – zůstává převážně západní iniciativou. Jak se starý pořádek rozpadá, tyto překrývající se bloky soutěží o to, co systém nahradí,“ píše Rhodes. A i pokud by Biden letošní prezidentské volby vyhrál, nemůže se vrátit ke starému mezinárodnímu řádu, neboť jeho síla je oslabena spornými zásahy Spojených států ve válce proti terorismu tam či onde. A podle bývalého poradce nejpozději s krizí let 2008 a 2009 též oslabila i ekonomická síla USA. Objevují se snahy vytvořit alternativu k dolaru jako světové rezervní měně. 

Dle Rhodese tu jsou další problémy. „Po útoku Hamásu 7. října na Izrael a izraelské vojenské kampani v Gaze byla americká rétorika o mezinárodním řádu založeném na pravidlech vidět po celém světě na rozdělené obrazovce pokrytectví, protože Washington dodal izraelské vládě zbraně používané k beztrestnému bombardování palestinských civilistů. Válka vytvořila politickou výzvu pro administrativu, která kritizuje Rusko za stejnou nevybíravou taktiku, jakou Izrael použil v Gaze, politickou výzvu pro Demokratickou stranu se základními volebními obvody, které nechápou, proč prezident podporuje krajně pravicovou vládu, která ignoruje rady Spojených států a morální krizi této země, jejíž zahraniční politika má být řízena univerzálními hodnotami. Jednoduše řečeno: Gaza by měla šokovat Washington,“ pokračoval bývalý Obamův muž.

„Upřímně řečeno: Pro většinu světa se zdá, že Washington si neváží životů palestinských dětí tolik, jako životů Izraelců nebo Ukrajinců. Bezpodmínečná vojenská pomoc Izraeli, zpochybňování počtu palestinských obětí, vetování rezolucí o příměří v Radě bezpečnosti OSN a kritika vyšetřování údajných izraelských válečných zločinů, to vše se může zdát z pohledu Washingtonu jako automatické – ale to je právě ten problém,“ pokračoval v popisu situace v magazínu Foreign Affairs.

Ať už bude prezidentem ten či onen, bude podle něho muset řešit tři zásadní věci. Zaprvé se bude muset srovnat s rozšiřováním pole moderních technologií. Především rozvoj umělé inteligence představuje velkou příležitost, ale i potenciální hrozbu. Současně se bude muset vyhnout nastartování globální války. Dnes ve světě existují tři ohniska napětí. Jednak mezi Ruskem a Ukrajinou, poté mezi Čínou a Tchaj-wanem a do třetice válka mezi Izraelem a Palestinou. „Stejně jako v případě studené války bude nejdůležitějším úspěchem zahraniční politiky jednoduše vyhnout se třetí světové válce. Washington musí uznat, že všechny tři zlomové linie dnešního globálního konfliktu – Rusko–Ukrajina, Írán–Izrael a Čína–Tchaj-wan – probíhají přes území, která jsou těsně mimo dosah smluvních závazků USA. Jinými slovy, toto nejsou oblasti, kde byl americký lid připraven jít přímo do války,“ upozornil Rhodes. Připomíná, že Američané jsou unavení z vedení válek. V Iráku i v Afghánistánu. Nebýt těchto válek, Američané by své mysli Trumpovi neotevřeli.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ovšem,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepermoník , 21.06.2024 10:28:01
nelepší by bylo, kdyby země hnUSA stáhla své špinavé pracky ze všech koutů světa... Potom bych jim i zatleskal! Já je přirovnávám k potkanům, ti jsou rovněž všude, ale nikde nejsou vítáni.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Jenom prezident může odpálit jaderné zbraně. Jste rádi, že to bude Biden?

22:44 Jenom prezident může odpálit jaderné zbraně. Jste rádi, že to bude Biden?

Po debaklu amerického prezidenta Joea Bidena v první předvolební debatě zaznívají nejen obavy, zdali…