Petr Vlasák: Dodržet predikci bude velmi složité. Celý svět totiž tápe

17.12.2016 10:59 | Zprávy

Americká centrální banka (Fed) po roce zvýšila sazby. Nejdůležitější zprávou je zrychlení zvyšování sazeb v následujících letech. Fed vidí pozitivně jak růst HDP, tak i mírný nárůst inflace.

Petr Vlasák: Dodržet predikci bude velmi složité. Celý svět totiž tápe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Na trhu práce se Spojené státy podle centrální banky dokonce blíží plné zaměstnanosti. Fed by tak měl kontinuálně zvyšovat sazby až do roku 2019 a dostat se tak na úroveň tří procent. Nicméně dodržet predikci bude velmi složité. Celý svět totiž tápe, jak s americkou ekonomikou "zamává" zvolený prezident Donald Trump. 
 
Fed by mohl pro následující rok inspirovat jak Evropskou centrální banku, tak i Českou národní banku. Obě instituce by mohly při zrychlení růstu inflace zvyšovat úrokové sazby už v příštím roce. To by pro Česko znamenalo návrat k vyšším úrokům u hypoték a pravděpodobně i ochlazení růstu cen nemovitostí.

Autor je analytik investiční společnosti.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Klaus: Netradiční glosa z polské Karpacze

12:16 Václav Klaus: Netradiční glosa z polské Karpacze

V malebném polském krkonošském městečku Karpacz, které se dívá na Sněžku z opačné strany než my z Pe…