Fiala nic nezastavil, se Slovenskem se mluví dál. Na vysoké úrovni již brzy

29.08.2024 17:30 | Rozhovor

Česko-slovenské vztahy jsou nyní na nejhorší možné úrovni. A to kvůli aroganci Fialovy vlády, která tu slovenskou moralizuje, uvádí politolog a bývalý špičkový diplomat Petr Drulák. A připomíná, jakou nízkou podporu v české společnosti Fiala má, narozdíl od Ficovy popularity na Slovensku. Nicméně že česko-slovenské vztahy dobře fungují i přes postoj české vlády, o tom svědčí i Česko-slovenské setkání, které se o víkendu uskuteční.

Fiala nic nezastavil, se Slovenskem se mluví dál. Na vysoké úrovni již brzy
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Košicích se konala demonstrace Slovensko na 1. místě!

Jaké je vaše obecné zhodnocení současného stavu česko-slovenských vztahů? Vždy se říkalo, že jsme si se Slováky nejbližší, že naše vztahy nejsou nejlepší možné. To teď podle Vás nejspíš neplatí. Nebo ano?

Určitě neplatí. Česko-slovenské vztahy jsou teď naopak nejhorší možné. Ani v době krátce po rozdělení Československa, kdy mezi Klausovou a Mečiarovou vládou nebyly zvlášť vřelé vztahy, to nebylo takové. Lídři se to tenkrát pokoušeli rozumně kočírovat a řídit. Zatímco dnes z české strany, zejména v posledním půl roce, přicházely destruktivní kroky, které byly vyvolány až nepřípustnou ideologizací česko-slovenských vztahů. V podstatě to bylo dáno tak, že my sledujeme tu správnou západní ideologii a Slováci nejsou dostatečně důslední, proto jim budeme dávat najevo, že s nimi nemůžeme mít tak dobré vztahy. 

Působí to tak, jako bychom Slováky odměňovali dobrými vztahy a říkali jim, že si nyní naši odměnu dobrých vztahů nezaslouží. To je neuvěřitelně arogantní a také naprosto směšné. Chovat se tímto způsobem v mezinárodních vztazích je velmi nebezpečné. Že se tak chovají velmoci vůči menším státům je docela běžné a stává se to docela často, ale pokud se tak mezi sebou chovají dva sobě rovné státy, které k sobě mají tak blízko, je to naprosté nepochopení toho, co znamená zahraniční politika a přátelský vztah s blízkým sousedem.

Mnozí představitelé Fialovy pětikoalice se to snaží vysvětlovat tak, že je tento přístup v pořádku, protože se morálně rozcházíme se slovenskou vládou a vůbec to neznamená, že bychom neměli rádi Slováky jako takové a jen omezujeme kontakty s jejich vládou. 

Ficova vláda má nepochybně mnohonásobně vyšší podporu ve slovenské společnosti než má Fialova vláda podporu v české společnosti. To je důležité. Je to jak jste říkal, snaží se vpašovat do zahraniční politiky morální soudy. Kde berou tu aroganci, aby moralizovali nad státem, který se co nejzodpovědněji snaží ochránit svoje občany, svoji ekonomiku a bezpečnost. Fialova vláda to programově nedělá. Fialova vláda programově české zájmy prodává a přebírá rétoriku západu. Ani bych neřekl zájmy západu, ale pouze rétoriku západu a pomýleně to prohlašuje za jakési západní směřování. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

BRAVO***, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseznámka , 29.08.2024 18:21:41
Petr Drulák opět zabodoval. U mne na 100%.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Ne ode zdi ke zdi. Kontinuita. Hejtman Netolický hodlá obhájit funkci. Takto

19:55 Ne ode zdi ke zdi. Kontinuita. Hejtman Netolický hodlá obhájit funkci. Takto

Kontinuita ve vedení Pardubického kraje přináší své ovoce a lze zdárně dokončit i velké projekty, kt…