Produkce vepřového masa dosáhla v loňském roce na úroveň 211 436 tun, což představuje meziroční nárůst o 0,9 procenta. Tohoto výsledku bylo dosaženo i přes nižší počet poražených prasat, která však byla v průměru těžší. Vzhledem ke stravovacím návykům v naší zemi není česká produkce vepřového masa dostatečná. Z tohoto důvodu muselo být dovezeno 267 466 tun vepřového masa, které pocházelo hlavně z Německa, Španělska, Polska a Belgie.
„Češi konzumují nejvíce vepřové maso. Na oblibě roste drůbeží maso, které je cenově dostupné. Naopak hovězího masa konzumujeme málo kvůli jeho vysoké ceně,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
Po vepřovém mase bylo druhým nejoblíbenějším drůbeží maso. Jeho produkce v loňském roce vzrostla o 1,6 procenta na 170 725 tun. Česká republika však není soběstačná ani v produkci drůbežího masa a museli jsme ho proto dovést 112 499 tun. Více než polovina dovezeného drůbežího masa pocházela z Polska.
V loňském roce klesla produkce hovězího masa na 72 518 tun, což představuje meziroční pokles o 0,5 procenta. Ani česká produkce hovězího masa nestačí potřebám tuzemského trhu, proto bylo dovezeno hovězí maso o hmotnosti 37 232 tun. Hovězí maso jsme nejčastěji dováželi z Polska, Nizozemska a Německa.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV