Židovští studenti v Praze v nebezpečí? Kvůli umělcům

29.05.2024 11:14 | Zprávy

Zastavte izraelskou armádu! Konec zabíjení palestinských civilistů! Studenti FAMU v Praze sepsali výzvu namířenou proti Izraeli. V podstatě vyzvali k židovskému bojkotu. K bojkotu institucí židovského státu, s nimiž fakulta spolupracuje. A FAMU není zdaleka jedinou českou fakultou, kde to kvůli terorismu palestinského hnutí Hamás a vojenské odpovědi Ozbrojených sil Státu Izrael (IDF) vře.

Židovští studenti v Praze v nebezpečí? Kvůli umělcům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Shromáždění na podporu Palestinců konaně na Malostranském náměstí

Publicista Aleš Borovan před pár lety spustil web Borovan.cz. A teď si na tomto webu klade otázku, zda se židé ještě mohou na FAMU – na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění – cítit bezpečně. Co ho k této otázce vedlo? Kontroverzní výzva studentů namířená proti Izraeli.

„Jak vyplývá z e-mailu, datovaného 9. května 2024, který má Borovan.cz k dispozici, skupina studentů požaduje, aby FAMU na své budově v Praze vyvěsila transparent, který by žádal zastavení protiteroristické akce izraelské armády v Pásmu Gazy. Ta je namířena proti teroristickému hnutí Hamás, které společně s dalšími arabskými skupinami 7. října provedly nejhorší protižidovský útok od dob holocaustu. Při něm bylo zastřeleno, upáleno atd. na 1200 obyvatel Izraele včetně žen a dětí, a dalších 250 lidí bylo uneseno,“ připomínal Borovan na svém serveru.

Studenti tvrdí, že odsuzují především zabíjení palestinských civilistů.  Izrael odsoudili za to, že Ozbrojené síly Státu Izrael (IDF) udeřily i na Rafah ležící u hranic s Egyptem.

„Zarážející je, že ve výzvě není zmíněn vražedný útok Hamásu z října 2023, ani například rozkrádání humanitární pomoci bojovníky tohoto nábožensko-fašistického hnutí. Požadavky studentů FAMU jdou však mnohem dále,“ pokračoval Borovan.

Studenti totiž nepožadují nic menšího než bojkot izraelských institucí, které s FAMU spolupracují a jejichž prostřednictvím dochází např. k výměnným pobytům studentů. Borovana tento požadavek vrátil v mysli k časům, kdy předci dnešních Němců volali po bojkotu židovských obchodů a nakonec s požehnáním nacistů vypalovali nejen židovské obchody, ale i synagogy.

A na našem území byl pro svůj židovský původ vyhozen z divadla slavný český herec Hugo Haas, který před nacisty uprchl na západ, konkrétně do USA, a po válce se do Československa nevrátil. Zakotvil ve Vídni, odkud sledoval i vpád spřátelených sovětských armád do své vlasti v srpnu 1968. A pár měsíců na to zemřel.

Vedení FAMU však podle Borovana požadavky studentů odmítlo s tím, že se nehodlá stavět ani na jednu, ani na druhou stranu.

A FAMU není jediná česká fakulta, na které to kvůli terorismu palestinského hnutí Hamás a vojenské odpovědi Ozbrojených sil Státu Izrael (IDF) vře. Další propalestinský protest se před pár týdny konal na Fakultě humanitních studií UK.

Podle serveru Novinky.cz protest organizovala skupina, která si říká Akademici proti apartheidu a prezentuje se jako kolektiv nezávislých jedinců působících na půdě akademických institucí v ČR.

Děkanka FHS docentka Věra Sokolová však prozradila, že protestující nebyli z řad studentů FHS a když se s demonstranty pokusila debatovat o roli akademických institucí ve veřejném prostoru nejen ve vztahu ke Státu Izrael, narazila na nezájem ze strany demonstrantů.

„Respekt ke svobodě vyjadřování a shromažďování má a musí mít také svou hranici a musí být vzájemný. Vzájemný respekt k právům na vyjádření však demonstrující neprokázali: Jeden z demonstrujících fyzicky napadl studenta z kolejí, který dával najevo, že s protestujícími nesouhlasí, a zranil ho v obličeji,“ napsala Sokolová.

Univerzita Karlova spolupracuje s Hebrejskou univerzitou v Jeruzalémě a i tuto spolupráci demonstranti sedící před FHS kritizují.

A zatímco někteří čeští studenti kritizují Izrael, válka mezi teroristy z palestinského hnutí Hamás a IDF pokračuje.

Dr. Baxtiyar Baram ve vyjádření pro server izraelského listu Jerusalem Post prozradil, že mezi Palestinci nemá Hamás zdaleka tak velkou podporu, jak se to může jevit na první pohled. Lékař se dobrovolně přihlásil na práci v severní části Pásma Gazy. „Potřebovali ortopeda, byl jsem jediný kandidát, který se odvážil jít,“ řekl Baram. A zjistil, že pouze deset procent lidí podporuje Hamás. Ale skupina si i tak zachovává kontrolu nad oblastí.

Lékař odhadl, že devadesát procent lidí není na straně Hamásu, ale bojí se být podezřelí, že jsou proti této skupině. Hamás navíc lidem opakuje, že bez něj bude v Pásmu Gazy ještě větší chaos.

Hamás prý vládne oblasti „železnou pěstí“. Doktor prozradil, že stoupenci Hamásu „mají oči všude, každá pekárna, kavárna, prodejce slunečnic je s nimi spojena“. Prozradil také, že je možné, že v některých obchodech mají spolupracovníci Hamásu zbraně.

Baram také poslal specifický model palestinského zdravotnictví, které Hamás kontroluje. Hnutí prý má „VIP“ sekci v jedné nemocnici, kde umožňuje léčbu pouze určitým pacientům. Pacientům s těmi správnými kontakty.

Celkově je podle něj situace v Gaze zoufalá a lidé balancují nad propastí hladomoru.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Petr Bystroň

Dobrý večer, paní Konečná, v první řadě Vám gratuluji k výsledkům voleb do EP. Chci se zeptat dále, jak se díváte na "hledání" politika opoziční AFD v České republice? Přijde Vám to v pořádku? (Mně osobně to něco připomíná).Děkuji a přeji hezký večer.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mládež, rovná se stádo. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantigreen , 29.05.2024 12:21:51
Školství ho vychovává. Umělci jsou kapitola sama o sobě.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Zděšení nad Bidenem v debatě: Naprostá katastrofa. Strana řeší, co s ním dál

9:49 Zděšení nad Bidenem v debatě: Naprostá katastrofa. Strana řeší, co s ním dál

Američané mohli sledovat první televizní debatu letošních prezidentských kandidátů – Joea Bidena a D…