„Šílená cifra.“ Okamura se zhrozil nad cenou vojenského materiálu pro Ukrajinu

13.07.2024 12:41 | Rozhovor

Ministerstvo obrany uvedlo, že od začátku ruské invaze do konce května 2024 poslalo Ukrajině z armádních skladů vojenský materiál v hodnotě 6,75 miliardy korun. Předseda SPD Tomio Okamura mluví o „šílené cifře“ a odmítá posílání dalších zbraní a peněz na Ukrajinu a Ukrajincům. „Vždyť i sami Ukrajinci již masově odmítají bojovat a chtějí mírová jednání,“ dodává v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

„Šílená cifra.“ Okamura se zhrozil nad cenou vojenského materiálu pro Ukrajinu
Foto: Interview ČT24
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Na tiskové konferenci jste představil lídry do krajských voleb. Ve většině krajů budete kandidovat společně s Trikolorou a PRO a někde i se Svobodnými…

Ano. Spojili jsme se proti asociální Fialově vládě, která zvyšuje daně a odírá občany. Bojujeme proti drahotě. Tyto volby budou referendem o vládě a chceme ji vyhnat ze Strakovky. Vláda nás chce zatáhnout do války. Nechceme tříštit síly a hlasy, a proto se relevantní vlastenecké subjekty pod vedením hnutí SPD rozhodly, že se spojí. Nepolitikaříme, hájíme zájmy občanů a v jejich zájmu se dokážeme dohodnout.

Donedávna jste ale hnutí PRO kritizoval, že není pro referendum o Evropské unii…

To je pravda. Na celostátní úrovni mají strany rozdílné programy. Kdyby je neměly, tak by se spojily do jedné strany. Za dva měsíce jsou ale v prvé řadě krajské volby. Pro nás je nejdůležitější zastavit vládu pětikoalice a společně zlepšit životy našich občanů.

Podle průzkumu, který publikovala OECD, Fialově vládě důvěřuje jen 19 % dospělé populace. Vás to asi nepřekvapuje…

Nepřekvapuje. Ve standardních demokraciích by taková vláda už dávno podala demisi. Fialova vláda škodí naší zemi a vede republiku do zkázy. Proto se vlastenci spojili proti ní za zájmy českých občanů. Pětikoalice hájí zájmy Ameriky, EU a Ukrajiny, nikoli zájmy České republiky a jejích občanů. Je potřeba nahradit Fialovou vládu vládou vlasteneckou, která bude hájit zájmy České republiky a jejích občanů. Hnutí SPD je připraveno vstoupit do budoucí vlády a vyslat tam odborníky. Řada socio-ekonomických údajů dokladuje tristní výsledky vládnutí pětikoalice.

Které údaje myslíte?

Lidí v materiální nouzi je nejvíce za posledních šest let. Třicet procent rodin v Česku nemá peníze na to, aby vyměnila opotřebovaný nábytek za nový. Mnohým lidem chybí i peníze na maso a další základní potřeby. Na týdenní dovolenou pro všechny členy domácnosti nemá 20,3 procenta lidí a na uhrazení nečekaného výdaje pak 19,7 procenta lidí. Navíc podmínky sociální podpory jsou v České republice za Fialovy vlády výhodnější pro cizince než pro naše občany, protože například Ukrajinci mají od státu v některých ohledech lepší sociální podporu než naši potřební občané. Ukrajinci mají od státu bydlení na rozdíl od našich důchodců zdarma a k tomu ještě další sociální příspěvky. Takže Fialova vláda české lidi odírá, ale Ukrajincům peníze dává.

Zhoršení situace statistikové přičítají vysokým nákladům na energie a bydlení. To je navíc provázené vysokou inflací a poklesem reálných mezd. Reálné mzdy v Česku se kvůli Fialově vládě snížily nejvíce mezi vyspělými zeměmi světa. Konkrétně mezi posledním čtvrtletím roku 2019 a letošním prvním čtvrtletím klesly o 7,5 procenta, informovala OECD. V Litvě a Polsku naopak reálné mzdy od konce roku 2019 vzrostly o 16,5 procenta. Následuje Maďarsko s nárůstem o 13,5 procenta, kde se reálné mzdy zvýšily o 9,3 procenta. Ve Slovinsku si zaměstnanci průměrně polepšili o 9,2 procenta a v Lotyšsku o 8,2 procenta. To jsou s námi srovnatelné země, kde prosperita lidí rostla, zatímco se u nás životní úroveň zhoršovala.

Navíc průmyslová produkce v květnu meziročně reálně klesla o 3,2 %. Meziměsíčně byla nižší o 2,2 %. A stavební produkce v květnu meziročně klesla o 6,8 % a meziměsíčně oslabila o 5,1 %. Fialova vláda likviduje náš průmysl a stavebnictví.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Výborný

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Za 6,75 miliard by bylo bytů!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJeromka , 13.07.2024 15:49:36
Místo toho vojenský materiál ve zbytečné válce. Už aby tato vláda skončila, včera bylo pozdě.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Vyloučené lokality, podnikavci a neziskovky. Ekonomka Turková chce zlomit ústeckou tragédii

16:39 Vyloučené lokality, podnikavci a neziskovky. Ekonomka Turková chce zlomit ústeckou tragédii

Sociálně vyloučené lokality jsou důsledkem špatné politiky předchozích vlád, které umožnily spekulat…