Jiří Paroubek: Studenoválečníci se před summitem NATO aktivizují

30.05.2024 14:36 | Glosa

Nedávno jsem poslal svůj naprosto umírněný článek do Práva a odpovědí mně bylo, že články politiků v Právu neberou. Předtím, když jsem politikem ještě nebyl, tak mi negativně odpověděli také, ale použili jinou záminku. Zato články vysloužilých a podle mého názoru poněkud senilních novinářů, jako je Karel Hvížďala, otiskují s velkou chutí.

Jiří Paroubek: Studenoválečníci se před summitem NATO aktivizují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Zejména proto, že v Praze se dnes a zítra koná malý summit NATO ve složení ministrů zahraničních věcí této organizace. A z dílčích vyjádření ministra Lipavského, jeho mluvčího a dalších zdrojů plyne, že summit by se mohl dohodnout minimálně o vyslání „vojenských instruktorů“ na Ukrajinu, aby zachránili rozpadající se ukrajinskou armádu. A stejně tak se na summitu bude hovořit o tom, že prý je „legitimní“ dodat Ukrajině zbraně, kterými bude možné zasáhnout ruské území do velké hloubky. Prý jen vojenské objekty, ale známe to. Všechno, co proběhne na summitu, bude zřejmě směřovat k velké eskalaci konfliktu na Ukrajině, který se zatím mění v blamáž Západu. Zejména proto, že stále trvají zatvrzelé ideologické postoje NATO vyjádřené jeho generálním tajemníkem Stoltenbergem nedávno v Sofii: „Na straně Ukrajiny musíme stát až do jejího vítězství“. Jak si Stoltenberg představuje toto vítězství, už sice není uvedeno, ale vítězství má mnoho podob. Jedna z nich může být, že si představuje ve své poněkud exaltované mysli vjezd ukrajinských armád na Rudé náměstí a do Kremlu. A také vyvedení prezidenta Putina s jeho pracovníky v klepetech jako válečného zločince. To je jistě scénář, který se ale nenaplní.

A tak K. Hvížďala aspoň napadá ty politiky Západu, kteří projevují jistou míru soudnosti, pokud jde o možnou eskalaci konfliktu na Ukrajině. Vzal si na mušku německého prezidenta Steinmeiera, který prý by měl usměrnit kancléře Scholze a vést ho k tomu, aby Německo dodávalo Ukrajině zbraně a zbraňové systémy, které by umožnily, jak to Scholz i Steinmeier říkají, další „chrastění šavlí“na Ukrajině. Scholz také velmi správně odmítl zvažované záměry některých militantů v NATO na vytvoření bezletové zóny na západní Ukrajině, což by znamenalo okamžitý konflikt ruského letectva s letectvem NATO. Prostě Rusko se zázemím Číny nemá pocit, že by se mělo před někým sklánět. Bude prostě bojovat dál.

A já oceňuji občanskou odvahu politiků jako jsou prezident Steinmeier a kancléř Scholz, kteří jsou stejně jako já názorovými socialisty, takže chtějí pracovat pro lidi. Živé lidí.

Hvížďalové a jim podobní pracují jen v zájmu vojensko-průmyslového komplexu, který si přeje další rozšíření konfliktu. K tomu by nutně při přijetí nápadů, jako je zřízení bezletové zóny nad Ukrajinou, dodávky zbraní, které umožní zasahovat do hlouby ruského území a tedy budou ohrožovat civilní obyvatelstvo, nejspíš vyústilo v okamžité nasazení těch 200 až 300 tisíc ruských vojáků, kteří čekají na severovýchodních hranicích Ukrajiny a jsou připraveni zaútočit. A pokud by snad došlo k nasazení armád NATO na Ukrajině, je velmi pravděpodobné, že Rusové odpoví použitím taktických jaderných zbraní. Na to NATO odpoví stejně a pak už je cesta k jaderné válce zcela otevřená. Lidé typu Stoltenberga, Hvížďaly, Lipavského a jim podobných by sami měli mazat do první linie boje s Rusy namísto těch osmiset tisíc ukrajinských mladých mužů, kteří utekli před válkou pryč z Ukrajiny a hlasovali o tom, co si o ní myslí nohama.

To je jako kdyby Češi bojovali se Slováky. Dezertoval bych jako první. Moje dcera je napůl Slovenka. A tak nějak podobně je to i na Ukrajině, alespoň v té její střední a východní části zcela nepochybně. Místo harašení zbraněmi by měl Západ začít seriózně jednat s Ruskem o míru. Není-li toho schopen přímo, tak třeba prostřednictvím Číny, Turecka, Indie, Brazílie či bývalého izraelského premiéra Lapida, který by byl rovněž obě strany dovést k mírové dohodě a hlavně k udržitelné mírové dohodě.

Vyšlo na Vasevec.info. Publikováno se souhlasem vydavatele

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Lepenovci míří k absolutní většině

15:57 Zbyněk Fiala: Lepenovci míří k absolutní většině

Drtivá výhra Národního sdružení v prvním kole parlamentních voleb a nejistá spolupráce centristickýc…