Vždy, když vládly pravicové strany, došlo k rozdělení společnosti, udeřil exposlanec ČSSD

19.07.2020 16:45 | Zprávy

ROZHOVOR „Vždy, když vládly pravicové strany, tak došlo k rozdělení společnosti, k zesílení sociální nerovnosti a ke snížení spravedlnosti a solidarity v České republice. V letech ekonomické krize se přijala pravicová řešení, která tuto krizi prohloubila,“ všímá si dlouholetý bývalý poslanec ČSSD za Zlínský kraj Antonín Seďa. Připomíná snížení platů a penzí, což dle něj podkopalo koupěschopnou poptávku, přijetí církevních restitucí či zavedení superhrubé mzdy, která zvýšila zdanění a snížení příjmů všech zaměstnanců.

Vždy, když vládly pravicové strany, došlo k rozdělení společnosti, udeřil exposlanec ČSSD
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Politika musí působit věrohodně a vycházet z domácích kořenů, je název jednoho vašeho červnového textu. Nevychází z domácích kořenů?

Moje úvahu směřovala dvěma směry. Ten základní spočívá v tom, že politici neřeší základní problémy této země a namísto toho řeší zástupné problémy. Příkladem mohou být doposud nevyřešené exekuční excesy, málo efektivní a jak se ukázalo v průběhu koronavirové krize příliš byrokratická státní správa, finančně nedostupné bydlení či obrovské regionální rozdíly v životní úrovni a výši mezd. Proto by politici měli primárně řešit problémy vzešlé z domácích kořenů.

Druhý směr ukazuje na další problém české politiky, a tím je hledání vnějšího nepřítele, pokud nejsem schopen či ochoten vyřešit základní problémy České republiky. Opět uvedu příklady z poslední doby, jako je strašení lidí nelegálními migranty a teroristy, odstraňování soch a přepisování historie či zahraničněpolitická diskuse o vztazích s Tchaj-wanem a ČLR.

Pokud chci dělat poctivou politiku pro své spoluobčany, pak musím zapojit srdce a rozum.

Pravicové strany ke vzájemné spolupráci žene touha po moci. Piráti koketují se STAN i ODS, lidovci se STAN a TOP 09 a ODS se snaží přemluvit ostatní, že premiérem má být Petr Fiala. Vzpomeňme si na období ekonomické krize v letech 2002 až 2012, uvádíte na facebooku. Na co konkrétně si mají lidé vzpomenout?

Vždy, když vládly pravicové strany, tak došlo k rozdělení společnosti, k zesílení sociální nerovnosti a ke snížení spravedlnosti a solidarity v České republice. V letech ekonomické krize se přijala pravicová řešení, která tuto krizi prohloubila.

Připomenu snížení platů a penzí, což podkopalo koupěschopnou poptávku. Připomenu přijetí církevních restitucí, které prohloubily averzi většinové společnosti proti katolické církvi. A připomenu ještě zavedení superhrubé mzdy, která zvýšila zdanění a snížení příjmů všech zaměstnanců. Výsledkem bylo, že následná vláda pod vedením ČSSD musela opět tyto chyby pravicové politiky napravovat. To se podařilo a drtivé většině občanů a domácností se zvýšila životní úroveň. Nicméně již nebyl dostatek času na prosazení klíčových levicových témat, jako je změna daňového systému, zvýšení dostupnosti bydlení či reforma penzí pro posílení větší spravedlnosti.

Když hloupost lidem vládne, komentujete na facebooku rozhodnutí jednoho z tradičních týmů americké fotbalové ligy NFL z Washingtonu, které vypouští název Redskins, tedy Rudokožci. Vše v rámci současného dění nejen v USA, kdy probíhají protesty hnutí označované jako Black Lives Matter. Provázejí je různé podivné excesy, jako je ničení soch, přejmenovávání názvů a podobně. Co k tomu ještě dodat?

Všechny protesty, označované jako Black Lives Matter, mají racionální základ, protože v řadě států USA je stále skrytá rasová diskriminace. Ale tak jako má mince dvě strany, tak také tato diskriminace přerostla v pozitivní diskriminaci a v diskriminaci většinové společnosti. A zároveň to vede k devalvaci hodnot, na kterých stojí demokratická a svobodná společnost. Ničení soch, přejmenování sportovních klubů, ulic, náměstí či jiné excesy způsobují rozdělení společnosti a také její radikalizaci. A to opravdu neprospívá k reálnému a skutečnému řešení problémů, které jsou skryty v americké a nejenom americké společnosti.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Filip Turek byl položen dotaz

Od vašeho zvolení o vás není slyšet

Můžete mi říci, čemu se věnujete? Podařilo se vám třeba v EU už něco změnit nebo minimálně nějakou změnu navrhnout?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Babiš je pokračováním této vlády jinými prostředky.“ Vidlák poodkryl, co dál se STAČILO!

10:31 „Babiš je pokračováním této vlády jinými prostředky.“ Vidlák poodkryl, co dál se STAČILO!

VIDLÁKŮV TÝDEN Chce, nebo nechce Andrej Babiš vládnout se STAČILO! Kateřiny Konečné? „Andrej Babiš s…