Tak takovéto problémy řešíme s nepřizpůsobivými… Policista od Okamury promluvil

11.09.2024 4:46 | Rozhovor

ROZHOVOR „Stoupající napětí v české společnosti je stále intenzivnější a domnívám se, že krajské volby mohou být ukazatelem, jak na tom naše společnost opravdu je. Výsledek krajských voleb by mohl být začátkem pádu Fialovy asociální vlády,“ říká Michal Švarc, který je lídrem kandidátky SPD do Zastupitelstva Libereckého kraje a kandiduje na senátora v obvodu č. 35 Jablonec nad Nisou.

Tak takovéto problémy řešíme s nepřizpůsobivými… Policista od Okamury promluvil
Foto: Vysílání XTV
Popisek: Michal Švarc, kandidát SPD v Libereckém kraji

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 6814 lidí

V kampani SPD se objevila alegorie s „chirurgem“ z Afriky. Myslíte si, že na kraji v rámci zastupitelstva, rady nebo jako hejtman můžete zabránit nelegální imigraci?

Alegorie vyobrazující „chirurga z Afriky“ má za cíl lidem otevřít oči a ve veřejném prostoru zahájit diskuzi o migračním paktu a zároveň upozornit veřejnost na nevýhodnost a nebezpečí plynoucí z této dohody pro občany České republiky. V rámci kraje a působení v jeho orgánech lze toto ožehavé téma otevírat, upozorňovat a v neposlední řadě lze využít takzvanou zákonodárnou iniciativu kraje k podání návrhu zákona.

Hodně též rezonoval obrázek s dvěma romskými chlapci s cigaretami. Co říkáte tomu, že Romea na SPD podala trestní oznámení s tím, že se prý jedná o rasismus?

Jistě všichni víte, že uvedené obrazové alegorie vytvářela umělá inteligence a podezřívat umělou inteligenci z rasismu mi přijde minimálně zvláštní.  Podání trestního oznámení ze strany neziskové organizace Romea je pouze potvrzením skutečnosti, že ze strany SPD se jedná o správný krok upozorňující na ožehavá témata, která trápí obyčejné lidi.

Pokud jsem tedy dotazován, co na podání trestního oznámení ze strany Romea říkám?  Odpověď je vcelku jednoduchá: více práce pro klienty a méně politikaření by prospělo nejedné neziskovce působící v České republice a to včetně zmiňované neziskovky Romea.

Jaké u vás máte problémy s nepřizpůsobivými a jak je chcete řešit?

Anketa

Chcete, aby se prezident Pavel ucházel o druhé volební období?

4%
95%
hlasovalo: 35196 lidí
Problémy s touto komunitou jsou téměř identické napříč celou republikou. Teď v letních měsících dochází ke zvýšenému pobytu nepřizpůsobivých venku. To je doprovázeno negativními jevy, jako je konzumace alkoholu na veřejných místech a s tím spojený nadměrný hluk a nepořádek, který obtěžuje okolí často i po dvaadvacáté hodině. V souhrnu se nejčastěji jedná o narušování veřejného pořádku, občanského soužití či drobnou majetkovou kriminalitu. Řešení vidím v navýšení počtu strážníků a doplnění podstavu příslušníků Policie České republiky společně s nulovou tolerancí protiprávního jednání a nekompromisním vymáháním zákonnosti.

Kandidujete jako lídr SPD na hejtmana Libereckého kraje a kandidujete i do Senátu. Můžete se stručně představit, proč by osobně měli lidé volit a jaké máte osobní předpoklady?

