Dudek (ČSSD): Nězaměstnaní jsou flákači?

22.03.2013 18:42

Sledovat včerejší diskuzní pořad ČT, pod pracovním názvem "u paní Jílkové" zaměřený na problematiku nezaměstnanosti, resp. lepší označení by bylo, co udělat pro vyšší zaměstnanost, bylo pro odborníka z této oblasti opět trauma.

Dudek (ČSSD): Nězaměstnaní jsou flákači?
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

 

Tak jako vždy, když se seriozní diskuze okoření trhoveckým manipulátorstvím, které tentokrát předvedl pán, který se jmenuje Toman. Je zarážející, jak se za několik let především této vlády, ustálilo obecné označení pro nezaměstnaného, že je to líný flákač, který jen natahuje dlaň tu na podporu, tu na sociální dávky. Pracuji dvě desetiletí v úřadu práce a musím konstatovat, že i tací jsou, ale rozhodně jich není většina, dokonce spíše podstatně menší podíl, než těch, kteří skutečně pracovat chtějí. 
 
Mimochodem podpora je pojišťopvací dávka, každý kdo pracuje a platí důchodové pojištění si na ní střádá... to snad podnikatel ví, nebo ne?
 
Panu podnikateli nemá smysl, protože slepý nevidí..., vyprávět stovky příběhů zoufalství ze ztráty práce a především z neperspektivy moci si sám své živobytí získat a uhájit. Stovky tisíc lidí práci chtějí a přitom ji nemají. V tuto chvíli patří dík všem poctivým zaměstnavatelům, kteří i přes těžkou dobu krize, práci svým zaměstnancům dávají a za to jim dík. Ale jsou zde i tací, kteří zneužívají  nezaměstnané a vědomi si jejich bezvýchodnosti dávají jim práci načerno: chceš?, nechceš? tak běž, vezme to jiný, ještě více zoufalejší. A toto je také fakt pane podnikateli Tomane, aby bylo nalito čistého vína.
 
Vidění světa práce optikou že nezaměstnaní jsou flákači a lemplové, nepomůže nezaměstnanost řešit. Její kořeny, tedy kořeny zvýšení zaměstnanosti jsou někde úplně jinde. V růstu ekonomiky, v podpoře státu při budování veřejných a užitečných staveb, v podpoře segmentových programů drobného a středního podnikání. V podpoře zaměstnávání všech tzv. rizikových skupin nezaměstnaných drobnými pobídkami jejich budoucím zaměstnavatelům a také vzděláváním. 
 
Jedna poznámka v diskuzi byla zajímavá, týkala se toho, jak dlouho paní čekala na rekvalifikační kurz. Ano rozbití struktury okresních úřadů práce s sebou přineslo i komplikace v celé aktivní politice zaměstnanosti, veškeré služby a tedy i rekvalifikace jsou soutěženy ne na okresní úrovni, ale v centrech, a tím se celý proces s ohledem na zákon o veřejných zakázkách, podstatně prodlužuje, a to je špatně. Chybí operativa a možnost rychle problémy řešit.
 
Ale o těchto věcech nelze s podnikateli typu Toman věcně diskutovat, nejsou k diskuzi připraveni a věci nerozumí, tak jako celá řada z nás např. nerozumí fyzikálním zákonům.
 
Kapitolou sama o sobě bylo vystoupení poslance Gazdíka. Být na jeho místě s odpovědností za ministra Drábka, který patřil a patří do tohoto souručenství, do této diskuze raději ani nechodím. A malá rada, ze statistiky víme, že nezaměstnanost je zde nejvyšší od vzniku ČR a srovnatelná s lety 1932/1933, což lze snadno o přestávce jednání ve Sněmovně zjistit z učebnice dějepisu pro základní školy. A netvrdit pane poslanče že tomu tak není...
 
Sociální demokracie jistě ve svém volebním programu rehabilituje pozici úřadů práce a úpravu organizační struktury tak, aby byla operativní a kompetence se vrátily na okresy tam kam patří. Aby vzdělávání a aktivní politika zaměstnanosti byla šitá zaměstnavatelům a nezaměstnaným přesně na míru.
 
Mgr. Jan Dudek
člen OVV ČSSD v Prachaticích
a předseda odborové organizace v ÚP tamtéž

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Dudek - profil

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Konzervativní proud nabírá na síle. A to je dobře

22:12 Senátor Hraba: Konzervativní proud nabírá na síle. A to je dobře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové vládě v Nizozemí.