Zdeněk Žák šikuje před volbami: Vzít si kraj zpět. Tady rozhodovat, ne v Praze a Bruselu

31.08.2024 17:31 | Rozhovor

Ve vládě Jiřího Rusnoka byl velmi výrazným ministrem dopravy, který při služebních cestách zastavoval na přepadové kontroly dálničních stavenišť. Nyní Zdeněk Žák kandiduje za Správná volba s podporou SPD, Trikolory a PRO do Senátu. V Teplicích, obvodě spojeném s Jaroslavem Kuberou. A také s dálnicí D8, k jejímuž dostavění jako ministr také přispěl.

Zdeněk Žák šikuje před volbami: Vzít si kraj zpět. Tady rozhodovat, ne v Praze a Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr dopravy Zdeněk Žák.

Padlo tady, že Ústí není Praha. V čem se liší nejvíce?

Ústecký kraj je krajem obrovských rozporů. A já se už léta snažím tento kraj podporovat a přesvědčit jeho obyvatele, aby měli vyšší sebevědomí.

Jako turista jsem prochodil pěšky celou republiku a vím, že třeba Teplicko nebo Bílinsko patří k těm nejkrásnějším místům v této zemi. Ale na rozdíl od jiných míst, kde se tím lidé chlubí, jsou na to hrdí a dokonce to třeba dovedou přeměňovat v obchodní artikl, tak na tom Ústecku jakoby o tom nevěděli. A já se jim snažím zvyšovat sebevědomí.

Ono je to i tím, že je všichni kolem přesvědčují, jak je ten jejich kraj problematický, že tam nikdo není doma, že vznikl jen vnitřní migrací. Ale to je samozřejmě nesmysl, podívejte se, kolik je v Praze Pražáků. Není důvod pátrat po původu.

Já se ale hlavně snažím mezi lidmi propagovat, jaký obrovský potenciál ten kraj má. Protože věřím, že když ho začnou využívat, tak konečně přestanou být terčem obchodních nápadů různých třeba podivných lidí zvenčí, ale začnou ten potenciál naplňovat sami.

Já to znám ze své práce, kdy jezdím po světě. A vidím, že ten kraj má obrovský potenciál, kterého si není vědom. A to nejmenší, co pro něj můžeme udělat, je přesvědčit místní lidi, že se nemají za co stydět, mají být na co hrdí a koneckonců mají i co prodávat.

A to pomůže k vyřešení všech těch problémů. Protože právě z toho nedostatečného sebevědomí pak vyplývá, že se ti lidé stávají obětí obchodu s chudobou, mimochodem nesmyslně podporovaného vládou. Kdybych o tom mohl rozhodovat já, tak obchod s chudobou může skončit jedním hlasováním vlády. A nevěřil byste, jak by se tomuto kraji ulevilo.

Podle čísel je tu největší nezaměstnanost v republice, přitom v tomto kraji v podstatě není důvod, aby zde byl kdokoliv nezaměstnaný.

Lidi musí reprezentovat jejich zastupitelé, starostové, krajští politici. V těchto volbách by si lidé měli kraj vzít zpátky. A měli by o sobě rozhodovat tady, ne v Praze a už vůbec ne v Bruselu.

Když jste byl ministrem dopravy, tak se řešila výstavba místní dálnice D8. Teď už několik let funguje, když to tak pozorujete, změnilo toto navázání na hlavní dopravní tepnu nějak tomuto kraji?

To platí o infrastruktuře obecně. A právě proto vnímán jako své celoživotní poslání budovat infrastrukturu a snažit se, aby byla dostupná lidem.

Jedna část této infrastruktury jsou energie. A já vím, že je jen otázkou sebevědomí této vlády, jestli budeme mít ty energie nejlevnější v Evropě, nebo naopak nejdražší. Vyrábíme je nejlevněji, kupujeme nejdráž. A stejně jako u toho obchodu s chudobou se to dá vyřešit jedním škrtnutím pera.

Respektive jednou cestou pana premiéra do Berlína.

Zdeněk Žák: Jak zlevnit energie jednou cestou do Berlína

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Žvaním, tedy jsem.“ Vidlák k orloji politiků během povodní

16:26 „Žvaním, tedy jsem.“ Vidlák k orloji politiků během povodní

VIDLÁKŮV TÝDEN „Před sto lety se narovnávaly řeky, ale také se stavěly přehrady. Tak nějak zároveň. …