Podpora Západu Ukrajině? Ve Švýcarsku se ukázala realita. Šándor tuší, co chystají USA

28.06.2024 4:46 | Rozhovor

Mírová ukrajinská konference byla kontraproduktivní, neboť Kyjev viděl, že silná podpůrná koalice je jenom iluze, která ten fakt viděla na vlastní oči a nepodařilo se jí podporu získat. I západní svět podle bezpečnostního experta Andora Šándora žije v iluzi, že existuje nějaká široká koalice států, která by ruskou agresi zastavila.

Podpora Západu Ukrajině? Ve Švýcarsku se ukázala realita. Šándor tuší, co chystají USA
Foto: Facebook
Popisek: Bezpečnostní analytik Andor Šándor

Začněme ještě nedávnou mírovou konferencí k Ukrajině ve Švýcarsku, která se odehrála bez Ruska, ale i bez Číny, a nesouhlas se závěrečným komuniké vyslovila řada velkých zemí, které se účastnily. Jaký význam ve vašich očích tato akce měla?

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
94%
hlasovalo: 19280 lidí

Žádný velký význam tam nevidím. Ukázala, že západní svět v mnohém žije v iluzi, že existuje nějaká široká koalice států, které zásadně odsuzují ruskou agresi na Ukrajině a jsou ochotny se spojit ve skutečnou sílu, která by tuto ruskou agresi zastavila. Možná ta konference byla dokonce kontraproduktivní pro Ukrajinu, která ten fakt viděla na vlastní oči a nepodařilo se jí podporu získat. Navíc si myslím, že Ukrajinu zcela jistě nenadchlo ani to, že americký prezident Biden nebyl po konferenci G7 ochotný zůstat v Evropě a mírové akce se zúčastnit. Místo toho za sebe do Švýcarska poslal viceprezidentku Harrisovou a poradce Jakea Sullivana. 

Velmi nelibě byla nesena i neúčast Číny. Útok prezidenta Zelenského na Čínu v tomto ohledu nebyl příliš rozumný. Z celkem 92 účastnických států jen 77 podepsalo závěrečné komuniké, které je navíc hodně vágní a rozmělněné. Země, které nepodepsaly, nejsou vůbec marginální. Z tohoto pohledu si myslím, že konference žádným průlomem a výdobytkem Ukrajiny i západního světa není. Řada zemí, které se této akce buď nezúčastnily, anebo nepodepsaly společné komuniké, není vůbec přesvědčena, že Ukrajina by tuto válku mohla vyhrát, a nechtějí si ani pokazit vztahy s Ruskem. 

Zatímco zasedání zemí G7, které tomu summitu předcházelo, bylo podstatně důležitější. Došlo tam ke zdvojnásobení sankcí proti Rusku, přislíbili Ukrajině další pomoc ve výši 50 miliard dolarů a Spojené státy podepsaly s Ukrajinou desetiletou bezpečnostní smlouvu, což nepochybně v Moskvě určitě nevidí rádi. To je realita po G7. Vůči Ukrajině tedy bezpochyby bylo významnější zasedání lídrů G7, nikoli mírová konference ve Švýcarsku.

Administrativa prezidenta Bidena se navíc chystá zrušit zákaz, který americkým vojenským kontraktorům zakazoval působení na Ukrajině. Co to v praxi může znamenat?

Otázka zní, zda si v Moskvě myslí, že na území Ukrajiny není žádný americký příslušník tajných služeb nebo speciálních jednotek. Tak naivní nejsou. Dobře víme, že tam jsou a pomáhají Ukrajincům s naváděním střel, identifikací ruských cílů apod. Z tohoto pohledu nejde o nic nového, co by v Moskvě nevěděli. Bude záležet, kolik kontraktorů a s jakým cílem bude na Ukrajinu vysláno. Víme dobře, že Američané velmi často kontraktory používají tam, kde nechtějí nebo nemohou používat vlastní ozbrojené síly. Vzpomeňme na ty „slavné“ kontraktory z Iráku, Blackwaters, kteří byli nechvalně známí. 

Je to sice další malý eskalační krůček, ale myslím, že o tom předem mluvili ministři obrany USA a Ruska, kteří spolu po dlouhé době  telefonovali. Jsem přesvědčen, že se bavili i na toto téma. Otázka zní, jak vyslání kontraktorů bude v praxi vypadat a zda se to bude omezovat pouze na výcvik Ukrajinců někde na západě země, anebo budou v předních liniích. To bude rozhodující faktor ruské reakce.

Výrazná eskalace konfliktu tedy podle vás vlivem tohoto Bidenova rozhodnutí nehrozí?

