Žili tu v klidu Němci a Lužičtí Srbové. Pak sem vláda poslala osm tisíc imigrantů a z města je bojová zóna

01.02.2018 6:48 | Zprávy

Německé město Chotěbuz poblíž hranic s Polskem bývalo klidným, ačkoliv zde společně žili Němci s příslušníky menšiny Lužických Srbů. To se však radikálně změnilo ve chvíli, kdy spolková vláda začala do braniborského města posílat tisíce syrských, afghánských a dalších běženců.

Žili tu v klidu Němci a Lužičtí Srbové. Pak sem vláda poslala osm tisíc imigrantů a z města je bojová zóna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Celkem jich ve stotisícovém městě bylo umístěno osm tisíc a brzy se začaly objevovat problémy. „Přišlo příliš mnoho lidí v krátkém čase, změna byla příliš rychlá. Mohlo se udělat víc pro informování lidí - ve srovnání s velkými městy na západě Německa tady chybí zkušenosti s integrací cizinců,“ řekl podle serveru Aktuálně.cz, který o situaci ve městě píše, úředník z magistrátu. Chotěbuz, která leží v bývalé Německé demokratické republice, doposud s osobami takto kulturně odlišnými neměla zkušenosti vůbec žádné.

Nejnovější sérii střetů rozpoutalo pobodání místního chlapce syrským běžencem. V reakci na to 1. ledna skupina skinheadů napadla ubytovnu Afghánců. Následovalo množství dalších střetů, v nichž byly jako zbraň používány nože. A došlo dokonce také na slzný plyn.

V reakci na tyto události město Chotěbuz pozastavilo další přijímání migrantů. V ulici přibylo policistů a magistrát nechal na ulici nainstalovat další bezpečnostní kamery.

Běženci si dlouhodobě stěžují, že se ve městě necítí vítáni. Místní na ně prý pokřikují „cizinci ven“. „Potřebujeme dostat šanci, nejsme všichni zlí lidé. Jsou tu někteří uprchlíci, kteří dělají problémy. Ale někteří místní nás záměrně provokují. Chtějí, abychom odešli,“ stěžuje se osmnáctiletý Mustafa Usmán.

Sedmadvacetiletá Syřanka Anaam Rashiová provozuje v Chotěbuzi kadeřnictví. Připouští, že s některými imigranty jsou problémy, ale snaží se lidem vysvětlovat, že všichni nejsou stejní. Třicetiletý Sálih by uvítal více kontaktů místních s běženci.

Místní si stěžují, že už se ve městě necítí bezpečně, hlavně v noci. Ke střetům prý dochází především před nákupním střediskem Blechen Carre v centru města.

Chotěbuz je městem, které má i další problémy. Je tam nadstandardní nezaměstnanost, a navíc se má zavírat místní uhelná elektrárna, čímž má přijít o práci dalších osm tisíc lidí.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dceru obtěžují migranti. Německý ministr odhalil citlivé věci. A pak udeřil

13:07 Dceru obtěžují migranti. Německý ministr odhalil citlivé věci. A pak udeřil

Cem Özdemir, německý ministr zemědělství za stranu Zelených, se po nemalém váhání rozhodl promluvit …