Petr Hampl: Statečnost a odvaha proti válce

19.07.2024 15:57 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: Statečnost a odvaha proti válce
Foto: Screen: XTV
Popisek: PhDr. Petr Hampl, Ph.D., sociolog

Názorně jsme viděli, jak nepatrná náhoda může rozhodnout o osudu celých civilizací. Stačilo, aby jedna kulka letěla o pět centimetrů napravo, Donald Trump by byl po smrti a nic by nestálo v cestě skupině lidí, pro které je jaderná apokalypsa menším zlem než, že by Rusové unikli trestu (ať už ho zasluhují nebo ne).

Jenže kulka o pár centimetrů napravo neletěla a Trump posílil. Nevíme, kolik voličů tím získá. Jeho příznivci ho nepokládali za zbabělého ani předtím a jeho odpůrci mu zazlívali úplně jiné věci než malou bojovnost. Mnohem podstatnější ale je očekávání. Jakmile vznikne pocit, že ta událost Trumpa posílila, nebude žádný silnější kandidát chtít na Bidenovo místo. Sníží se ochota pracovat v kampani. Sníží se ochota dávat peníze. Trumpa už může zastavit jenom nějaká obrovská chyba. Čímž není řečeno, že ji neudělá.

Není ale všechno jenom dílo náhody. Není náhoda, že Donald Trump prokázal neuvěřitelnou statečnost. V situaci, kterou nemohl mít nacvičenou. Zatímco mnoho jiných by se zhroutilo (vzpomeňte si na hysterické reakce českých liberálních politiků, když dostanou nepřátelský e-mail), Trumpovou přirozenou instinktivní reakcí je chuť bojovat. Ikonickou fotografii se zaťatou paží a vlajkou v pozadí si lidé budou prohlížet ještě po generacích.

Mimochodem, jsme svědky zajímavého paradoxu, kdy stateční lidé vystupují proti válce a zbabělí ubožáci volají po bojích bez konce (přičemž nepřichází v úvahu, že by se jich měli účastnit oni sami).

(zdroj: petrhampl.com)

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Klaus: Netradiční glosa z polské Karpacze

12:16 Václav Klaus: Netradiční glosa z polské Karpacze

V malebném polském krkonošském městečku Karpacz, které se dívá na Sněžku z opačné strany než my z Pe…