Jiří Weigl: Olympiáda na hraně

13.08.2024 15:49 | Glosa

Denní glosa Jiřího Weigla

Jiří Weigl: Olympiáda na hraně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Weigl

Skončily Olympijské hry v Paříži a až do posledních dnů to vypadalo na velké sportovní fiasko pro českou olympijskou výpravu. Až v samém závěru dvě zlaté medaile rychlostních kanoistů a jedna bronzová v ženském hodu oštěpem bilanci přece jen vylepšily. Ale i tak z hlediska počtu získaných medailí patřily tyto hry k těm vůbec nejchudším. Jak je tedy vlastně hodnotit?

Pro část pozorovatelů dnešní podoba olympiád – absurdně monstrózních akcí, které si mohou dovolit pouze ta nejbohatší města a v podstatě pouze ekonomické velmoci, ztrácí smysl. Tisíce sportovců soutěží v často nesmyslných sportech, které provozuje minimum lidí ve světě, s obrovskými náklady se budují sportoviště, pro která není po skončení olympijských soutěží využití, obyvatelé měst, v nichž se olympiáda koná, jsou při její přípravě i průběhu vystavení všemožným omezením a ústrkům.

Od Hitlerových dob se olympiády staly i nástrojem manipulace a propagandy podivných režimů a ideologií. Pařížské hry nebyly výjimkou, právě naopak. V plné síle předvedly arogantní pokrokářskou ideologii, jíž dnešní západní elity vnucují celému světu bez ohledu na různé city, tradice a hodnoty většiny lidí. Na mnoho diváků působilo především zahájení letošních olympijských her jako manifestace zvrhlé dekadence a potřeštěné genderové ideologie. V ohrožení ze strany progresivistů je především ženský sport bez ohledu na vnějškové oslavování striktní mužsko-ženské parity v účasti sportovců. Bláznivé transgenderové představy a připuštění hermafroditů do ženských soutěží likviduje férovost soutěžení v takto deformovaných sportovních zápoleních.

Proč se příliš nedařilo českým sportovcům? To bude nepochybně zajímat odborníky v jednotlivých sportovních disciplínách. Obecně se však pozorovatel nemůže zbavit pocitu, že i ve sportovních výsledcích se odrážejí poměry panující v dané zemi. A ty u nás zjevně nejsou dobré, a to nejenom ve sportu.

Projevuje se postupující ztráta zájmu mladé generace o sportování, k němuž je nevede škola a většinou ani rodiče. Naše společnost zápolí s problémem mladých lidí bez motivace, zájmů a vědomostí, s generací prázdně a bezcílně plkající většinu času na sociálních sítích, s generací bez disciplíny a vůle, bez nichž se úspěch v jakékoliv oblasti lidské činnosti nemůže dostavit.

Fyzicky stále méně zdatné děti nepřitahuje řád, úsilí a dřina, které jsou pro úspěch ve vrcholovém sportu nezbytné. Škola vštěpuje dětem nárokový přístup k životu, jakákoliv meritokracie je potlačována, tón ve školách udávají ti nejhorší a nejslabší, heslem výchovy je inkluze, v jejím jménu jsou úsilí a výjimečnost potlačovány a nevyplatí se.

Sportovní svazy u nás také dávají neradostný obraz, z něhož čas od času vybublá skandál zkorumpovaných bafuňářů, v jejichž rukách miliardy na sport slouží především k jejich vlastnímu dobrému bydlu. Sportovci a jejich výsledky jsou mnohdy druhotné. A tak můžeme vidět, že za úspěchy mnoha našich sportovních hvězd stojí především enormní nasazení, oběti a peníze jejich rodin, že na mezinárodní scéně často uspěly oficiálním sportovním strukturám navzdory a v konfliktu s nimi.

V tomto prostředí je pro většinu mladých lidí a jejich rodičů kariéra vrcholového sportovce velmi nejistou a rizikovou investicí, která v porovnání s jinými oblastmi uplatnění mladého člověka těžko může obstát.

Pařížské hry potvrdily, že se olympijské hnutí dostalo na hranu a je obtížně představitelné, že by mohlo touto cestou dále pokračovat. Dnešní podoba olympijských her není prostě – vyjádřeno módním žargonem – „udržitelná“. Neúnosné náklady, politika, genderové šílenství, doping, komercializace a korupce – všechna tato negativa současnou praxi olympijských her těžce poznamenala a ohrožují jejich budoucnost. Vyřešit je bude ale velmi obtížné.

Stejná dilemata leží i před českým sportem, který – zdá se – stále více žije z podstaty. Obstát v mezinárodní konkurenci je stále těžší a svět se nám – zdá se – v mnoha disciplínách opravdu vzdaluje. Totální debakl, který naší olympijské výpravě ještě v pátek hrozil, by možná byl potřebným budíčkem k tomu, s tím něco dělat. Lze se jen obávat, že úžasná vítězství kanoistů Fuksy a Dostála budou zneužita k šíření dojmu, že vše vlastně dobře dopadlo, a že proto může vše zůstat při starém. A to bude ta největší prohra.

Převzato z webových stránek Institutu Václava Klause

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

svoboda slova

Dobrý den, jak si podle vás v otázce svobody slova vede tato vláda? Není horší než nějaký cenzor na sociálních sítích? Otázkou taky je, zda to tak není všude, nebo myslíte, že FB zavádí cenzuru na vlastní popud?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Když to cloumá s Němci, co to udělá s námi?

15:57 Zbyněk Fiala: Když to cloumá s Němci, co to udělá s námi?

Česká průmyslová výroba dále klesá a hodnota nových zakázek také. V Německu se však průmysl propadá …