Vzpoura voličů. Mocní na kolenou. Zbořil utřel i útoky na Turka

10.06.2024 7:25 | Rozhovor

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Voliči se vzbouřili proti Green Dealu, a nejen oni, hodnotí volby do Evropského parlamentu politolog Zdeněk Zbořil. „A s těmi migranty je to možná ještě horší. Stal se z nich válečný stroj, mechanismus, který dokáže srazit na kolena i dvě nejmocnější země v Evropě,“ dodal pro ParlamentníListy.cz.

Vzpoura voličů. Mocní na kolenou. Zbořil utřel i útoky na Turka
Foto: CNN Prima News
Popisek: Filip Turek a Nikola Bartůšěk oslavují zvolení do europarlamentu

Pane doktore, tak premiér Fiala se svým SPOLU prohrál eurovolby, ale má pocit, že je to vlastně úspěch. Proč takto reagoval?

V pokleslých mediálních kruzích se o Petru Fialovi říká, že je „teflonový“. Doplňuje se to vším možným dalším a pro většinu těch, kteří to tvrdí, si myslí, že je to dehonestující. Já se naopak domnívám, že u českých politiků je to vlastnost obdivuhodná a jimi samotnými obdivovaná. Tyto euro volby jistě nesplnily Fialovo očekávání, podobně jako jeho dalších kolegů z pětikoalice, ale ono to vlastně ani tak moc nevadí. To, co dnes vypadá jako neúspěch, může se zítra změnit, při dostatečné servilnosti jeho okolí a mediální služebnosti, v pocit úspěchu nebo dokonce vítězství nad poraženými. Protože je česká, stejně jako slovenská politika chápaná jako boj, dnes už i jako boj na život a na smrt, jde jen o to být známý jako vítěz.

Nemusí to být pravda, ale když se to stále opakuje, hodně líných spoluobčanů tomu uvěří. Konečně ani tentokrát nepřišlo k volbám víc než 38 % oprávněných voličů, a tak se může pan předseda vlády domnívat, nebo nám to alespoň dává k věření, že ti zbývající nevoliči jsou vlastně hlasy pro něho. V jistém slova smyslu má pravdu. A kdyby ho z toho měla zítra bolet hlava, doporučoval bych mu recept Václava Havla, jak o něm píše v dopisu své přítelkyni, dát si po ránu dva rohypnoly a jedno pivo.

Spřátelený komentariát není tak optimistický. Varuje Fialovu vládu, že má veliký problém. Že „populisté“ a „extremisté“ ve volbách uspěli a dokonce se „konstituovali“ tak, že už asi 20 % procent jejich voličů nepropadne. Slyšíte rád takové varování vládě?

Jak říká klasik, líbit se mi to nemusí, mohu s tím i nesouhlasit, ale to je tak akorát všechno, co s tím lze udělat. Ti všichni, kteří byli pro „vládní kandidáty“ už dávno rozhodnuti a nezajímali je názory, nedej bože myšlenky, a nakonec ani jména, přece už vědí, co s tím. Používají klíčová slova populisté a extremisté jako nadávky, a proto vyzývají hned k válečnému tažení. Jeden z velikánů slovenských voleb, a kandidát na významnou státní funkci, slíbil vítězovi voleb, „že mu to nikdy nezapomene“. U nás doma tedy nevyhráli, ale konstituovali se, což by si někdo mohl vykládat, že je to sice věc ústavní, konstitutivní, ale neřádná a nepřijatelná.

Nejsem si jistý, zda s tímto slovem, nikoliv snad ještě pojmem, nepracují žáci bývalého předsedy Ústavního soudu v ČR a nepředpokládají, že by to ještě i on, nebo někdo z jeho nástupců dokázal „dekonstituovat“. Nevím, co by na to řekli noví, povolební Evropané, ale i v tom novém Evropském parlamentu bude mnoho věcí, které zařídit půjdou, případně, bude-li třeba, nepůjdou.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Petr Bystroň

Dobrý večer, paní Konečná, v první řadě Vám gratuluji k výsledkům voleb do EP. Chci se zeptat dále, jak se díváte na "hledání" politika opoziční AFD v České republice? Přijde Vám to v pořádku? (Mně osobně to něco připomíná).Děkuji a přeji hezký večer.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak dlouho..........., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseZvedava124 , 10.06.2024 8:48:40
Tak dlouho ČT tlačila, až vytlačila a ono to pravdu hodně zapáchá. Tak nevím neměl by si Fijalenka vzít mustr ve Francii ? Na to nemá koule ! Tak se nám to trochu v té EU trochu přejinačilo .

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Největší skandál.“ Děr v případu Kozák si všiml Rajchl. Klánovice, plánovaná sebevražda i média

18:02 „Největší skandál.“ Děr v případu Kozák si všiml Rajchl. Klánovice, plánovaná sebevražda i média

„Neustále je nám předkládáno, že David Kozák vraždil i v Klánovicích, ale my jsme neviděli jeden jed…