Doktor (ODS): Zákon o trestní odpovědnosti firem snižuje konkurenceschopnost naší země

06.12.2011 19:17 | Zprávy

Projev na 32. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6. 12. 2011

Doktor (ODS): Zákon o trestní odpovědnosti firem snižuje konkurenceschopnost naší země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Doktor

Mílovými kroky. Tak, opřel jsem si nohy náhradní, vážené kolegyně, kolegové, vážená vládo, s ohledem na to, že projednávanou věc jsem nepodporoval v žádné fázi jejího projednávání, a to ani tehdy, kdy ji předložila vládní koalice vládnoucí v tomto volebním období, ale ani nikdy v minulosti, dovolte, abych předložil své stanovisko k návrhu zákona o trestně právní odpovědnosti právnických osob.

Kolegyně a kolegové, zdroje, jejich dostupnost, schopnost člověka maximálně efektivně je využívat, nalézat nové, jsou základem ekonomické prosperity. Dlouhodobá prosperita jednotlivce, spolupracujících osob, občanů sdílejících společný ekonomický prostor, tedy stát, je základem schopnosti hájit svá práva a své zájmy ve vztahu k okolí a býti konkurenceschopnými. Zkušenost a pokora vědomí toho, že některé zdroje mohou a také nejspíše jsou omezené a neopakovatelné, má vést společnost ke střídmosti a rozvážnému rozhodování. Důvěra a trpělivost, jakkoli jsou to možná z pohledu exaktního měření těžko uchopitelné indikátory, jsou zdrojem energie každé ekonomiky. Nedůvěra tedy jevem působícím přesně obráceně. Zákon podkopávající důvěru v právní stát, jeho základní akceptovatelnou logiku a komunikovatelnou logiku vytvářející představu faktického nadání právnických osob páchat trestnou činnost, ohrožuje ekonomiku každého státu. Ohrožuje totiž právo na úspěch a apriori kriminalizuje stav opačný. Kladu otázku, nikoliv pouze řečnickou, opravdu může firma - právnická osoba - spáchat trestný čin? Opravdu může instituce někoho zavraždit, někoho zmrzačit, okrást či omezovat v jeho svobodách a právech? Pokud zní vaše odpověď ano, může, pak mne tedy napadá jiná otázka. Je tedy možné vykonat hrdelní exekuci nad firmou, je možné ji snad popravit? Je možné instituci zbavit například na 15 let svobody a práv, která fakticky povedou k její skutečné likvidaci? Já odpovídám, že není. A pakliže vy tvrdíte, že ano, obávám se, že společnosti předkládáme koncept nikoliv právního srozumitelného státu, ale dalšího matení pojmů a mísení hodnot ve společnosti, které nemůže ničemu prospět.

Není také ve společnosti stojící na principu individuální trestní odpovědnosti, tedy odpovědnosti konkrétních osob nadaných svobodou volby, svobodou rozhodnutí, ale také povinných nést důsledky za své chyby. Alibismus není nutné spojovat s modernistickými tendencemi. Ale vždy je nutné klást rovnítko mezi alibismus, zmar a pocit hořkosti. Zákon o trestně právní odpovědnosti firem se může stát nástrojem nekalého konkurenčního boje, účelového procesního napadání se a další rovinou možné mediální skandalizace předem vybraných a vytipovaných osob.

Tento zákon na základě důvodů a skutečností, které jsem uvedl v mém vnímání věcí, zdroje společnosti, a to prosím vnímáno v dlouhodobém kontextu, zmenšuje a ohrožuje, snižuje tedy schopnost naší ekonomiky obstát v konkurenčním boji. Proto jej nepodpořím ani v této fázi projednávání a připojuji se k vetu prezidenta České republiky.

Více:
Klaus vetoval zákon o trestní odpovědnosti firem. Jde prý jen o módu

##PROFIL 129##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Víte, co je největší ponížení? Když vás nejneschopnější premiér vyhodí za neschopnost

10:21 Schillerová (ANO): Víte, co je největší ponížení? Když vás nejneschopnější premiér vyhodí za neschopnost

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k odvolání vicepremiéra Ivana Bartoše