Že nemáte ruskou ropu, vás neohrožuje. Ukrajinský premiér vzkázal Slovensku

31.07.2024 17:25 | Monitoring

Ukrajina začátkem července omezila transport ruské ropy přes své území, což tvrdě zasáhlo zejména Maďarsko, ale i Slovensko. Obě země tvrdí, že jde od Kyjeva o vydírání kvůli jejich mírovým snahám. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal o věci opakovaně diskutuje se svým slovenským protějškem Robertem Ficem. Tomu prý sdělil, že není ohrožena energetická bezpečnost Slovenska a Evropy a že se evropské státy stejně zavázaly hledat mimo ruské zdroje fosilních paliv, takže by tak měly činit a nevyhrožovat Ukrajině.

Že nemáte ruskou ropu, vás neohrožuje. Ukrajinský premiér vzkázal Slovensku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Ukrajiny Denys Šmyhal

Mezi Slovenskem a Maďarskem na jedné straně a Ukrajinou na straně druhé už nějaký čas zuří spor o ropu. O ruskou ropu, která na Slovensko a do Maďarska proudila právě přes Ukrajinu. Jde o ropu společnosti Lukoil, která do střední Evropy mířila prostřednictvím ropovodu Družba.

Slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár (Směr) uvedl, že ropa pro Slovensko se stala rukojmím v rukách Ukrajiny a Evropské komise, která zastavení dodávek přes Ukrajinu zatím neprozkoumala. „Dnes ve středu Komise v čele s Ursulou von der Leyenovou odložila rozhodnutí. Má čas. Slovensko není tak důležité. Údajně chce více důkazů,“ rozzlobil se slovenský ministr zahraničí.

„Ne, nemáme čas, protože bezohledné sankce a nezodpovědné jednání sousedního státu mohou na Slovensku velmi rychle přinést negativní důsledky,“ zaznělo z úst slovenského šéfa diplomacie.

Výroky o tom, že EU potřebuje více času, více informací a více důkazů, jsou podle ministra jen výmluvou. Zvláště v situaci, kdy slovenský premiér Robert Fico udržuje kontakty s premiérem sousední Ukrajiny Denysem Šmyhalem a prý se snaží situaci řešit.

To ostatně na síti X potvrdil právě Šmyhal. „V posledních týdnech jsem vedl řadu rozhovorů se slovenským premiérem Robertem Ficem. Všechny rozhovory se týkaly naší společné politiky nového pragmatismu a točily se kolem energetické bezpečnosti našich zemí,“ uvedl Šmyhal.

V nastalé situaci je podle něj potřeba si uvědomit, že se Evropské země zavázaly ke hledání alternativních dodávek ropy. „Ukrajina trvala a trvá na tom, že je třeba se co nejvíce obejít bez ruské ropy. Protože Rusko a energetická bezpečnost nejsou slučitelné. Všechny země to chápou a většina z nich jedná. EU povolila Slovensku a řadě dalších zemí používat ruskou ropu pod podmínkou, že tyto země budou aktivně rozvíjet alternativní kanály dodávek. Většina z nich je buduje,“ připomněl Šmyhal. Dodejme, že Rusko premiér psal s malý R.

Ukrajina podle něj i nadále zůstává spolehlivým tranzitním bodem pro země dodržující zásady svobody a právního státu. „Asociační dohodu s EU nepochybně plníme. Budeme tak činit i nadále,“ pokračoval ukrajinský premiér.

Nedávné uzavření kohoutků s ruskou ropou putující přes Ukrajinu podle Šmyhala nepředstavuje hrozbu pro energetickou bezpečnost Slovenska ani Evropy obecně. „Sankce uvalené Radou národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny nepředstavují hrozbu pro energetickou bezpečnost Slovenska a Evropy obecně, takže o jejich zrušení nemůže být řeč. V této věci proto plně chápeme Brusel,“ uvedl Šmyhal k tomu, že Evropská komise zatím tuto ukrajinskou aktivitu nepodrobila kritice.

Šmyhal si neodpustil reakci na prohlášení slovenských politiků, že jde o vydírání a že Slovensko bude reagovat. „Slovensko je naším spolehlivým partnerem, od kterého neočekáváme žádné vydírání ani výhrůžky. Protože vyhrožovat Ukrajině, která se brání agresorovi, aby teroristický stát mohl nadále dosahovat svých krvavých zisků, je pochybný postup,“ má jasno Šmyhal.

Premiéři obou zemí se prý dohodli na dalším mezivládním setkání v říjnu, na němž bude pokračovat konstruktivní, pragmatický dialog. „Jsem vděčný svému kolegovi panu Ficovi za důležitá konstruktivní jednání. Jsem přesvědčen, že najdeme oboustranně výhodná řešení pro Ukrajinu, Slovensko i Evropu,“ dodal ukrajinský premiér.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

POKUD UKRAJINA, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantek2 , 31.07.2024 19:35:36
Zadržuje ropu , tak by měla EU zadržet jakoukoliv pomoc Ukrajině a okamžitě vyhostit všechny Ukrajince co pobírají jakékoliv dávky v zemích EU. Fašistickej režim na Ukrajině si nemúže vynucovat vydíráním cokoliv .

|  27 |  0

Další články z rubriky

Přijde iniciativa na mír na Ukrajině, řekl Orbán. Podkopl Green Deal

19:40 Přijde iniciativa na mír na Ukrajině, řekl Orbán. Podkopl Green Deal

V uplynulých dnech maďarský premiér Viktor Orbán vystoupil na výročním fóru v Kötcse a na Abrossetti…