Vladimír Pelc: Cui bono?

29.09.2022 7:35 | Komentář

Latinskou frází v čí prospěch? nebo komu ku prospěchu? (v doslovném překladu komu/kterému dobro) se ptáme na motiv jednání, činu; tedy na to, komu čin prospěch přináší.

Vladimír Pelc: Cui bono?
Foto: narsoc.cz
Popisek: Vladimír Pelc

Dobré je ptát se tak zejména v politice; jen tak se lze dobrat podstaty věci, problému, činu, události – na rozdíl od propagandistických zdůvodnění, které se zhusta snaží skutečnost zakrýt, překroutit. 

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí

Na začátku týdne byly odhaleny rozsáhlé úniky plynu z plynovodů Nord Stream 1 a 2 v Baltském moři (ve švédských a dánských vodách u dánského ostrova Bornholm), jimiž může proudit zemní plyn z Ruska do Evropy (Vyborg, Ust´Luga – Greifswald).

Plyn uniká ze tří z celkových čtyř větví obou podmořských plynovodů.

Poškození není náhodné. Potrubí zasáhly podmořské výbuchy, došlo k velkým ztrátám tlaku. Nord Streamy jsou nefunkční.

Švédská premiérka Magdalena Anderssonová, dánská premiérka Mette Frederiksenová, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, polský premiér Mateusz Morawiecki: Jde o sabotáž. Předsedkyně německého parlamentního výboru pro obranu Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová: Nejde vyloučit, že jde o útok v režii Ruska.

Kdo to udělal?

Nebudu spekulovat, budu uvažovat podle metody: komu to slouží (?), kdo z toho má užitek?

Rusko? Rusko má zájem na provozování plynovodů, má ekonomický zájem na dodávkách plynu do Evropy; je to pro ně výhodné. Pokud transport plynu chce zastavit, nepotřebuje k tomu plynovody destruovat; jednoduše uzavře kohouty. Navíc by, kvůli mezinárodní politické situaci, plyn oběma plynovody v dohledné době stejně neproudil – tak proč by ho Rusko ničilo? Z toho nic nemá.

Prohlášení poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljaka na Twitteru (únik plynu z Nord Streamu 1 není ničím jiným než teroristickým útokem naplánovaným Ruskem jakožto akt agrese vůči EU), je prohlášením bez důkazů, je propagandistickým výplodem, z věcného hlediska to je nesmysl; je to pouze ideologické vyjádření.

Německo? Německo má zájem na levnějším plynu z Ruska, než na drahém plynu ze Spojených států (zemní LNG). Proto se na výstavbě plynovodu Nord Stream 2 podílelo, jde o německo-ruský projekt – tak proč by ho Německo ničilo?

Ukrajina? Útok na plynovody může Ukrajina využít dvěma způsoby; jednak hospodářsky (budeme do Evropy dodávat své suroviny), a dále propagandisticky – viz výše Mychajlo Podoljak, s důrazem na to, aby USA a NATO do Ukrajiny pumpovaly další finanční a vojenské prostředky. Prý by ale takových útoků nebyla technicky schopna.

Spojené státy (USA)? Ty mají zájem na tom, aby Evropu zásobovaly vlastním plynem (několikanásobně dražším, než je plyn z Ruska). Mají tedy zájem hospodářský. Stále usilují o narušení obchodu Ruska s Evropou, zejm. obchodu se surovinami. Uvedení plynovodu Nord Stream 2 do provozu se snažily všemožně zabránit. Ministr zahraničí USA v r. 2020 (prezident Donald Trump): Uděláme vše, co je v našich silách, abychom dostavbu Nord Stream 2 znemožnili. Prezident USA Joe Biden, únor 2022: Zprovoznění již dostavěného Nord Stream 2 zabráním, slibuji vám, že to budu schopen udělat. A zájem ekonomický je zájmem mocenským.

Radek Sikorski, bývalý polský ministr obrany a zahraničních věcí k uvedeným sabotážním výbuchům na svém twitteru: Děkuji vám, USA.

Takže komu slouží? Logický závěr je jednoznačný; přitom akce nemusela být provedena manu propria USA, mohla být uskutečněna prostřednictvím někoho jiného (třeba Dánska?).

Dovětek: Pochopitelně lze očekávat jednotný hlas mediálních stok mainstreamu, které už dávno mají o pachateli jasno. Bez přemýšlení. Bez ptaní. Bez důkazů.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…