Ivana Šuláková: Pryč s gamblery

24.11.2013 15:00 | Zprávy

V Krnově se pustili do boje proti hazardu. Tedy, přesněji řečeno, zastupitelé se jej snaží vytlačit alespoň z centra města. Vyslyšeli žádosti obyvatel i místních církví, které proti hráčům brojí. Bude to stačit?

Ivana Šuláková: Pryč s gamblery
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hrací automaty

Jsem zastáncem teorie, že zákazy nic neřeší. S despektem proto přihlížím počínání krnovské radnice, která se snaží vytlačit hazardní hry z blízkosti místních škol, nemocnic nebo kostelů. A dokonce zakáže i reklamu na provozování takových her!  

Krnovští ve svém snažení samozřejmě nejsou sami. Různá omezení podobného typu před nimi zavedla další města i obce v našem kraji. A co se pak stalo? Nic významného. Hazard se přesunul z center na periferie. Radnice tak rok co rok mění městské vyhlášky a doplňují je o další ulice, kam hráči nesmějí.  

Lidé, kteří bydlí v okrajových částech měst, ale oprávněně reptají. Tlupy závisláků na blikajících elektronických zlodějích už sice neiritují ctihodné občany, radní či církevní činitele a nejsou tolik na očích turistům v centrech, zato znepříjemňují život lidem na periferii.  

Mám za to, že situaci naprosto přesně popsala jedna moje kamarádka: „Doteď jsem si myslela, že bydlím sice v chudé ale klidné čtvrti. Od té doby, co zakázali herny v centru, neposlouchám v létě večer při otevřeném okně cvrlikání cvrčků ale elektronický vřískot výherních automatů.“  

A ještě dodala, že taky se před jejich domem sousedícím s hernou nově objevují dealeři bůhvíčeho, bývá tam pravidelně nablito, a co není připoutáno řetězy, mizí bůhvíkde.  

A tak se vrátím k začátku mé poznámky. Zákazy vytěsňující hazard z center nic neřeší, jen problém odsunou jinam, kde není tolik vidět. A lidé, kteří mu opravdu propadli, dál existenčně i psychicky likvidují sebe a své rodiny.  

Nemyslíte si, že třeba osvěta o rizicích hazardu na školách namísto zákazu hráčství v jejich blízkosti, bude mít mnohem větší smysl?

Publikováno se souhlasem vydavatele. Komentář zazněl v púořadu Poznámka  |  Stanice: ČRo Ostrava

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Pár nápadů pro Síkelu

15:16 Zbyněk Fiala: Pár nápadů pro Síkelu

Partnerství je dobré, pokud se jím nemyslí drancování.