V senátním obvodu č. 35 Jablonec nad Nisou kandiduji, protože jsem se zde narodil a strávil jsem zde celý svůj život. Dá se říci, že jsem patriot a mám to tady opravdu rád, a proto chci do tohoto regionu navrátit dřívější lesk a prestiž, které sem patří. Od roku 2020 jsem členem Zastupitelstva Libereckého kraje a zároveň jsem již druhé volební období členem Zastupitelstva Statutárního města Jablonec nad Nisou. Celý svůj profesní život se věnuji bezpečnosti, a to na různých pozicích. Působil jsem u Policie České republiky i Vojenské policie, kde jsem se velel v zahraničních operacích. V současné době pracuji jako ředitel Městské policie Jablonec nad Nisou. Zkušenosti získané svou prací v zastupitelstvu i profesním životě bych rád přenesl do politiky, kam se chci pokusit vrátit zdravý selský rozum. 

Jaké jsou hlavní problémy Libereckého kraje a jak je chcete řešit? Co chcete občanům nabídnout?

Na tuto otázku není jednoduchá a ani krátká odpověď ale pokusím se shrnout několik základních bodů, a to velmi ve stručnosti. Dostupné zdravotnictví, podpora bydlení, více peněz do škol, domovy pro seniory, opravené komunikace, bezpečný kraj pro život, stop korupci a klientelismu, naše Jizerky nedáme. Občanům Libereckého kraje chceme přinést věcná řešení jednotlivých problémů bez zbytečného politikaření s cílem zlepšit kvalitu života v našem kraji a to přesně v souladu s naším volebním programem.

U vás v kraji jsou silní Starostové pro Liberecký kraj. Jak hodnotíte jejich vládnutí a myslíte si, že můžete vládnout s nimi, případně je nahradit v koalici s někým jiným?

Starostové pro Liberecký kraj ovládají hejtmanství již třetí volební období za sebou a v těchto volbách se pokusí obhájit v pořadí již čtvrté volební období ve vedení kraje. Posouzení a zhodnocení úspěchu jejich vládnutí ponechám na voličích, ale je vhodné připomenout, že jejich vládnutím se táhne kauza trestně stíhaného hejtmana Martina Půty, a to za přijetí úplatku. V kontextu stále nedošetřené korupční kauzy „Dozimetr“, která zasahuje do hnutí Starostové a nezávislí, je blízkost a provázanost mezi hnutím Starostové a nezávislí a Starostové pro Liberecký kraj potencionálně velkým nebezpečím. Celkovou situaci v kraji pak dokresluje kauza trestně stíhaného bývalého náměstka primátora města Liberec za ODS Pavla Židka, který je stíhán pro přijetí úplatku.

Ale zpět k otázce. Jsme konstruktivní koalice, která se proti nikomu, kdo s námi buZáložkade společně prosazovat náš volební program, dopředu nevymezuje. Domnívám se, že svou předchozí prací v zastupitelstvu jsme jasně dokázali, že jsme spolehlivý partner, který drží slovo a maká pro lidi místo politikaření.

Jedním z hlavních hesel vaší kampaně je "Proti asociální vládě". Myslíte si, že krajské volby mohou přispět k jejímu konci?

Stoupající napětí v české společnosti je stále intenzivnější a domnívám se, že krajské volby mohou být ukazatelem, jak na tom naše společnost opravdu je. Výsledek krajských voleb by mohl být začátkem pádu Fialovy asociální vlády. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kdyby razantně zvítězila v krajích i do Senátu opozice,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseD , 11.09.2024 8:01:01
tak by to vláda musela reflektovat stejně, jako vláda v Německu. Tam ve dvou krajích zvítězila nebo skoro zvítězila AFD a již to jede. Najednou Německo si začne hlídat hranice a nepouštět si tam migranty. Jedná s Rwandou o odsunu těch, kteří nezískali v Německu azyl. A určitě to ještě budou další věci, o kterých se nám náše neobjektivní media nezmíní.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Jedni o koze, druzí o voze. Lídr ústeckého Hlasu o  tom, jak se tu dělá projekt století

13:24 Jedni o koze, druzí o voze. Lídr ústeckého Hlasu o tom, jak se tu dělá projekt století

Na začátku roku se zástupci samospráv postavili Fialově vládě a její ignoranci problémů regionů. Nyn…