Znásilňovací olympiáda. V Paříži mají strach, co se stane turistům

01.05.2024 21:40

Jen pár měsíců před zahájením olympijských her v Paříži se šéf francouzských policejních odborů obává, zdali tamní policie dokáže zajistit bezpečnost jejich návštěvníkům, jelikož se ani v současné době pařížské policii nedaří bojovat s násilníky. Francouzská stanice Europe 1 upozorňuje, že podle údajů pařížského policejního ředitelství byly až více než tři čtvrtiny znásilnění v ulicích Paříže vloni spáchány cizinci. Útočníci napadali ženy i přímo u nejznámějších pařížských atrakcí včetně parku u Eiffelovy věže.

Znásilňovací olympiáda. V Paříži mají strach, co se stane turistům
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pohled na Eiffelovu věž z náměstí Trocadéro

Anketa

Máme vůči Rusku cítit vděčnost za osvobození od německého nacismu?

96%
3%
hlasovalo: 25745 lidí
Podle údajů pařížského policejního ředitelství 77 % vyřešených případů znásilnění ve francouzském hlavním městě v roce 2023 spáchali pachatelé, kteří nemají francouzský pas, přičemž většina sexuálních trestných činů se stala převážně v noci v turistických oblastech a v blízkosti míst, kde docházelo k obchodům s drogami, k nimž patří právě prostranství před Eiffelovou věží.

Francouzská stanice Europe 1 o tom informovala s tím, že v loňském roce bylo na veřejných prostranstvích v Paříži zaznamenáno 97 znásilnění a z toho méně než třetina byla objasněna. Z 36 dohledaných násilníků bylo 28 cizí státní příslušnosti.

Neblahé je také zjištění, že dvacet násilníků již mělo být policii známo, zatímco čtyři další byli v hledáčku úřadů kvůli jiným sexuálním trestným činům. Jít mělo převážně o muže, kteří byli závislí na drogách, o bezdomovce nebo nezaměstnané a oproti roku 2022 se počet zaznamenaných případů zvýšil o 2 %.

Generální tajemník jednoho z největších francouzských policejních odborových svazů, Unité SGP Police-Force Ouvrière, Grégory Joron v reakci na tato čísla uvedl, že „na pařížské půdě a na veřejných prostranstvích stále dochází ke znásilnění každé tři dny“.

Joron podotkl, že jde o ve světle nadcházejících olympijských her, během nichž bude muset tamní policie zajistit bezpečnost až přibližně 15 milionů návštěvníků, „znepokojivé zjištění“.

Že ženy v Paříži jsou již několik let vystaveny riziku znásilnění, svědčí několik mediálně známých případů z posledních let, které ukazují, že bezpečné nejsou ani místa v sousedství neslavnějších francouzských monumentů. V roce 2016 média informovala o případu, kdy tři teenageři z Alžírska vylákali k pařížské Eiffelově věži mladou ženu a tam ji znásilnili.

Dívka byla v Paříži u Eiffelovy věže v parku Alžířany znásilněna poté, co ji tam pachatelé nalákali na rande. Dospívající dívku podle britského serveru The Mirror v parku vtáhli do křoví, nasadili jí roubík a vrhli se na ni. Pachateli byli tři sedmnáctiletí migranti, kteří toho času žili v Německu.

V předloňském roce pak znásilnil na veřejných toaletách v Paříži 23letý muž sedmadvacetiletou americkou turistku. Mladá Američanka podle deníku Le Parisien se spolu se svým přítelem procházela po nábřeží Seiny v centru Paříže nedaleko katedrály Notre-Dame, načež si krátce po půlnoci odskočila na veřejné toalety u mostu Ludvíka Filipa. Právě tam ji měl znásilnit bezdomovec původem ze severní Afriky, zatímco na ni její přítel čekal venku.

Útočníka nakonec podle britského deníku The Guardian muž zpacifikoval poté, co se po chvíli vydal svou partnerku hledat a uslyšel její pláč.

Nejde ovšem jen o problém samotné francouzské metropole. Francií v loňském roce otřásl případ brutálního znásilnění, který vyšetřuje policie ve městě Cherbourg-en-Cotentin v Normandii. 29letou ženu, která po činu bojovala o život, znásilnil dle deníku Le Figaro 18letý Oumar N., jenž už byl pětkrát odsouzen soudem pro mladistvé a byl zároveň vyšetřován za znásilnění své vlastní sestry. List uvedl, že útočník ženu „zmasakroval“ a v nemocnici muselo být zřízeno psychologické oddělení pro personál, který se o ni staral. Kanál BFM Normandie uvedl, že znásilněná žena musela být hospitalizována po srpnovém útoku až do začátku letošního listopadu a postupuje další léčbu.

Zejména okolo Paříže přistěhovalci tvoří také značnou část osazenstva tamních věznic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…