Odfláknutá kampaň! Naštval Fialu podporou ANO s SPD. Z ODS je pryč a vzkazuje „pánům z Prahy“

25.10.2022 10:52 | Rozhovor

„Včera jsem na oblastní radě řekl své výhrady ke směřování ústecké ODS v poslední době, zejména k naprosto odfláknuté volební kampani ze strany většiny členů a špatné práci vyjednávacího týmu,“ řekl ParlamentnímListům.cz radní města Ústí nad Labem Pavel Tošovský, který včera svým hlasem podpořil vznik ústecké koalice ANO s SPD. Za to ho kritizoval i premiér Petr Fiala. Tošovský dnes z ODS vystoupil a redakci sdělil svůj výklad událostí. „Páni z Prahy“ dle něj nemají právo zakazovat koalice s kýmkoliv.

Odfláknutá kampaň! Naštval Fialu podporou ANO s SPD. Z ODS je pryč a vzkazuje „pánům z Prahy“
Foto: Archiv PL
Popisek: Pavel Tošovský, nyní již bývalý člen ODS a ústecký radní, a předseda ODS Petr Fiala

Pane radní, tím, že jste podpořil vznik Rady města za účasti SPD a Trikolory, jste pro pana poslance Krejzu zrádce. Prý jste se domluvili před jednáním zastupitelstva jinak. Jaká je vaše verze?

Nechci panu Krejzovi sahat do svědomí, ale sám má jistě svých problémů dost na to, aby hodnotil jiné. Včera jsem na oblastní radě řekl své výhrady ke směřování ústecké ODS v poslední době, zejména k naprosto odfláknuté volební kampani ze strany většiny členů a špatné práci vyjednávacího týmu. Připadá mi, že ODS chtěla jít v Ústí mermomocí do opozice, přestože hnutí ANO velmi stálo o koaliční spolupráci. To jsem nebyl ochoten a je pravda, že ostatním zastupitelům jsem o svém odlišném hlasování řekl až těsně před ním, abych předešel různým nátlakům a manipulacím.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

ODS považuje SPD za „nedemokratický subjekt“. Z čeho to dle vás vyplývá? 

Osobně nemám rád toto nálepkování. Je pravda, že na celou řadu celospolečenských témat má ODS jiný pohled než SPD, ale na komunální úrovni je to spíš o lidech a programech pro město.

Proč premiér Fiala a vedení ODS zakazuje koalice s SPD?

Je to snaha zatahovat parlamentní politiku na místní úroveň. Podle mne není dobré, když se shora nařizuje, jaké koalice jsou „nepovolené“. Nikdo z těch pánů z Prahy nemá vhled do místních podmínek a měli by nechat na lidech v daném městě, aby pro úspěch své strany zvolili co možná nejlepší řešení.

Hrála ve vašem rozhodnutí roli celostátní politika? Nesouhlas s vládními kroky, případně tíhnutí spíše k ANO a SPD?

Přestože sleduji některé kroky vlády s určitými obavami, přeji jí, aby se jí podařilo zemi provést složitým obdobím co nejlépe. Myslím, že se jí úplně nedaří své kroky vysvětlovat tak, aby to bylo pro většinu národa pochopitelné. Nicméně na parlamentní úrovni netíhnu k SPD či ANO. Avšak na místní úrovni jsme po celé minulé volební období velmi dobře spolupracovali se členy hnutí ANO a kromě nich to byla paradoxně už jen SPD, která nás neurážela a nelhala o naší činnosti.

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32343 lidí

Po jednání zastupitelstva jste hovořil o tom, že nechcete své úspěchy z minulého volebního období, zejména v oblasti dotací, které teď budou přicházet, přenechávat jiným. Co konkrétně máte na mysli?

Mám na mysli to, že se nám v minulém volebním období podařilo znovunastartovat dotační politiku města, která v minulých dobách poněkud skomírala. Podali jsme postupně celkem více než 30 žádostí na dotace pro investiční projekty a teď bude třeba se starat o to, aby se úspěšně realizovaly ve prospěch města a jeho občanů. A je potřeba v těchto záležitostech pokračovat, protože město ve svém rozpočtu tolik peněz na investice nemá.

V minulém volebním období se městská koalice prakticky dvakrát měnila. Přežije tato?

Kdybych si to nemyslel, tak bych do této varianty nešel. V minulém období často vítězilo politikaření nad snahou pracovat pro město. Jsem přesvědčen, že tato rada bude mít priority v úspěšném řešení problémů města.

V ODS jste dle sdělení poslance Krejzy i předsedy oblastního sdružení Turka skončil. Ať dobrovolně, či nedobrovolně. Míníte vstoupit například do ANO?

V současné době budu veden jako nezařazený zastupitel a zatím jiné kroky nezvažuji.

Jste připraven na to, že vaši bývalí kolegové mohou přicházet s verzemi, „za kolik“ jste na novou koalici kývnul?

Tak hluboko, doufám, nikdo neklesne. Moje priorita je pracovat dál pro město a nic jiného, než je odměna zastupitele podle příslušného zákona, nepřipadá v úvahu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

18:59 Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

„Pokus o logickou argumentaci se stává pro příslušné orgány indicií, že možná pracujete pro cizí záj…