Petr Hampl: Společnost bez alternativy

25.07.2021 14:25 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: Společnost bez alternativy
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

Druhý postřeh Curtise Yarvina: Jakákoliv radikální společenská změna je v principu nemyslitelná, pokud vedle mocenské a finanční elity neexistuje jiná skupina schopná vládnout a zavádět jiné pořádky. Můžete dělat tisíc revolucí, ale pokud není jiná skupina schopná udržet moc, pořád se to bude vracet ke stejné elitě.

V roce 1948 byli takovou jinou skupinou komunisté. V roce 1989 zahraniční poradci zaštítění partou kolem Václava Havla. Při arabském jaru to bylo Muslimské bratrstvo. O pár let později v Egyptě to byla armáda.

Ale co nás? Máme tu armádu schopnou vládnout a zavádět reformy? (ať už dobré nebo špatné). Má Putin připravené kádry pro okupační správu České republiky? Dokázali by Volného přívrženci a celá ta slavná „alternativa“ něco jiného než vtrhnout do nemocnice a odpojovat nemocné od přístrojů? SPD dokáže celkem profesionálně předkládat nové zákony, ale jsou to zákony dílčí. O zásadní přeměně společnosti jsme o nich neslyšeli. Institut Václava Klause by snad mohl zorganizovat schopné lidi, jenže s ním je ten problém, že o skutečně hlubokou změnu nestojí – současný ekonomický model pokládá za posvátný. A kdo další se nabízí? Obávám se, že dokud nebude existovat nová vlastenecká vize společnosti a dokud tu nebude zformována skupina lidí ji realizovat, není naděje na změnu.

(zdroj: petrhampl.com)

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Český světový trapas, aneb není prezident jako prezident

12:35 Vladimír Ustyanovič: Český světový trapas, aneb není prezident jako prezident

Moravské domácnosti a firmy bojují s následky povodňové katastrofy. Mnozí občané jsou obrazně i de f…