Miliardář Karel Janeček: Klaus nebyl ten největší hajzl, ale způsobil největší škody

08.10.2014 7:05 | Zprávy

25 LET OD LISTOPADU ´89. Miliardář a vizionář Karel Janeček přiznává, že si po pádu totalitního režimu myslel, že když se efektivně a férově zprivatizují státní podniky, Západ rychle doženeme. „Logiku toho, jak byl vymyšlen způsob privatizace, jsem tehdy považoval za skvělou. Dnes i zpětně se domnívám, že to byla rozumná cesta. Kdyby se ovšem zabránilo tomu, že se tu vytvoří fondy, které okradou lidi,“ vzpomíná v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz na svá očekávání před pětadvaceti lety a největší chyby, kterých se dopustila tehdejší vládnoucí garnitura v čele s Václavem Klausem.

Miliardář Karel Janeček: Klaus nebyl ten největší hajzl, ale způsobil největší škody
Foto: archiv
Popisek: Miliardář Karel Janeček

Demokracii nejen u nás, ale všude ve vyspělých zemích světa považuje zakladatel řady nadačních fondů za nedokonalou, proto propaguje nový volební systém Demokracie 2.1, který podle něj může změnit svět.

ZDE najdete seznam osobností, které ParlamentníListy.cz vyzvaly ke zhodnocení posledních 25 let.

Vy jste byl v listopadu 1989 ještě velmi mladý. Měl jste nějaké představy o změně režimu a budoucnosti?

Byl jsem mladý, bylo mi šestnáct, když přišel listopad, ale nějaké představy jsem měl. Upřímně: Realita výrazně zaostala za mým očekáváním. Myslel jsem si, že když se efektivně a férově zprivatizují státní podniky, že Západ rychle doženeme.

Co jste tedy čekal?

Hlavně to, že budeme rychlejší v ekonomické oblasti. A v té době jsem si ani nedovedl představit, že by mohlo dojít k takové situaci, kdy se tak strašně krade a kdy lidé zneužívají moc. To jsem nevnímal jako reálnou variantu.

Myslíte si, že jako Češi jsme takoví, nebo to bylo způsobeno morální devastací za komunistického režimu, kdy lidé museli mluvit a jednat jinak, než jak skutečně mysleli?

Ten vliv tam určitě je. Za komančů platilo heslo: Kdo nekrade, okrádá svoji rodinu, i když sametová revoluce přinesla obrovské nadšení, v těch lidech to zůstalo. Ale nemuselo to zůstat, kdyby se situace dobře podchytila, kdyby se privatizace, jejíž myšlenka byla dobrá, legislativně podchytila, aby se zamezilo tomu, že by někdo mohl zneužívat systém a rozkrádat majetek. Mohla se tak podržet ta společenská energie a nadšení a šance pro rychlou obnovu tady byla. Ale nepovedlo se to i proto, že se zdevastovaly hodnoty i „zásluhou“ některých lidí. A když se to začalo kazit, ještě víc se problém prohloubil zkušeností z komunismu.

Pamětníci, kteří byli u listopadových změn, poukazují na to, že především ekonomičtí ministři včetně Václava Klause podceňovali potřebu legislativních pravidel, což umožnilo rozkrádání státního majetku. Myslíte si, že důvodem byla snaha urychlit privatizaci, nebo to byl záměr?

Jsem přesvědčen, že to bylo záměrné. Konkrétně u Klause mám velmi dobré informace od lidí, kteří byli blízko něj, že jeho strategie byla taková mocenská: Nešlo u něj o to, že by on sám přímo kradl, ale o to, aby lidi, kteří si nakradou a na které má tím pádem páky, dosadil do mocenských pozic. Takže v tomto smyslu to byla velmi vychytralá strategie, pak samozřejmě pro takového člověka, když chce mít tuto strategii, není žádoucí, aby ten proces byl transparentní, aby se nekradlo.

Nenahrála takovému podezření Klausova prezidentská amnestie na konci jeho mandátu, díky níž se přestali stíhat lidé podezřelí z mnohamiliardových podvodů právě z těch 90. let?

To je nepřímý důkaz, že to tak skutečně bylo. Už poměrně dávno, asi před třemi roky, jsem v jednom rozhovoru řekl, že Václav Klaus způsobil naší zemi největší škody. Tím neříkám, že by byl největší hajzl, jsou určitě větší hajzlové, ale tím, v jaké byl pozici, jakou měl moc a jak je vychytralý, tak způsobil největší škody. Dokonce jsem tehdy řekl, že kdyby se vzalo deset dalších nejhorších lidí a sečetlo se, jak oni uškodili, tak pořád Klaus uškodil víc. Dneska bych to pozměnil, místo deseti bych řekl dvanáct.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Libuše Frantová



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mongolové porazili Rusko levně, pane Foltýne. Prachy v prachu. Vojenský historik Fidler rozebírá

4:44 Mongolové porazili Rusko levně, pane Foltýne. Prachy v prachu. Vojenský historik Fidler rozebírá

„Minimálně dvacet milionů korun vyhozených z našich daní do kanálu. A pokud budou nový šéf a jeho ne…