Nemyslím si, že by hrozila. Jak jsem řekl, vojáci některých zemí Aliance tam už jsou. Rusové to vědí také. Jedním z důvodů, proč Němci nechtějí dát Ukrajincům střely Taurus, je to, že by sami Ukrajinci nemohli obsluhovat efektivně a museli by u toho být němečtí vojáci. Kancléř Scholz si dobře uvědomuje, co by ruská propaganda v Kremlu udělala, že Rusy už zase na Ukrajině ohrožují Němci. To je pro Německo velmi problematické. 

Osobně si nemyslím, že by kvůli schválení účasti amerických kontraktorů vznikl nějaký velký povyk. Macron mluvil dříve o vyslání francouzských vojáků, což by sice byl eskalační prvek, ale nešlo by o nic, s čím by si Rusové v konečném důsledku bohužel nebyli schopni poradit. Ukrajincům by to ani příliš nepomohlo, protože počty těch vojáků by byly velmi omezené. Nemluvě o nečekaných parlamentních volbách ve Francii a složité Macronově pozici doma. Nedovedu si představit, že by Francie tuto iniciativu zrealizovala. 

Za větší problém pokládám dopady sestřelených kusů amerických raket ATACMS na pláže v Sevastopolu, které tam zabíjejí obyvatele. To bude Rusy provokovat k tvrdé reakci, kterou ostatně i Ukrajinci musejí předvídat. 

Na Ukrajinu podle premiéra Fialy již dorazila první dodávka dělostřelecké munice s tím, že každý měsíc by prý mělo být dodáno 50–100 tisíc dalších kusů. Může to reálně pomoci zastavit ruský postup a naopak Ukrajincům získávat části ztraceného území zpět?

V tomto ohledu jsem velmi skeptický. I kdyby počty dodávané munice byly skutečně přesné, nemůže to zásadně ovlivnit vývoj na frontě z jednoho prostého důvodu. Ukrajinská armáda čím dál více postrádá bojovou sílu. Odvedenci projdou výcvikem, který trvá pouhých 34 dní. 34 dní! To není nic, co by představovalo závratnou pomoc již tak oslabené ukrajinské armádě. 

Pro představu, za minulého režimu probíhal výcvik v rámci přijímače v délce šest týdnů, během kterého vojáci vystřelili tři náboje a uměli naprosto nic. Nechci to srovnávat, ale i kdyby nakrásně ti lidé tvrdě cvičili, za 34 dnů skutečně vycvičíte maximálně řadové pěšáky, které odsoudíte k tomu, že budou dříve nebo později pobiti. Přesně to totiž vidíme ve chvílích, kdy probíhá rotace u některých brigád a zkušenější vojáci jsou nahrazováni těmi slabšími. Význam té pomoci spatřuji více v tom, že může zvednout sebevědomí ukrajinské armádě. Ovšem při pohledu na mapu žádný důvod k velkému optimismu nevidíme. A dodávky munice nemohou průběh bojů zvrátit. Stačí se podívat na to, co jsou Rusové schopni vyrobit či získat ze Severní Koreje. Bohužel to tak je.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Martin Exner byl položen dotaz

zásah na FF UK

Dobrý den, souhlasím s vámi, že po bitvě je každý generál, na druhou stranu, když bude třeba ministr a policie tvrdit, jak bylo vše v pořádku, tak to je přeci výsměch, když se ví, že to tak úplně nebylo. A pokud si chybu nepřiznáte, jak se z ní chcete poučit? Mně je částečně těch zasahujících i líto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 72 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Evropská únie a NATO pod vazalským vedením kazisvětských Američanů , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 28.06.2024 5:49:52
si kopou sami sobě hrob. Větších politických užitečných idiotů ve světě těžko najdete. Jedinou světlou výjimkou jsou Orbán a Fico ti si hledí přednostně národních zájmů a pokud nastane přímá válka s Ruskem tak jejich území nebudou bojištěm a to má cenu zlata. Tímto se naše stupidně lokajská protektorátní vláda nemůže pochlubit ta darovala Američanům naší republiku jako obří logistické centrum a naše občany jako rukojmí. Na naše hlavy budou logicky mířit Ruské taktické rakety. Bůh žehnej této vlastizrádnými užitečnými idioty vedené protektorátní republice aby neshořela v jaderném pekle.

|  24 |  0

Další články z rubriky

Macron. Z Francie zní: „Francouzi už jeho pohrdání nesnesou.“

14:25 Macron. Z Francie zní: „Francouzi už jeho pohrdání nesnesou.“

„Francouzi už déle nesnesou Macronovo pohrdání a aroganci,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz…