Barták: ČR přispěje k výcviku afghánské policie

10.03.2010 14:49 | Zprávy

Výbor souhlasí s navýšením počtu vojáků v Afghánistánu.

Barták: ČR přispěje k výcviku afghánské policie

Senátoři výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost dnes jednomyslně podpořili vládní návrh posílit působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v Afghánistánu v roce 2010.

Ode dne vyslání do konce letošního roku by mělo podle návrhu, který přijel minulý týden do Prahy podpořit i generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen, dojít ke zvýšení počtu českých vojáků v operaci ISAF v Afghánistánu o maximálně 55 osob.

Patnáct instruktorů by působilo v rámci českého provinčního rekonstrukčního týmu v provincii Lógar, kde by vedli výcvik afghánských policistů. Radiolokační jednotka v počtu do čtyřiceti osob a dvou kompletů radiolokátoru ARTHUR by pak na polské základně v sousedící provincii Ghazní na východě země pomáhala s ostrahou základny.

Dále čtěte: Rasmussen: Českou účast v Afghánistánu velmi oceňuji 

Podle ministra obrany Martina Bartáka by patnáct vojenských policistů posílilo tým pro výcvik Afghánské národní policie, který působí v rámci českého provinčního rekonstrukčního týmu už od roku 2009. "Jednalo by se o základní výcvik taktiky, střelby či manipulace se zbraněmi," specifikoval Martin Barták a dodal, že poskytnutím této schopnosti by Česká republika významně přispěla k výcviku jedné z nejkritičtěji postrádaných schopností v Afghánistánu - k výcviku policie.

"Vyslání radiolokační jednotky a dvou kompletů radiolokátoru ARTHUR by pak představovalo nejen ukázku pomoci partnerům, ale toto zařízení navíc může i významně přispět k omezení civilních ztrát, protože patří k technologicky nejvyspělejším na světě," uvedl ministr obrany Barták. O radiolokátoru ARTHUR hovořil ministr obrany Martin Barták minulý týden také přímo s afghánským prezidentem Hamídem Karzáím.

O tom, zda těchto 55 vojáků do Afghánistánu nakonec odletí, rozhodnou na svém zasedání poslanci příští středu, tedy 17. března 2010.

Olga Haladová

Dále čtěte: Barták: Kontingent chceme navýšit o 55 vojáků

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Část politického spektra se šikuje pod rudým komunistickým praporem

22:14 Ministr Válek: Část politického spektra se šikuje pod rudým komunistickým praporem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Janě Maláčové, která stala předsedkyní Sociálních d…