V Holandsku je produkčních skleníků jako hub po dešti. Pár prvních skleníků, které využívají přebytečného tepla z elektráren vyrostlo už i u nás na Moravě. A daří se jim skvěle.
Česká republika je spolu s Lucemburskem v rámci Evropy na posledním místě v produkci zeleniny na obyvatele v celé Evropě. Je alarmující, že naprostou většinu zeleniny dovážíme ze zahraničí. Domácí produkce v současné době dokáže pokrýt pouze 15 % domácí spotřeby.
Před rokem 1989 u nás bylo skleníků relativně dost. Bohužel většina z nich neustála transformaci ze socialistických družstev. A ty, které přežily, vytlačila levnější dovozová zelenina.
Kromě etického, ekonomického a ekologického dopadu slyšíme na dovozovou zeleninu stále častější kritiku, zejména kvůli její mdlé chuti. Ta se sklízí nedozrálá, aby vydržela pouť přes “půl kontinentu“. Zdlouhavé převážení obvykle vyžaduje i použití velkého množství ochranných chemických látek, které nám na zdraví příliš nepřidají.
Ikonickým symbolem této problematiky se stalo zcela netečné rajče, které nejenže nevoní, ale dokonce ani nemá žádnou chuť. A protože zákazníci požadují chutnou zeleninu a její stálou nabídku i v zimních měsících a současně chtějí kupovat tuzemské potraviny, začaly obchodní řetězce hledat možnosti, kterými jsou zelinářské skleníky.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV