Tak máme tady naše poslední předvánoční „rýpání“. Vánoce bývají nákladné. Nicméně, po Novém roce si lid většinou moc neoddychne, protože se všechno zdražuje. Jsou už poznatky, že i letos tomu bude tak?
Skoro každý den se teď v mééédiích objeví nějaký článek, jak se zase zdraží elektrika, voda, plyn nebo popelnice. K tomu přijdou složenky na kroužky pro děti, školy v přírodě a další podobné radosti. První čtvrtletí normální člověk platí, platí a platí. Zlepšuje se to až v dubnu, kdy přijde daňové vyúčtování.
Varování už v novinách vycházejí a složenky přijdou hned po Novém roce. Tak snad jsme všichni na tu záplavu dobra a evropských hodnot připraveni. Za rok pak přijdou ještě emisní povolenky pro domácnosti a další pokuty za to, že žijeme a máme uhlíkovou stopu.
„Vyšší daně nesou ovoce. Stát vybere víc od lidí i firem, říká šéfka ´berňáku´“. Toť titulek rozhovoru se šéfkou finanční správy Hornochovou. Já nic neříkám, jen si to, prosím, zkuste pročíst a pokud Vám nepraskne cévka, zkuste říct, co si o tom myslíte.
Vidíte, už to takhle dělají třicet let a pořád se ještě nepoučili. Houby, vyberou víc. Lidi mají peněz pořád stejně, pokud jim napaříme vyšší daně, tak začnou šetřit a něco, co si kdysi kupovali (a platili z toho DPH), už si kupovat nebudou. Víc daní se vybere, když přibude firem, které něco dělají. Víc daní přibude, když je levná energie, když se postaví nová přehrada a kolem ní vznikne celý průmysl. Víc daní se vybere, když někdo vymyslí revoluční způsob výroby oceli, když někdo přijde na nový způsob pěstování pšenice, nebo někdo založí úplně nový obor. To nás posouvá kupředu. Berňák v tom hraje vždycky tu blbou roli a ne tu dobrou.
Víc daní přibude, až se u nás najde český Elon Musk, který dodá na trh produkt, který tu ještě nebyl, ale bude ho chtít celý svět. To pak může být i malá daňová sazba. Ale pokud budeme dělat blahobyt zvyšováním daní, tak se dopracujeme do Síkele a ne do ráje.
Ještě k tomu jídlu: Jaká je šance, že průměrný spotřebitel, který nákupy moc neřeší, nalezne na štědrovečerním stole opravdu české potraviny?
Už jsem to tu kdysi psal... co je to česká potravina? Vysočina vzniká tak, že se do Kostelce přivezou metrové mražené kostky hovězího z jatek v Polsku a vepřového z jatek v Rakousku. To hovězí se narodilo ve Španělsku a vykrmilo se v Německu. To vepřové se narodilo v Holandsku a vykrmilo se u nás. Výsledkem bude salám z Kostelce. A příští várka se namíchá z hovězího z Itálie a vepřového z Německa, protože tam ho zrovna mají nadbytek a rádi ho dají za trochu nižší cenu. Další várka se namíchá z vepřového z Ukrajiny, které zabili na Slovensku, apod, apod. Je to česká potravina?
Kdybych to měl brát statisticky, tak české jsou čtyři řízky z deseti.
Ale kapr ještě český pořád je. Jen většinou vyrostl v chovných rybnících, kde se krmil buchankami. A nemám odvahu Vám vysvětlit, jak se to dělá.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Jaroslav Polanský