Zvykejte si. Brambory i 40 Kč za kilo. V akci za 19. A českých je málo

04.08.2024 4:45 | Reportáž

Už je to tu zas. Ceny brambor šplhají nahoru a ani občasné akce tomu nepomohou. Částka 30 korun za kilo byla prolomena. A jestliže máte 19 korun za kilo v akci, tak to v případě marketů není žádná extra láce. Jenže lépe už bylo. Musí se zohlednit počasí, vyšší nároky na mzdu a také na ekologii – méně hnojiv a postřiků znamená i nižší výnosy. Navíc Česká republika není v bramborách soběstačná, ba naopak, snižování osevní plochy stále pokračuje, i když už ne tak prudce.

Zvykejte si. Brambory i 40 Kč za kilo. V akci za 19. A českých je málo
Foto: Václav Fiala
Popisek: Brambory v srpnu 2024

„Když jde všechno nahoru, musíme zvedat ceny také, to se nedá nic dělat,“ říká jeden z malých pěstitelů na Plzeňsku. „Ano, kdysi byly brambory za pětikačku. Ale dnes je to jiné, i já prodávám za dvanáct. A rovnou ze dvora.“ Samozřejmě ale při sklizni bude možnost koupit větší množství brambor za lepší ceny. Ale „za bůra“ už nikdy… 

Z pěti je pětadvacet

 „Na takové ceny jsme nebyli v minulosti zvyklí, ale asi si na to zvykat budeme muset,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz zemědělský analytik Petr Havel. Náklady na jejich pěstování a stále častější nepředvídatelné zásahy počasí zvyšují jejich cenu. A výsledek je, že jsou a budou dražší. Ale – současný stav i loňské navyšování cen, kdy byla situace ještě horší, je dán hodně tím, že Česká republika v nich není soběstačná a musí je dovážet. A v těch zemích, kde se produkují, tak tam ta nepřízeň počasí na ně dopadla dost výrazně negativněji. Výsledek toho byl, že loňská i předloňská úroda byla nižší a tím pádem se stalo, že jak loni, tak letos, protože loňský rok je odrazem předloňského roku a letošní rok je odrazem zásob a produkce loňského roku. To vše je až do doby nové produkce na trhu. A to se týká hlavně těch konzumních, podzimních, nikoliv jarních, které jsou vždy o něco dražší. Nu a k tomu se u nás také zase snížily osevní plochy této plodiny,“ konstatuje Havel.

„Takže současné ceny jsou odrazem loňského i předloňského roku, a to je kvůli nepříznivému počasí a když budeme alespoň trochu optimističtější ve výhledu, tak alespoň u nás to snad bude lepší, protože situace je pozitivní v těch zemích na jihu, co se k nám dováží, tedy Španělsko, Itálie nebo Portugalsko. To znamená, že by se letos zdražovat neměly. A možná, že by i byla cena trochu snížena. Takže to bude přece jen stabilní. Ovšem vždy už budou dražší, než v minulosti, a i v budoucnosti budou ceny jen a jen vyšší. Musíme doufat v přízeň počasí, aby se v negativních dopadech na bramborách neukázalo, jako tomu bylo v nedávné minulosti. Tedy v posledních dvou letech a vlastně ještě letos“. 

Tyto brambory se daly v akci pořídit za 41,90 Kč za kilogram. Je to přiměřená cena? Foto: Václav Fiala

Egypt jsme utli, Polsko má samo nedostatek

Dováželo se z Německa i z Polska. „Jenže z Německa k nám jdou ty pozdější odrůdy. Léta se k nám ale dovážely rané brambory z Egypta, ale podíl na dovozu už není takový, jako býval dříve. A podívejte se na Polsko a jejich nabídku třeba ovoce na letošní rok. Také bylo zasaženo počasím, i když se jedná o jinou komoditu,“ konstatuje Petr Havel. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Díval jsem se včera na turecké tržnici na brambory, stály 9 tureckých lir, což je Kč 6,3 při současném kursu., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejmc , 04.08.2024 11:41:16
Proč má stá u nás mnohonásobně víc. Jestli to není hlavně tím, že Turecko není členem toho zločineckého evrospolku.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

13:50 Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

Docent Miroslav Ševčík promluvil pro server ParlamentníListy.cz. Promluvil ze Zlatých hor na severu …