„Vláda Slovenska o tom ví.” Rajchl dohnal Matáska ještě dál než k soudu za „pic ho”

09.07.2024 20:06 | Rozhovor

Schvalování terorismu se měl podle právníka a šéfa strany PRO Jindřicha Rajchla dopustit herec David Matásek svou poznámkou „pic ho!“ těsně poté, co byl spáchán atentát na Roberta Fica. Sám proto podal trestní oznámení a mluví o dvojím metru české justice. Zastavil se též u Orbánovy mírové mise a prohlášení známého německého fotbalisty.

„Vláda Slovenska o tom ví.” Rajchl dohnal Matáska ještě dál než k soudu za „pic ho”
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jindřich Rajchl

Podal jste trestní oznámení na herce Davida Matáska, který těsně po atentátu na slovenského premiéra Fica na sociální síti napsal „pic ho!“. Policie se tím na rozdíl od případů schvalování ruské invaze na Ukrajinu dosud sama nezabývala. Očekáváte, že trestní oznámení něco rozjede?

Důležité je, že na Slovensku došlo k překvalifikaci tohoto trestného činu z pokusu o úkladnou vraždu na teroristický útok. Tím je jasné, že schvalovací prohlášení, ať už verbální či písemné, se u nás pohnula do jiného paragrafu. Už to není schvalování trestného činu, ale schvalování terorismu, kde je trestní sazba 5 až 15 let. Tím pádem by k tomu policie měla přistupovat s daleko větší intenzitou a razancí, protože schvalovací výroky, kterých jsme byli svědky, se nacházely za hranicí nejen dobrého vkusu a morálky, ale i trestního práva. 

Dlouhodobě říkám, že u nás neexistuje rovnost před zákonem. Pokud pronesete výroky, které jsou namířené proti současné vládě, policie vám druhý den klepe na dveře. Zatímco když říkáte názory, které jsou v souladu s pětikoaliční vládou a mainstreamovými médii, nestane se vám vůbec nic. I v případě, že jsou ty výroky zcela za hranou. 

Příslušné orgány to podle vás neřešily dosud jen proto, že tento výrok svým způsobem konvenuje české vládě?

Slovenská vládní strana Smer na tiskové konferenci mé trestní oznámení a odpověď policie citovala a byli zaraženi prohlášením policie, podle které se jedná o právo na svobodu slova, které je zaručené ústavou. Tam ale já už dva roky argumentuji stejně ohledně výroků, které se týkají ukrajinského konfliktu a soudy tvrdily, že to je za hranou svobody slova. Chci, aby se všem měřilo stejným metrem, což se v současné době neděje. Pokud se všem stejným metrem měřilo, je výrok Davida Matáska ve stejné právní kvalifikaci jako trestný čin Tomáše Čermáka, za který byl odsouzen na 5,5 roku do vězení.

Maďarsko se ujalo předsednictví EU a premiér Viktor Orbán se pustil do snahy vyjednat mezi válčícími stranami rusko-ukrajinské války příměří. Zamířil do Kyjeva a Moskvy, ale též do Pekingu, kde podpořil čínský mírový plán. Na Orbánovu adresu za to z Evropy a Česka nevyjímaje znějí tvrdé odsudky, že tam neměl jezdit, že setkávat se s Putinem je šílenost, že nemá k vyjednávání mandát EU a jedná pouze za Maďary atd. Mají tyto hlasy pravdu? Jaký je váš pohled?

Viktor Orbán předvedl husarský kousek a vypálil rybník úplně všem. V dané situaci se chopil iniciativy velmi krátce poté, co Maďarsko převzalo předsednictví v EU, a chytře jako první navštívil Kyjev. Těžko mu někdo může říct, že straní jedné straně. Orbán se jako rovný s rovnými baví se všemi zainteresovanými stranami s jedinou snahou, kterou je uzavření příměří. To bychom snad měli chtít všichni. Dnes a denně na Ukrajině dochází k útokům a nehodám, že část něčí rakety dopadne na nějaké obydlené území nebo na pláž a umírají lidé a malé děti.

Každý normální člověk musí mít zájem na tom, aby mír byl uzavřen co nejdříve. Viktor Orbán se toho chopil velmi nebojácně. Kritika ho podle mého názoru nijak nepálí a netíží, on si dál bude prosazovat to, co považuje za správné, a za to mu tleskám. Mrzí mě, že se v České republice nenajde nikdo z relevantních parlamentních politiků, kteří by řekli to samé co Fico, že by s Orbánem jeli také. Naše země by se k Orbánově iniciativě měla přidat a za sebe říkám, že pokud bych dnes seděl v Parlamentu a měl mandát, byl bych na mírové misi s Orbánem také.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Asi takhle, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilip Moudrý , 10.07.2024 8:41:53
Když může Černochová nelitovat provedení teroristického útoku, proč by Matásek nemohl říct pic ho. Důležité je si jejich výroky pamatovat a používat tam, kde je to na místě. Třeba u spravedlivého ale nerovného boje Palestinců proti okupantům.

|  12 |  1

Další články z rubriky

Vyloučené lokality, podnikavci a neziskovky. Ekonomka Turková chce zlomit ústeckou tragédii

16:39 Vyloučené lokality, podnikavci a neziskovky. Ekonomka Turková chce zlomit ústeckou tragédii

Sociálně vyloučené lokality jsou důsledkem špatné politiky předchozích vlád, které umožnily spekulat…