Zelenskyj: Vidíte? Rusové už couvají s požadavky

03.11.2022 7:45 | Ze sítí

Zelenskyj si všiml jedné změny v ruské válečné rétorice. Změny, která dokládá, jak moc se v této válce Rusku nedaří. Nedaří se mu prý i proto, že v Doněcké oblasti, kde ruští agresoři vyvíjejí tlak, neustupují ukrajinští vojáci ani o centimetr. Pozornost věnoval také skutečnosti, že Rusko přestalo blokovat pokračování obilné dohody o vývozu ukrajinské zemědělské produkce. „Kdyby nedošlo k ruskému útoku na Ukrajinu, neexistovala by ani přízračná hrozba globální potravinové krize,“ zdůraznil Zelenskyj.

Zelenskyj: Vidíte? Rusové už couvají s požadavky
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Hned v úvodu svého projevu Zelenskyj uvítal, že se podařilo obnovit dohodu o vývozu ukrajinské zemědělské produkce. Rusko se ji sice pokoušelo blokovat, ale neuspělo. Tak to vidí Volodymyr Zelenskyj. „Všichni opět viděli, že v našem regionu existuje pouze jedna hrozba pro globální potravinovou bezpečnost, a tou je Ruská federace, nikdo jiný,“ zdůraznil ukrajinský prezident. 

Připomínal, že Rusové stále střílí raketami v okolí Zmijího ostrova, což přímo ohrožuje koridor, kterým putuje ukrajinské obilí.

„Například dnes ráno ruské letadlo odpálilo řízené střely poblíž Hadího ostrova, a ty skutečně proletěly nad trasami obilného koridoru. A každé takové ruské odpálení - dochází k tomu téměř denně - přímo ohrožuje vývoz potravin. A je odpovědností partnerů, aby spolupracovali na snížení ruské hrozby,“ konstatoval ukrajinský prezident.

„A kdyby nedošlo k ruskému útoku na Ukrajinu, neexistovala by ani přízračná hrozba globální potravinové krize. Protože každá ruská raketa, která zasáhne naše přístavy, sklady obilí a elektrárny pohánějící zemědělskou produkci, má v konečném důsledku vliv na životní úroveň desítek milionů lidí v mnoha zemích. To se týká Egypta, Alžírska, Somálska, Súdánu, Libanonu, Bangladéše, Indie, Číny, Indonésie, Vietnamu... Letos přeplatili desítky miliard dolarů za potraviny - a to jen kvůli Rusku, jen kvůli šílené ruské agresi, která destabilizuje mezinárodní obchod,“ pokračoval Zelenskyj.

Pokud jde o situaci na frontě, nejtvrdší boje prý teď probíhají v Doněcké oblasti. Zelenskyj tady složil hold těm ukrajinským vojákům, kteří v této oblasti stále odolávají ruskému tlaku a prozatím neustoupili ani o centimetr.

„Mimochodem, chci pochválit bojovníky 10. samostatné horské útočné brigády a 79. samostatné výsadkové brigády za jejich nezlomnost při odrážení nepřátelských útoků právě tam, v Doněcké oblasti. Tam je to v těchto dnech obzvlášť těžké - denně desítky ruských útoků. Naši chlapci stojí pevně a neustupují ani o centimetr. To je skutečné hrdinství. A já děkuji všem, kteří brání naši Doněckou oblast!“ zdůraznil ukrajinský prezident.

Poté Ukrajince ujistil, že pracuje na posílení bezpečnosti vzdušného prostoru Ukrajiny. Včera o tom prý mluvil s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a dnes o tomtéž hovořil se španělským ministrem zahraničí. Vyjádřil naději, že se dříve či později podaří ochránit ukrajinské nebe jak proti ruským raketám, tak proti íránským dronům.

A než se rozloučil tradičním zvoláním „sláva Ukrajině“, zmínil ještě jedno téma.

„Asi jste dnes slyšeli, že Kreml říká, že požadoval po Ukrajině bezpečnostní záruky. Měli bychom se nad jejich prohlášeními na chvíli zamyslet. Před dvěma sty padesáti dvěma dny Rusko požadovalo bezpečnostní záruky od Spojených států amerických. Po osmi měsících takzvané ruské ‚speciální operace‘ Kreml požaduje bezpečnostní záruky od Ukrajiny. To jsou opravdu nápadné změny. Ukazují jednak neúspěch ruské agrese, jednak to, jak jsme my dva silní, když zůstaneme jednotní. Miliony ukrajinských mužů a žen, kteří bojují a pracují za naši svobodu. A miliony lidí po celém světě, kteří nám pomáhají vzdorovat ruskému teroru. Společně zajistíme porážku teroristického státu a jeho potrestání za teror. A zaručíme, že celá Ukrajina je a bude svobodná,“ zdůraznil Zelenskyj.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…