„Nejsme protivníci.“ Celý návrh Putinovy dohody s námi

18.12.2021 19:28 | Komentář

NATO a Ruská federace nejsou protivníky. Zdržují se vzájemného rozmísťování raket středního a krátkého doletu. To jsou dvě teze z obsáhlé dohody, kterou předložilo Rusko k posouzení NATO. Závazek nerozmísťovat vojenské síly a výzbroj nikde tam, kde nebyly už v roce 1997 a předejít konfrontaci ve střední a východní Evropě, tak zní další body návrhu. Pro ParlamentníListy.cz dohodu včetně přiloženého prohlášení shrnul publicista a historik Josef Skála.

„Nejsme protivníci.“ Celý návrh Putinovy dohody s námi
Foto: Oficiální twitterový účet Vladimira Putina
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Ministerstvo zahraničních věcí Ruské federace zveřejnilo včera zásadní dokument. Tématem jsou bilaterální vztahy RF se zahraničními státy a s regionálními seskupeními (Rusko – NATO). V dokumentu se uvádí:

„Vztahy mezi Ruskem a NATO uvízly ve vleklé krizi. Rozhodnutí summitu NATO v roce 2018 v Bruselu potvrdila linii vojensko-politického ‚zadržování‘ Ruska. Pokračuje soustavné posilování koaličního potenciálu NATO v podobě vojenských uskupení a zdokonalované vojenské infrastruktury u našich hranic. Trvale narůstají vojenská přítomnost a rychlý rozvoj vojenské infrastruktury bloku ve východní Evropě a pobaltských státech. Výrazně vzrostly počet i intenzita vojenských cvičení aliance a jejích členských zemí, přesouvajících do regionů sousedících s Ruskem další kontingenty vojsk a těžké vojenské techniky NATO.

Do vojenských aktivit aliance jsou stále víc zapojovány Švédsko, Finsko a další partnerské země. Probíhá výstavba předsunutých velitelsko-štábních útvarů; bylo rozhodnuto o zřízení nových společných velitelství koaličních sil – v Norfolku (USA) pro zabezpečení dopravních koridorů v severním Atlantiku a v arktických regionech, v Ulmu (SRN) pro řízení, plánování a logistickou organizaci vojenských přesunů v Evropě. Pentagon zveřejnil plán výstavby předsunutých skladů vojenské techniky v zemích střední a východní Evropy a v Pobaltí. Narůstá seskupení námořních sil, hlídkujících v Baltském moři. Do Černého moře vstupují častěji námořní síly nečernomořských států aliance, především USA, roste délka jejich pobytu v regionu. Síly NATO zintenzívnily přelety vzdušným prostorem Pobaltí, včetně ‚odvracejících‘ porušení vzdušného prostoru, k němuž z ruské strany nedochází. V Rumunsku byl rozmístěn komplex protiraketové obrany. Podobný objekt má být uveden do provozu v Polsku. Obzvláště znepokojivé jsou plány rozmístit tam americké ozbrojené síly trvale a nedávná dohoda o navýšení tamního amerického kontingentu, ohrožující Zakládající akt o vzájemných vztazích, spolupráci a bezpečnosti mezi Severoatlantickou organizací a Ruskou federací z roku 1997, jeden z mála stále platných dokumentů, povolaných zajistit vojenskou stabilitu v Evropě.

Krok za krokem, avšak systematicky je tak likvidována efektivní architektura evropské bezpečnosti a mezinárodního práva. Odstoupení od klíčových dohod, zajišťujících vojenskou zdrženlivost, za tichého souhlasu většiny členů aliance hrozí novými závody ve zbrojení a návratem k principům epochy konfrontace – názorným příkladem je situace kolem Smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu. 

Takové vojenské přípravy NATO přirozeně nemohou zůstat bez adekvátní reakce z naší strany.

Pokračující zatahování balkánských zemí do NATO a snaha ‚nahnat‘ je do bloku stůj co stůj potvrzují neměnný kurs na bezohledné rozšiřování vlastního geopolitického prostoru. Stávající rozpory dál hrotí a situaci v regionu vážně destabilizuje pohrdání právními normami a názorem značné části obyvatelstva, pokud jde o řešení otázky názvu státu Severní Makedonie, nátlak na přijetí Bosny a Hercegoviny do NATO i vytváření ‚Armády Kosova‘, nadbíhající ‚prokosovským silám‘.

V platnosti zůstává i jednostranné rozhodnutí NATO o pozastavení praktické vojenské a civilní spolupráce s Ruskem. Země NATO zároveň odmítají posoudit ruské návrhy, směřující k deeskalaci napětí a k prevenci vojenských incidentů, které obdržely na zasedání Rady NATO-Rusko 31. května 2018. Tyto návrhy zahrnují obnovu dialogu po vojenské linii (počínaje konzultacemi expertů), zaměřeného na otázky ve společném zájmu, jež budí znepokojení Ruska a našich partnerů; přijetí opatření ke snížení vojenské aktivity podél linie dotyku Ruska a NATO (Pobaltí, Černé moře, Arktida) na bázi vzájemnosti; zdokonalení mechanismu prevence nebezpečné vojenské aktivity a incidentů ve vzdušném prostoru a na moři, především v regionech Černého a Baltského moře. Reakce ze strany NATO nepřišla dodnes.

To vše má dlouhodobě destabilizující důsledky pro regionální i euroatlantickou bezpečnost.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Josef Skála

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Lepenovci míří k absolutní většině

15:57 Zbyněk Fiala: Lepenovci míří k absolutní většině

Drtivá výhra Národního sdružení v prvním kole parlamentních voleb a nejistá spolupráce centristickýc…