Karel Janeček: Dnešní systém je zákeřnější než vláda KSČ. Mladí si neuvědomují, co hrozí

21.10.2024 4:44 | Rozhovor

Komunistický režim před listopadem 1989 byl jasně čitelný a všichni věděli, kdo je nepřítel, zatímco dnes je to složitější. Podle matematika a sociálního inovátora Karla Janečka je proto současný režim daleko více zákeřnější a mladí lidé to pro absenci zkušenosti s totalitním režimem nevnímají.

Karel Janeček: Dnešní systém je zákeřnější než vláda KSČ. Mladí si neuvědomují, co hrozí
Foto: Archiv PL
Popisek: Karel Janeček v podcastu Rozhovory PL

Svoboda slova, cenzura, „zpracovaní“ novináři, prohnilý systém, strašení dezinformacemi, novodobý diktát moderních technologií a ti, kteří z toho všeho profitují. Hostem podcastu Rozhovory PL byl Karel Janeček.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 13687 lidí

Podle Janečka je sice společnost rozdělená, ale rozdělení je umělé. „Je to ‚vystraš, rozděl a panuj‘. Pokud lidé budou mít příležitost se propojit, změna se podaří. Musí to jít zdola,“ uvádí k současným společenským problémům. „Ačkoli se lidé straší dezinformacemi, jsou dnes mnohem více odolní, protože vnímají, že jde o lži,“ míní.

V rámci bývalého režimu dle jeho slov sehrávali výraznou roli mladí lidé. „Bylo to ale proto, že tehdejší totalitní systém byl evidentní zlo, všichni viděli nepřítele. Zatímco dnes je systém mnohem zákeřnější. Není to klasická tyranie, ale člověk mající odvahu otvírat kontroverzní témata je dehonestován. Máme zde nikoli tvrdou, ale měkkou cenzuru,“ uvádí s tím, že proto slyšíme, že zde žádnou cenzuru jako za komunismu nemáme. 

„Současná cenzura je nebezpečná v tom, že jí spousta mladých lidí podlehne. Neuvědomí si, co tady hrozí, protože věří systému,“ varuje.

  • ODEBÍREJTE KANÁL PL PRO DALŠÍ ROZHOVORY

Nemáme aktuálně klasickou tyranii a tvrdou cenzuru, ale cenzuru, která je skrytá. „Postupnými kroky je to cesta do totality. Takzvaná moderní liberální demokracie vůbec není demokracie, natož liberální, ale postupná cesta k totalitě,“ pokračuje Karel Janeček.

Přesto se občas prý objeví i analogie s tvrdým totalitním režimem. Klasickou ukázkou je například výrok europoslance Ondřeje Koláře z TOP 09, podle něhož by lidem, kteří „šíří narativy podkopávající státní zřízení, měla být omezena svoboda projevu“. „To jsou ti rozvraceči a buržoazní kdosi, to je to samé,“ říká Janeček.

V souvislosti s působením plukovníka Otakara Foltýna a s jeho výroky o sviních v české populaci je podle svých slov šokován. „Tahle vláda je možná v aspektech svobody slova možná ještě horší než Babiš. Reagoval bych otázkou, kterou jsem už párkrát položil. Co je nejhorší důsledek existence dezinformací? Nejhorší důsledek existence dezinformací je boj proti dezinformacím a pan plukovník je jedním z takových představitelů,“ říká.

Konkrétním příkladem současné měkké cenzury jsou podle něho současné seznamy údajně dezinformačních webů a pořadů, kdy autoři těchto seznamů vyzývají případné inzerenty, aby se od nich distancovali a aby neposkytovali takovým „pochybným“ autorům peníze za reklamu. 

„Lidé jsou dnes mnohem víc odolní vůči dezinformacím; mám důkazy. Jde o studii, která analyzovala skutečné dopady dezinformací. Lidé věří mnohem víc osobním kontaktům a komunikaci a užívají svou intuici tomu, čemu věřit,“ konstatuje.

Typickým příkladem dezinformátora je podle něho naopak autor posledního seznamu „dezinformátorů“, institut PSSI. „Jedna z autorek toho seznamu je dezinformátorka a šílená lhářka, na což mám důkazy,“ reaguje a předkládá zmapovaný příklad.

V rozhovoru byla řeč také o pozadí institutu PSSI a o snaze ovlivňovat dění v České republice ze strany cizích zpravodajských služeb. „Musíme si primárně hlídat svoje zájmy, nenechat se ovlivnit žádnou stranou a chránit si svoji svobodu slova,“ dodává Karel Janeček.

Celý rozhovor s Karlem Janečkem ke zhlédnutí ZDE

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka



Diskuse obsahuje 18 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Karel Janeček: Dnešní systém je zákeřnější než vláda KSČ. Mladí si neuvědomují, co hrozí

4:44 Karel Janeček: Dnešní systém je zákeřnější než vláda KSČ. Mladí si neuvědomují, co hrozí

Komunistický režim před listopadem 1989 byl jasně čitelný a všichni věděli, kdo je nepřítel, zatímco…