„Dívají se s hrůzou, protože jsou slabí.“ Zaorálek vysvětlil, proč Orbánova cesta vadí

12.07.2024 9:40 | Rozhovor

Orbánova mírová mise může mít smysl a patří mezi způsoby, jak v diplomacii komunikovat. ParlamentnímListům.cz to řekl exministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (SOCDEM), s odkazem na slova šéfa NATO Jense Stoltenberga. Odsuzuje zároveň současnou českou diplomacii, která si podle něho zakládá na tom, že se s nikým nebaví. Zaorálek připomíná, jak při válce v Gruzii cestoval do Moskvy tehdejší francouzský prezident Sarkozy a pokoušel se znepřátelené strany přivést k jednacímu stolu.

„Dívají se s hrůzou, protože jsou slabí.“ Zaorálek vysvětlil, proč Orbánova cesta vadí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

V Evropském parlamentu se formují frakce, některé z nich nové, zatím se však mluví o tom, že na postu šéfky komise bude i nadále Ursula von der Leyenová. Zůstane všechno při starém?

Myslím, že nic moc jinak se dít nebude, ale i tak bych počkal na výsledek v Evropském parlamentu, který musí jednotlivé představitele včetně předsedy komise hlasováním schválit. Pokud si vzpomínám dobře, v minulém hlasování Ursula von der Leyenová prošla o 9 hlasů a nyní je situace ještě těsnější, než byla tehdy. Ani frakce či kluby, které za ní coby předsedkyní formálně stojí, nemají zcela jasno. Nemá jisté všechny hlasy ani ve své vlastním lidové straně, ale určitě nemá všechny hlasy od socialistů. Jak to dají dohromady a jestli pro ni bude hlasů dost, na to bych počkal. Není to vůbec jasné.

Nesmíme zapomínat na celou řadu vážných věcí, které Ursulu von der Leyenovou pronásledují, jako například vyšetřování týkající se způsobu nákupu vakcín od Pfizeru. Vliv mohou mít i její některé podivné kroky v zahraniční politice. V souvislosti s Českou republikou můžeme zmínit i aféru, kdy na jednu významnou funkci odmítla českého zástupce, ale dosadila si tam svého německého kolegu a poskytovala funkce jako dárky lidem, od kterých potřebovala podporu. Jde o celou sérii afér a kauz, které se jí teď mohou vrátit.

Z širšího pohledu změnu ve směrování unie ve věci řady velkých témat, jako Green Deal či migrace, čekat můžeme? Přece jen významné počty obyvatel EU si změnu směru přály. 

V tuhle chvíli se to ještě nedá říct, protože ani nevíme, jestli Evropským parlamentem projdou nominace do komise. Bude mít vliv i atmosféra, která se v parlamentu vytvoří a jakou roli tam bude sehrávat opozice. Zatím byla zvolena varianta, že se jede dál stejně jako doposavad, což mi připadá dost riskantní. Parlament i současná personální sestava nakonec může narazit. 

Volby do Evropského parlamentu jsou vůbec zvláštní. Ať se volí jakkoli, vždycky vládne velmi podobná nebo stejná koalice. To činí tyto volby spornými, protože demokracie dle definice Karla Poppera znamená možnost vyměnit vládu. Působí to tak, že v Evropském parlamentu a EU jako by možnost vyměnit vládu neexistovala a to je samotné zpochybnění základního mechanismu, který volby umožňují. Pokládám to za velice nepřirozenou věc. Jede dál pořádně stejně a postaru a nebere se v potaz, že v tom je něco nezdravého. Opakované vytváření stále stejné sestavy v čele EU problematizuje celý systém a ukazuje to, že není příliš demokratický.

Nová frakce Patrioti pro Evropu, kterou kromě jiných tvoří české hnutí ANO, maďarský Fidesz, francouzské Národní sdružení a řada dalších, bude třetí nejsilnější uskupení nového europarlamentu. Přestože je ANO váš domácí politický konkurent či v mnohém oponent, jak vnímáte ty zkazky vládních činitelů včetně premiéra, že to jsou „Patrioti pro Rusko“, že budou sloužit zájmům Kremlu apod.?

Je to klasické nálepkování užívané k diskreditaci politických soupeřů. Pravdou je, že strany v této frakci jsou různé a v některých ohledech pro ně nebude snadné nacházet společnou řeč. Například Salviniho italská Liga představuje politickou sílu, která bude jednoznačně požadovat, aby Česko vzalo z Itálie na své území co nejvíc migrantů. Umí to požadovat velmi tvrdě a nekompromisně. Dát se s nimi dohromady je zajímavý nápad. Nevím, jak si to s nimi chtějí vyříkat, protože zrovna pro italskou Ligu je migrace zásadní téma. 

Pamatuji si také dobře rakouské Svobodné nebo Orbánovy Maďary, se kterými byla těžká řeč ohledně dekretů prezidenta republiky. V této frakci jsou prostě i strany, které pro český politický subjekt nejsou jednoduchými partnery, ale je to věc hnutí ANO. Kromě toho se zdá, že bude snaha tuto frakci ignorovat, pokud jde o posty ve vedení parlamentu. Bude to znamenat menší vliv na dění a legislativu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Trump

Opravdu si myslíte, že kdokoliv mohl zabránit Rusku napadnout Ukrajinu nebo rozpoutání dalších válek? A věříte tomu, že Trump válku na Ukrajině zastaví? A nebojíte se, jaký vliv bude mít jeho zvolení na Evropu, prý nás to přijde draho a je taky otázka, co bude s NATO a bez NATO můžeme podle mě skonč...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Žít v míru je základní lidské právo a diplomacie je jednání a kompromisy, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetáta , 12.07.2024 11:36:31
Pokud se Orbán dokázal v krátké době setkat a jednat se Zelenskim, Putinem, Si Ťin-pchingem a Trumpem, znamená to, že i ONI MĚLI O JEDNÁNÍ ZÁJEM ! takže bez ohledu na lepší čí horší výsledek mu patří uznání. Je jediným, kdo necintá bláboly, ale jedná. Pokud by na počátku byli takoví Orbánové, nebyla by válka...

|  11 |  0

Další články z rubriky

Vyslýchal Turka, pak použil čtyři věty. Tady máte, co se Bibenovi z HN nehodilo

13:30 Vyslýchal Turka, pak použil čtyři věty. Tady máte, co se Bibenovi z HN nehodilo

Redakce ParlamentníchListů.cz získala od europoslance Filipa Turka e-mail, který ukazuje jeho odpově…