Fiala má pro Čechy další zdražování. Konečná zuří: Nechá to ale provést příští vládu

06.09.2024 18:15 | Rozhovor

„Systém emisních povolenek je nutné zrušit úplně. K tomu, ale potřebujete aktivní a odvážné ministry a ne podržtašky,“ říká europoslankyně a lídryně STAČILO! Kateřina Konečná. Poslala vzkaz premiérovi ohledně jeho slov o ceně potravin, které pronesl na Země živitelce. Dostala se i k novele zákoníku práce. Nevynechala ani nedávné volby v Německu a zmínila „debakl vládnoucích berlínských stran“.

Fiala má pro Čechy další zdražování. Konečná zuří: Nechá to ale provést příští vládu
Foto: archiv K. Konečná
Popisek: Europoslankyně, předsedkyně KSČM Kateřina Konečná

Ministr financí Zbyněk Stanjura poslal v minulých dnech vládě návrh státního rozpočtu na rok 2025 s plánovaných schodkem 230 miliard. Paní poslankyně, co říkáte na takové číslo?

V první řadě je na místě říct, že tato vláda zadlužila během své vlády naši zemi nejvíce ze všech vlád v historii ČR.

Za druhé vláda Petra Fialy naprosto rezignovala na stovky miliard na příjmové straně rozpočtu, a to zejména v souvislosti s tím, kolik peněz vyprodukovaných v České republice mizí v zahraničí. Vláda tedy na jedné straně škrtí důchodce, uklízečky, kuchařky a pracující obecně kvůli jednotkám miliard, ale velkého kapitálu si pro jistotu – zřejmě záměrně – nevšímá.

Rozpočet je navíc postavený na růstu ekonomiky, který podle mě pod touto vládou není reálný. Ostatně růst předpokládala pětidemolice už letos, avšak dle dostupných dat zřejmě růst bude v tomto roce začínat nulou.

A poslední poznámka směřuje k tomu, že rozpočet nereflektuje aktuální potřeby a problémy občanů ČR. Důkazem toho je pouhopouhá jedna miliarda na bydlení v rozpočtové kapitole Ministerstva pro místní rozvoj. To je naprostý výsměch v řešení dostupnosti bydlení, v němž jsme mimochodem poslední v celé EU.

Premiér Petr Fiala na Agrosalonu Země živitelka uvedl, že „ceny potravin v Česku nyní meziročně klesly zhruba o 3,8 procenta a snížily se nejvíc ze všech zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj“. Je tedy v tomto směru důvod k radosti?

To je Fialovo čarování s čísly, které má zakrýt fakt, že za tři roky jeho vlády došlo ke zdražení o více než 30 %. Takže pokles u některých položek je sice fajn, ale je to pokles z již extrémních cen. Mimochodem platí, že ceny máme v ČR již evropské, bohužel platy a mzdy zůstaly české. A navíc reálně během vlády Fialy klesly. Nejvíce ze všech zemí OECD.

Ostatně pan Fiala se může i se svými ministry vzít za ruce a jít se podívat do obchodu a přepočítat si, jak levné jsou potraviny pro ty, kteří berou minimální mzdu, mediánovou mzdu nebo průměrný důchod.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je s vámi?

Proč je teď všude jen Fiala a ne vy? Myslíte, že vám bývalý odeesák získá nějaké body na víc?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Bohužel, ODS se dostala po dlouhé době k lizu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusegusta , 06.09.2024 19:22:11
a tak se snaží rozkrást, co tu ještě zbylo. Jsou to typické vlny české politiky. Jedna strana se přežere a druhá aby uklízela ten svinčík, co tu potom zbyl.

|  21 |  0

Další články z rubriky

„Její slova jistě nezapomenou.“ Zbořil vidí, co vyplavily povodně

10:31 „Její slova jistě nezapomenou.“ Zbořil vidí, co vyplavily povodně

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „Blbečkové“ její slova jistě nezapomenou. Tak komentuje politolog Zdeněk Zboř…