Gajdůšková (ČSSD): Kojenecké ústavy nelze stoprocentně nahradit pěstounskou péčí

27.11.2011 19:08 | Zprávy

Senátorka Alena Gajdůšková bude bojovat za zachování kojeneckých ústavů

Gajdůšková (ČSSD): Kojenecké ústavy nelze stoprocentně nahradit pěstounskou péčí
Foto: senat.cz
Popisek: První místopředsedkyně Senátu za ČSSD Alena Gajdůšková

V pátek 25. 11. 2011 se v budově Poslanecké sněmovny uskuteční seminář pod názvem Zvláštní dětská zařízení na rozcestí - jak dál? Hlavním tématem diskuze bude plánované zrušení kojeneckých ústavů, které by měly být plně nahrazeny pěstounskými rodinami. V případě, že by byl tento návrh parlamentem schválen, vstoupí v platnost od 1. 1. 2014.

V rámci diskusního semináře vystoupí řada odborníků, převážně lékařů, kteří mají s problematikou dětských center a ohrožených dětí bohaté zkušenosti.

Své názory předloží i místopředsedkyně Senátu PČR Alena Gajdůšková. „Kojenecké ústavy nelze stoprocentně nahradit pěstounskou péči a je velmi nezodpovědné je rušit poslaneckým návrhem. Tato zařízení jsou totiž schopna zajistit nejen zdravotní a sociální péči, ale i rehabilitaci a socializaci, a to nejen pro dítě, ale v mnoha případech i pro jeho matku či rodiče. Je nutné si uvědomit, že děti v ústavech jsou mnohdy zdravotně postižené, či týrané a sociálně deprivované. Proto vyžadují speciální péči kvalifikovaných pracovníků, která je pro jejich vývoj klíčová. Pěstounské rodiny asi nemohou úplně činnost dětských center nahradit. Obě formy péče - dětská centra i pěstounské rodiny musí v zájmu dětí existovat vedle sebe a vzájemně se doplnit," říká Gajdůšková.

Akce se uskuteční od 9 do 13 hod. pod záštitou místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Milady Emmerové a poslankyně výboru pro sociální politiku a členky Stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti Mgr. Bc. Dany Váhalové.

Více:
Nerušte kojenecké ústavy, žádají dětští lékaři ministry

##PROFIL 32##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

22:28 Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

Stanovisko Trikolory k rezoluci Evropského parlamentu.