Paroubek: Čeká nás těžký rok, je třeba hledat společnou cestu v boji proti recesi

24.11.2011 11:49 | Zprávy

Komentář Jiřího Paroubka k výhledům české ekonomiky.

Paroubek: Čeká nás těžký rok, je třeba hledat společnou cestu v boji proti recesi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Prezident Václav Klaus svým podpisem stvrdil řadu reforem, které se od příštího roku více či méně dotknou životů všech obyvatel naší země, především pak středně a nízko příjmových vrstev obyvatelstva. Za nehorázné považuji především plošné zvýšení spodní sazby DPH od 4,5 %, které se negativně promítne jak do cen všech základních životních potřeb, tak i do poklesu poptávky, čímž pravděpodobně utrpí i česká ekonomika.

Je zřejmé, že v příštím roce česká ekonomika poroste jen minimálně, ba co hůř, náznaky z Evropské unie již dnes opatrně poukazují na možnost, že se opět dopracujeme k hospodářskému poklesu. Nečasova vláda „rozpočtové odpovědnosti" nadále prokazuje svou nekompetentnost. Sám premiér přitom tak například otevřeně přiznává, že jednotlivé resorty nemusí řídit odborníci, což korunoval jmenováním nového ministra nevalné pověsti Martina Kuby, který nemá s rezortem průmyslu a obchodu žádnou osobní zkušenost.

Malá otevřená vývozní ekonomika, jako je ta naše, potřebuje v čase všeobecné ekonomické recese hledat nová odbytiště pro naše podnikatele tak, aby alespoň udrželi současnou zaměstnanost. Místo toho ministr Schwarzenberg svévolně uzavírá ambasády v klíčových oblastech třetího světa, čímž vlastně činí přesný opak toho, co je potřeba dělat. A podobných „neumětelských" kroků bychom nalezli více.

Přijetí zákonů, které podepsal prezident Klaus, se opozice snažila v Poslanecké sněmovně v minulých týdnech zamezit. Bohužel se jí to (ne)povedlo stejně, jako se nepovedl finanční odklon 16 milionů ministra Kocourka. Přitom, kdyby ČSSD uspořádala podobné obstrukce, jakých jsme byli svědky na posledním jednání Poslanecké sněmovny, v době přijímání těchto tzv. reforem, dalo se s tím ještě něco dělat.

Příští rok bude pro občany zřejmě nejhorším za posledních dvacet dva let. Vyzývám proto vládu i opozici ke společnému jednání a hledání společné cesty v boji proti recesi. Národní socialisté - levice 21. století načrtne vlastní program boje proti krizi již v sobotu na svém ustavujícím sjezdu v Praze. Na sjezdu představíme také obecný program.

Jiří Paroubek, poslanec

Dále čtěte:
Evropa by se měla více centralizovat, říká Švejnar
Paroubek: Lidé chtějí a zaslouží si pád nespravedlivé vlády Petra Nečase

##PROFIL 221##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štěpánek (Trikolora): Přetopený kotel nekomunikující společnosti

20:05 Štěpánek (Trikolora): Přetopený kotel nekomunikující společnosti

Problém České republiky není v tom, že společnost je rozdělená, protože společnost byla, je a bude n…