V Česku podle premiéra klesají ceny másla, cukru i mléka, ale zlevnit musejí i další potraviny. Kabinet bude i nadále apelovat na řetězce, aby nabízely více českých potravin. Premiér také upozornil na to, že potravinářské firmy sice mají vysoké zisky, zatím se to ale neprojevilo na zlevňování zboží. „Tlak naší vlády na všechny články dodavatelského řetězce musí dál pokračovat, aby se ceny dostaly zpět do normálu, abychom opravdu mohli občanům nabízet kvalitní české potraviny i potraviny ze zahraničí, které budou za dostupné ceny,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala na Zemi živitelce.
S nepřiměřeně vysokými zisky za loňský rok zmínil i Agrofert, podle premiéra by koncern mohl ceny potravin snížit. Andrej Babiš (ANO) ale prohlásil, že o cenách rozhodují obchodní řetězce.
Ministr zemědělství Marek Výborný v pořadu Události, komentáře, sdělil, že čeká zlevňování potravin, kvůli tomu, že klesají náklady. „Že náklady klesají vidíme i na tom, jak se vyvíjí politika i v rámci cen energií i dalších nákladů a vstupů, které se samozřejmě odrážejí jak vůči zemědělcům, tak vůči potravinářům,“ uvedl s tím, že celá řada dalších věcí bude mít v tomto směru pozitivní vliv, například snížení DPH na potraviny od 1. 1. 2024 z 15 na 12 procent. „To bude jednoznačně krok ve prospěch českých spotřebitelů,“ doplnil.
Uvedl, že vláda bude vyvíjet systematický tlak na všechny články řetězců od zemědělců, přes potravináře i na obchodníky. „Dnes jsme velmi intenzivně hovořili s potravináři a budeme v tomto neformálním tlaku pokračovat. S jednotlivými články tohoto řetězce tak, aby nezneužívaly situace, která je možná vyvolaná těmi turbulencemi posledních tří let. Pokud budeme hrát fér, budu jen spokojen,“ uvedl, že v následujících dnech se setká i ze zástupci řetězců. Připomněl, že není ministrem cenotvorby a nemá jakékoli přímé nástroje na to, aby určoval kolik bude stát chleba nebo mouka.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Natálie Brožovská