Zdeněk Jemelík: Vstříc 20. září

19.09.2024 14:50 | Glosa

Hlasováním voličů dne 20.září 2024 se přiblíží vyřešení rebusu volby do Senátu v okrese Benešov, který mě zaujal kvůli zvláštní konstelaci kandidátů.

Zdeněk Jemelík: Vstříc 20. září
Foto: Archiv Z. Jemelíka
Popisek: Zdeněk Jemelík

Utkají se zde dvě viditelné osobnosti s právnickou kvalifikací a populární „vítěz z Nagana“ Dominik Hašek, vystudovaný učitel. Zabýval jsem se tím již ve dvou článcích (ZDE a ZDE) a jsem skutečně zvědav, kdo zvítězí. Nejsem jediný zvědavec. Svědčí o tom reportáž Parlamentních listů z 12.9.2024 o setkání kandidátů s voliči v Říčanech (ZDE). 

Nabytí postavení senátora veřejnost právem považuje za projev úcty, vysloužené jeho osobnostními vlastnostmi a zásluhami. Senátor je prostě vážená osobnost. Z tohoto hlediska všech šest kandidátů by si zvolení zasloužilo. Šanci má ale jen jeden.

Právě kvůli obecné ctihodnosti kandidátů bude rozhodování voličů obtížné. A nejen to: soudě podle poznatků z výše zmíněného setkání s voliči nejsou mezi kandidáty nesmiřitelné názorové rozpory v základních politických otázkách, jež zajímají  veřejnost.

Podle mého soudu by voliči měli přihlížet k významnému postavení Senátu v legislativním procesu a volit toho, kdo se v Senátu nejlépe uplatní. Z tohoto hlediska je jedničkou poslankyně prof. Helena Válková, nepopíratelná odbornice, která se v legislativní práci vyzná, je mimořádně vzdělaná, byla ministryní spravedlnosti a vládní zmocněnkyní pro lidská práva. K jejím nosným tématům patří prosazování rovných práv žen. Je „místní“ v tom smyslu, že k regionu ji poutají rodinné vztahy a má zde poslaneckou kancelář. Vede velmi skromnou volební kampaň. Nezaplnila obvod billboardy a plakáty na stěnách, ale rozdává voličům letáček zvíci pohlednice a zajímavé brožurky: Paragrafy do kapsy a Smích mezi paragrafy. Přeje si totiž, aby po ní něco v obvodu zbylo, i když nebude zvolena.

Senátor Zdeněk Hraba je velmi vzdělaný muž a zkušený politik, ale z hlediska odborné způsobilosti jej prof. Helena Válková dle mého subjektivního názoru přece jen předčí.

Dominik Hašek sice v právnické způsobilosti s oběma právníky soutěžit nemůže, ale má jiné přednosti: obecný rozhled, zkušenosti ze života špičkového sportovce a trenéra, z práce v zahraničí a zejména se těší velké popularitě. Má naději, že oběma právníkům nebude jejich odbornost nic platná.

Voliči by měli přihlížet i k stranickopolitickým vazbám kandidátů. Senátor, za nímž stojí vlivná politická strana, může její oporu zužitkovat jak v prosazování svých záměrů v Senátu, tak v řešení regionálních potřeb. Senátor Zdeněk Hraba byl původně zvolen s podporou hnutí STAN. Pro tyto volby „změnil dres“: kandiduje s podporou ODS a několika mimoparlamentních stran. Helena Válková kandiduje za hnutí ANO2011, jehož je členkou. Za Dominikem Haškem stojí TOP 09, za ostatními SPD, Piráti, Česká suverenita sociální demokracie. Nejsilnější stranickopolitickou podporu má Helena Válková, což je další důvod, aby ji voliči dali hlas. Je ale pravděpodobné, že při hlasování všechny stoupence politických stran převálcují fanoušci Dominika Haška.

Na závěr  lze pouze dodat, že národ má takovou reprezentaci, jakou si zaslouží. Voliči by proto měli rozvažovat bedlivě, řídíce se zdravým selským rozumem, nenechat se zaslepit žádnými pozlátky. Zkušenost pamětníka ale říká, že se tak chovají jen zřídka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Vstříc 20. září

14:50 Zdeněk Jemelík: Vstříc 20. září

Hlasováním voličů dne 20.září 2024 se přiblíží vyřešení rebusu volby do Senátu v okrese Benešov, kte…