Zatím tomu nic nenasvědčuje. U nás ani v cizině. V Evropě si celý gastrosektor naopak vede hodně špatně. Dopadají na něj dlouhodobé a stále se zesilující regulace, dramaticky ho postihla absurdně přemrštěná protikoronavirová opatření, restrikce, lockdowny, covidpasy. Ekonomice se nedaří i jako celku, lidé se bojí utrácet a tržby klesají.
Pivo na to doplácí víc než jiné produkty. Je to totiž nápoj ryze společenský a s úpadkem hospod a restaurací citelně klesá prodej čepovaného piva, což mírný vzestup lahvového a plechovkového nemůže nahradit.
Nejde ale jen o situaci v gastrosektoru, ale i v samotných pivovarech. A tam mají největší dopady fanatická opatření proti podnebí, která vyšroubovala ceny energií a vzápětí i ceny potravinářských surovin. Pivo je na energii velmi náročné. Horkou vodu potřebujete k sanitaci, teplo potřebujete i při rmutování, při vaření mladiny, u rychlého zchlazení i dlouhodobého udržování nízkých teplot při sekundárním kvašení (ležení).

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV